Ενδυματολογία και μόδιστροι – Costume designing and couturier
Φορέματα, παραστάσεις και μόδιστροι
Για την επιτυχία (ή αποτυχία) μιας παράστασης, ενός θεάματος, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν τα κουστούμια αυτών που μετέχουν στο θέαμα.
Ο ενδυματολόγος της παράστασης μπορεί να συμβάλλει στην ανύψωσή της ή στην καταστροφή της.
Αρκετές φορές τα κουστούμια υπερέχουν του όλου θεάματος, πρωταγωνιστώντας και φέρνοντας σε δεύτερη μοίρα τους υπόλοιπους συντελεστές του δρώμενου έργου.
Αυτό το γνωρίζουν αρκετοί διάσημοι μόδιστροι και επιδιώκουν αυτό το δέλεαρ, καταφέρνοντας αρκετές φορές να δημιουργήσουν (σχεδιάσουν και ράψουν) μοναδικά αριστουργήματα.
Φυσικά, ένα βασικό σημείο που μπορεί να αναδείξει ή καταστρέψει το έργο τους, είναι η χρωματική επιλογή.
Μια από τις πιο πρόσφατες ανταποκρίσεις σ’ αυτή την πρόκληση ήταν η αποδοχή του Βαλεντίνο να σχεδιάσει τα κουστούμια για τα χορευτικά του καθιερωμένου πλέον, πρωτοχρονιάτικου κονσέρτου της Βιέννης, που μεταδίδεται παγκοσμίως από τις τηλεοράσεις πολλών χωρών, κάθε χρόνο, το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς.
Το κατακόκκινο φόρεμα της πρώτης μπαλαρίνας (στο σόλο του ζευγαριού των αρχιχορευτών), αγαπημένο χρώμα –κατά δήλωση- του μεγάλου μόδιστρου, προκάλεσε επευφημιστικά, αλλά και δυσμενή σχόλια. Όμως τα φορέματα του συνόλου των χορευτριών έκλεψαν την παράσταση και έφεραν τον χορό και τη μουσική σε δεύτερη μοίρα.
Οι ροζ αποχρώσεις, με συμπληρώματα από γκρι – πετρόλ χρωματισμούς, έπαιρναν όγκο και φωτοσκιάσεις από τα ανάγλυφα διακοσμητικά μοτίβα των φουστανιών και ακτινοβολούσαν παιχνιδιάρικα στα στριφογυρίσματα του βαλς των χορευτριών.
Αυτό ήταν και το επιδιωκόμενο του Βαλεντίνο, όπως είχε αναφέρει στην συνέντευξή του.
Το διαθέσιμο βιντεοκλίπ, δεν είναι ό,τι καλύτερο (σε σχέση με την αυθεντική προβολή που ήταν ένα χάρμα οφθαλμών). Παρ’ αυτά, απολαύστε το.
Εάν θαυμάσατε τα φορέματα των χορευτριών, ίσως αναρωτηθήκατε γιατί τόση απλότητα στα κουστούμια των χορευτών. Γιατί αλήθεια, όλοι τους φορούσαν μαύρο φράκο και λευκό πουκάμισο;
Translation into English
Dresses, performances and couturier.
For the success (or failure) of a performance, a spectacle, much responsibility lies on the costumes of those participating in the show.
The costume designer of the show can contribute to its raising or its destruction.
Several times the dresses prevail on the whole show, starring and bringing to the back seat the other happening staff of the project.
This is known many famous couturier designers who pursue this temptation, having managed several times to create (design and sew) unique masterpieces.
Of course, one key point that can highlight or destroy the work of the costume creators is the color choice.
One of the most recent responses to this challenge has been the acceptance of Valentino to design the costumes for the dancing of the established Vienna New Year’s concert, which is broadcasted worldwide by television in many countries each year, at New Year midday.
The red dress worn by the first ballerina (at the solo danced by the pair of the leading dancers) favorite color-by statement- of the great couturier, caused applauses or unfavorable reviews. But the dresses of the whole group of dancers stole the show and brought dance and music in the background.
The pink shades, with supplements of gray – petrol colors, were taking volume and shadings by the embossed decorative patterns and were beaming playful on the twists and turns as the dancers were waltzing.
That was the objective of Valentino, as stated in his interview.
The available video is not the best (compared with the original projection which was an eye catcher). Despite this, enjoy it.
If you admire the dresses of the dancers, you wondered why there is so much simplicity in the costumes of the male dancers. Why truly, they all wore black tail-coats and white shirt?
