xromata.com


΄Εχουν χρωμα τα μορια;

 

Στον ιστότοπο UCSB ScienceLine (University of California, Santa Barbara) τίθενται επιστημονικά ερωτήματα στα οποία δίδονται απαντήσεις από μια ομάδα καθηγητών/σπουδαστών.

Ένα από τα ερωτήματα είναι το εάν «τα μόρια έχουν χρώμα».

Σας παραθέτουμε την απάντηση του UCSB στην οποία, ταυτοχρόνως, δίδεται και μια επεξήγηση για τους κυματισμούς του ορατού φωτός, αλλά και όλου του φάσματος.

 

 

Έχουν χρώμα τα μόρια;

 

 

 

Δεδομένου ότι τα περισσότερα μόρια είναι μικρότερα από τα μήκη κύματος των χρωματικών ακτινοβολιών του ορατού φωτός, τα μεμονωμένα αυτά μόρια δεν έχουν χρώμα. Δεν απορροφούν, δεν αντανακλούν ή μεταδίδουν το φως με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι χύδην ουσίες.

Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να πούμε γιατί τα πράγματα έχουν χρώμα, πρέπει να μιλήσουμε για το χρώμα.

Το χρώμα είναι ιδιότητα του φωτός. Το φως μπορεί να είναι κόκκινο, πράσινο, μπλε ή οποιοδήποτε χρώμα μεταξύ τους.

 

 

Το φως μπορεί να είναι ακόμη και χρώματα που οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν. Στην πραγματικότητα, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση σας αναβοσβήνουν ένα φως ενός συγκεκριμένου χρώματος και το μηχάνημα στον οδοντίατρο φωτίζει το μέσα σας. Τα ραδιοκύματα και οι ακτίνες Χ είναι χρώματα φωτός που δεν μπορείτε να δείτε, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν.

Το φως είναι ένα κύμα. Όταν λέω κύμα, δεν εννοώ κύμα στην παραλία που συντρίβεται στην ακτή. Αντ’ αυτού, σκεφτείτε να ρίξετε ένα βότσαλο σε μια λίμνη. Όταν το κάνετε αυτό, δείτε τις κυματιστές κινήσεις που απομακρύνονται από το σημείο που το βότσαλο χτύπησε το νερό. Αυτές είναι οι κυματισμοί ενός κύματος.

Τώρα, οι κυματισμοί έχουν ένα ορισμένο ύψος και είναι σε κάποια απόσταση μακριά ο ένας από τον άλλο (και από την πηγή δημιουργίας του κύματος).

Το φως λειτουργεί ακριβώς όπως ένα κύμα στο νερό. Λειτουργεί όπως τους κυματισμούς του κύματος.

 

 

Οι μεγάλοι κυματισμοί σημαίνουν ότι το φως είναι φωτεινό και οι βραχείς κυματισμοί σημαίνουν ότι το φως είναι πολύ αδύναμο (λιγότερο φωτεινό, σκουρότερο).

Το χρώμα είναι η απόσταση μεταξύ των κυματισμών.

Όσο πιο μακρινοί είναι οι κυματισμοί του φωτός από το σημείο της πετριάς, του ξεκινήματος του κύματος, τόσο πιο κόκκινο είναι το φως που εμφανίζεται (εκεί).

Όσο πιο κοντά (στο σημείο) βρίσκονται οι κυματισμοί, τόσο πιο μπλε είναι το εμφανιζόμενο φως.

Αν οι κυματισμοί είναι πολύ, μα πολύ απομακρυσμένοι (από την άκρη του φάσματος, της πηγής των κυματισμών), δεν τους βλέπετε πια. Ωστόσο, το ραδιόφωνο σας μπορεί να τους συλλάβει.

Εάν οι κυματισμοί είναι πολύ, μα πολύ κοντά στην πηγή του κύματος, δεν μπορείτε να τους δείτε. Αυτό είναι το είδος του φωτός που βγάζει μια μηχανή ακτίνων Χ.

Τώρα, το φως από τον ήλιο έρχεται με όλα τα διαφορετικά χρώματα μαζί. Αυτό το είδος φωτός φαίνεται λευκό.

Ξέρω ότι όταν κοιτάζεις κάτι λευκό, αυτό το αντικείμενο αντανακλά όλα τα διαφορετικά χρώματα του φωτός από τον ήλιο (ή έναν λαμπτήρα).

Ένα κόκκινο μήλο αντανακλά περισσότερο κόκκινο φως από οποιοδήποτε άλλο είδος φωτός.

 

 

Ένα πράσινο φυτό αντανακλά περισσότερο πράσινο φως από οποιοδήποτε άλλο είδος φωτός.

Πράγματα που δεν αντανακλούν το φως μπορούν είτε να απορροφήσουν το φως, που τα καθιστά μαύρα, είτε να μεταβιβάσουν το φως που τα καθιστά διαυγή όπως το γυαλί.

Τώρα, μερικά μόρια (λόγω του μεγέθους τους) μπορούν να έχουν χρώμα.  

Ένα παράδειγμα είναι η χλωροφύλλη, η οποία είναι το μόριο που δίνει στα φυτά το πράσινο χρώμα τους.

 

 

Πολλά μόρια μπορούν επίσης να εκπέμπουν φως ορισμένων χρωμάτων, ανάλογα με το είδος του μορίου που είναι.

 

 

Τα περισσότερα μόρια δεν φαίνεται να αντανακλούν φως που μπορούμε να δούμε και θα έλεγα ότι είναι άχρωμα.

Τα περισσότερα πράγματα δεν μας φαίνονται με τα πραγματικά τους χρώματα επειδή είναι κατασκευασμένα από μόρια που αντανακλούν ή εκπέμπουν φως ορισμένων χρωμάτων που δεν μπορούμε να δούμε.

Η δομή του εξεταζόμενου αντικειμένου είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το χρώμα.

 

 

Τα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση του χρώματος του συνόλου των μορίων ενός αντικειμένου είναι η απόσταση μεταξύ των μορίων καθώς και η διάταξή τους.

 

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το χιόνι είναι λευκό ενώ ο πάγος είναι κυρίως διαυγής αν και τα δύο είναι κατασκευασμένα από τα ίδια μόρια: το νερό.

Υπάρχουν, στην πραγματικότητα, πολλοί τρόποι για να πάρουν τα πράγματα τα χρώματα τους.


is | Topic: Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “΄Εχουν χρωμα τα μορια;”