Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [13]: Francesco Maria Grimaldi
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
[13]
Για να παρακολουθήσετε την σειρά άρθρων υπό τον γενικό τίτλο ‘ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ’ καλό θα είναι να διαβάσετε τo εισαγωγικό 1ο άρθρο που θα βρείτε στον σύνδεσμο https://xromata.com/?p=11228 …..
Λίγο πριν τον Νεύτωνα
Francesco Maria Grimaldi
Ο Francesco Maria Grimaldi (2 Απριλίου 1618 – 28 Δεκεμβρίου 1663)
ήταν ιταλός Ιησουίτης ιερέας, μαθηματικός και φυσικός που δίδαξε στο κολλέγιο Ιησουιτών της Μπολόνια.
Γεννήθηκε στην Μπολόνια από τον Paride Grimaldi και την Anna Cattani.
Μεταξύ 1640 και 1650, σε συνεργασία με τον αστρονόμο και καθολικό ιερέα Giovanni Battista Riccioli (1598 – 1671), διερεύνησε την ελεύθερη πτώση αντικειμένων, επιβεβαιώνοντας ότι η απόσταση της πτώσης ήταν ανάλογη με το τετράγωνο του χρόνου.
Οι Grimaldi και Riccioli πραγματοποίησαν επίσης έναν υπολογισμό της βαρυτικής σταθεράς καταγράφοντας τις ταλαντώσεις ενός ακριβούς εκκρεμούς.
Ήταν ο πρώτος που έκανε ακριβείς παρατηρήσεις σχετικά με τη διάθλαση του φωτός (αν και από ορισμένους θεωρείται πως ο Leonardo da Vinci το είχε σημειώσει νωρίτερα), και επινόησε τη λέξη «περίθλαση»*.
Ανακάλυψε επίσης τις γνωστές μας πλέον φωτεινές ζώνες περίθλασης.
Μέσω πειραματισμού μπόρεσε να αποδείξει ότι η παρατηρούμενη διέλευση του φωτός δεν μπορούσε να συνδυαστεί με την ιδέα μιας ευθύγραμμης κίνησης.
Αντίθετα, το φως που πέρασε μέσα από την τρύπα πήρε το σχήμα ενός κώνου. Αργότερα οι φυσικοί χρησιμοποίησαν το έργο του ως απόδειξη ότι το φως ήταν ένα κύμα και ο Ισαάκ Νεύτων το χρησιμοποίησε για να φτάσει στη θεωρία του για το φως.
* Η περίθλαση είναι φαινόμενο της διάδοσης των κυμάτων.
Είναι μία από τις περιπτώσεις στις οποίες το φως εκτρέπεται από την ευθεία πορεία του.
Όταν το φως διέρχεται μέσα από μία λεπτή σχισμή ή οπή δεν εμφανίζεται ένα απλό φωτεινό αποτύπωμα σε μία οθόνη τοποθετημένη πίσω από την σχισμή που αντιστοιχεί στην εικόνα της οπής ή της σχισμής, αλλά μία εικόνα που περιλαμβάνει φωτεινές και σκοτεινές περιοχές σε μία μεγάλη περιοχή γύρω από την θέση που θα έπρεπε να εμφανίζεται το φωτεινό αποτύπωμα.
Η σχισμή αυτή πρέπει να είναι της ίδιας τάξεως μεγέθους με το μήκος κύματος του φωτός.
Αντίστοιχο φαινόμενο εκτροπής του φωτός συμβαίνει όταν φως πέσει πάνω σε ιδιαίτερα λεπτό αντικείμενο.
Η περίθλαση επομένως είναι το φαινόμενο της διάχυσης των κυμάτων προς όλες τις κατευθύνσεις όταν αυτά συναντάνε ένα εμπόδιο ή μία οπή με διαστάσεις παραπλήσιες του μήκους κύματος.
admin is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα | Tags: None
No Comments, Comment or Ping
Reply to “Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [13]: Francesco Maria Grimaldi”