admin is | Topic: Τέχνες και χρώματα | Tags: None
4 Comments, Comment or Ping
ΙΟΑΝΝΑ
Πάνο, αναφέρεις για την απλότητα των κουστουμιών των χορευτών και δεν λές τίποτα για τα κολάν που φορούσαν και τα οποία κατ’ εμέ, ήταν η μεγάλη επιτυχία του θεάματος (όσον αφορά στην ενδυματολογική παρουσίαση). Γιατί έδειχναν τόσο υπέροχα, την αρμονική κίνηση των ποδιών σε αντίθεση με τα δυνατά πατήματα και τις έντονες γωνίες των μυών, που μου προκάλεσαν μεγαλύτερη εντύπωση απο τη κίνηση των χορευτριών (συνήθως φαίνεται περισότερο η χορευτική δυνότητα των γυναικών απο των ανδρών, παρ’ όλω που οι δεύτεροι κρατούν τα ηνία του χορού). Όσο για το φράκο νομίζω ότι, η ουρά που πετούσε σε κάθε στροφή, έδινε μία αέρινη φιγούρα, η οποία έδενε με την αντίστοιχη κίνηση του φορέματος των κοριτσιών και την αίσθηση ότι τα ζευγάρια πετούσαν. Το μαύρο – άσπρο είχε την απλότητα και τη σοβαρότητα σύν τη δύναμη του άντρα που κατευθύνει, σε αντίθεση με τη γυναικεία αέρινη, εύθραυστη ρόζ παρουσία που ακολουθεί. Άσε που εμένα, μου δημιούργησαν αυτά τα ζευγάρια την εντύπωση, ότι έβλεπα πιγκουίνους (που λατρεύω να βλέπω) να σμίγουν με φλαμίγκος, σε ένα χορευτικό αγκάλιασμα. Το ρόζ χρώμα των φουστανιών έδενε πολύ ωραία με όλο το χώρο, το δε άσπρο-μαύρο των κουστουμιών με τα αντίστοιχα ασπρόμαυρα ευθύγραμμα σχήματα του πατώματος.Όσο για τους πρώτους χορευτές, ούτε η κυρία ούτε ο κύριος με εντυπωσίασαν (δεν ξεχώριζα κινήσεις), γιατί το κόκκινο τραβούσε όλη τη προσοχή μου. Βέβαια αυτές είναι οι προσωπικές μου εντυπώσεις και δε περιμένω να συμφωνήσεις μαζί μου, αλλά η τέχνη απευθύνεται στη προσωπική αίσθηση του καθενός και δημιουργεί ιδιαίτερα συναισθήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σ’ ευχαριστώ πολύ, για την εκλεκτή ώρα που πέρασα, χάριν της ιδέας σου να μας φέρεις αυτό το βιντεοκλίπ.
Με αγάπη Ιωάννα…..
21-01-10
Evrydiki
Τι ωραιαιαιαιίο!!
Πραγματικά, τα κουστούμια παίζουν σημαντικότατο παράγοντα στο ύφος…την επιτυχία…ακόμα και την αποτυχία μιας παράστασης! Άλλωστε γι’αυτό υπάρχουν και παραστάσεις “μονόχρωμες”, ωστε να δίνεται έμφαση στο υπόλοιπο θέμα!!
Στην προκειμένη περίπτωση θα συμφωνούσα πως έχει δωθεί έμφαση στις γυναίκες..αλλά όχι τόσο σε βάρος των ανδρών!!
Ακόμα και οι άντρες με το επιφανειακά κοινότυπο ντύσιμο τους, θα έλεγα πως κάνουν τη διαφορά με τα τόσο κολλητά παντελόνια τους και τα τόσο μακριά φράκα τους.
Βέβαια είναι λογικό τα γυναίκεια κουστούμια να κλέβουν την παράσταση..γιατι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο εύρος χρώματων και ρούχων που μπορεί να βάλει μια γυναίκα (σύμφωνα πάντα με τα κοινωνικά μας πρότυπα)!
Στο κάτω κάτω είναι καλό να γίνονται και τέτοιες συγκρίσεις…για να θυμόμαστε που και που…πιο είναι και το ωραίο φύλλο!!!!
22-01-10
🙂
admin
Κάνεις λάθος ΙΟΑΝΝΑ αν όντως νομίζεις ότι δεν συμφωνώ μαζί σου με όσα αναφέρεις για το χορευτικό του Πρωτοχρονιάτικου Βιενέζικου κονσέρτου. Συμφωνώ και παρασυμφωνώ με όσα γράφεις. Και εμένα με εντυπωσίασαν τα μαύρα κολάν των χορευτών.
Χαίρομαι που απόλαυσες το βιντεοκλίπ.
Πάνος
27-01-10
admin
Γειά σου Evrydiki. Ναι! Συμφωνώ μαζί σου, όπως εξάλλου και η Ιωάννα. ‘Οντως στην προκειμένη περίπτωση έχει δωθεί έμφαση στις γυναίκες..αλλά όχι τόσο σε βάρος των ανδρών (όπως τονίζεις) όπου η λιτότης και η κομψότης του ανδρικού αυτού κουστουμιού το κάνει πλούσιο και “φανταχτερό μεσ’ την απλότητά του”.
Νομίζω ότι αν οι άνδρες χορευτές φορούσαν κανονικό φράκο με παντελόνι και όχι κολάν, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν τόσο φαντασμαγορικό και ίσως τα γυναικεία φορέματα να ήταν απλώς ωραία και να μην τονιζόταν τόσο πολύ η ομορφιά τους.
Ναι! Στην εποχή μας υπάρχει ένα μεγάλο εύρος χρωμάτων και υφασμάτων που μπορεί να φορέσει μια γυναίκα, όμως εσείς οι ίδιες οι γυναίκες (ευτυχώς όχι όλες) τις τελευταίες δεκαετίες έχετε ισοπεδώσει το αέρινο και θηλυκό ντύσιμό σας, μιμούμενες το άχαρο ανδρικό ντύσιμο της εποχής μας, στο βωμό, τάχα μου, μιας κάποιας άνεσης και ελευθερίας (;;;) κινήσεων.
Πάνος
29-01-10
Reply to “Ενδυματολογία και μόδιστροι – Costume designing and couturier”