xromata.com


Κροκος αυγου και το χρωμα του

 

Ο κρόκος των αυγών και τα χρώματά του

 

Είναι η ένατη φορά που ο ιστότοπος αυτός διαβαίνει την χριστιανική πασχαλινή περίοδο και δη την εβδομάδα των Παθών, όπου είθισται, ειδικά την Μεγάλη Πέμπτη, να βάφονται τα πασχαλινά αυγά.

Την πρώτη χρονιά, τότε, το 2009, είχε αναρτηθεί ένα αρθράκι για τα ‘κόκκινα αυγά’ που έκλεινε με ένα ερώτημα, προτρεπτικό για έρευνα, όσων παρακολουθούσαν την ιστοσελίδα. Αυτό ήταν το εξής:

«Αλήθεια, έχουν άραγε οι κρόκοι κάθε είδους αυγών χρώμα κιτρινωπό; Κι’ αν όντως είναι έτσι, γιατί;»

 

http://xromata.com/?p=334

 

 

 

 

 

 

Αυτό το ερώτημα τέθηκε γιατί με είχε προβληματίσει η σχέση του κίτρινου χρώματος (του κρόκου) με την ψυχή, ένεκα της αντιστοιχίας του κίτρινου με την ψυχή, η οποία θεωρείται σαν το κέντρο κάθε δημιουργίας και δη ζωικής.

Κατά την θεωρία του πανενθεϊσμού: «Ο κόσμος και το θείο δεν είναι οντολογικά ισοδύναμα, ο Θεός θεωρείται ‘η ψυχή’ (κέντρο κι αρχή) του σύμπαντος, το καθολικό πνεύμα που είναι πανταχού παρόν, πάντοτε, σε κάθε τι και στον καθένα».

Επομένως, ο κρόκος του αυγού, η πηγή της δημιουργίας μιας νέας ζωικής ψυχής, δεν θα μπορούσε να έχει άλλο χρώμα παρά κίτρινο.

Όμως έχουν όλα τα αυγά κίτρινους κρόκους;

 

 

Ναι, τα αυγά σχεδόν όλων των πουλιών έχουν κίτρινο κρόκο (σε διάφορες παραλλαγές του κίτρινου χρώματος), όμως δεν είναι μόνο τα πουλιά που κάνουν αυγά, είναι και άλλα πλάσματα, ερπετά, ψάρια, έντομα, ακόμα και κάποια μαρσιποφόρα θηλαστικά…. Έχουν όλων αυτών τα αυγά κίτρινους κρόκους;

 

 

Έθεσα λοιπόν το ερώτημα αυτό για να συνδράμουν με τις γνώσεις τους και την έρευνά τους οι φίλοι της ιστοσελίδας και όντως συνέδραμαν δυο φίλοι, από τους πολύ δραστήριους, τότε, στην ανάπτυξη των συζητήσεων της ιστοσελίδας, ο ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN και η Λυδία.

 

Ο Μιχαήλ είχε γράψει:

«Ερευνώντας για τον κρόκο ή λέκιθο, ανακάλυψα ότι αποτελεί αποθήκη τροφής του εμβρύου. Το χρώμα του ποικίλει από ανοικτό κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο έως πράσινο κι ακόμη σχεδόν μαύρο κι εξαρτάται απ’ τις τροφές, που η μητέρα καταναλώνει. Π.χ. οι κόκκινες πιπεριές δίνουν χρώμα κόκκινο.

Κύριοι δράστες όμως είναι τα καροτένια και οι φυλλοξανθίνες = λιποχρώματα (ο κρόκος είναι φορέας λίπους, σε ποσοστό 31-35%), κίτρινες ή πορτοκαλέρυθρες χρωστικές, όπως η ζεαξανθίνη του καλαμποκιού.

Βρήκα πως εκτός απ’ το σύνηθες κίτρινο ή πορτοκαλί, το χρώμα του κρόκου μπορεί να είναι κόκκινο αν η μητέρα φάει κόκκινες πιπεριές, ενώ κάποια φυτά δίνουν πράσινο ή ακόμα και μαύρο, δυστυχώς δίχως άλλες λεπτομέρειες. Αυτό πάντως, δε νομίζω άτι ανατρέπει το σκεπτικό σου, καθώς απ’ τη μία η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα κι απ’ την άλλη κάλλιστα θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε το αναφερόμενο πράσινο ως μια κοντινή στο κίτρινο απόχρωση (κιτρινοπράσινο) και το σχεδόν μαύρο ως ένα σκούρο πράσινο, σαν αυτό του πολύ βρασμένου αυγού.

Εν κατακλείδι, πιστεύω πως πράγματι θα μπορούσαμε όλα αυτά να τα θεωρήσουμε, όπως προείπες, ως παραλλαγές του δισυπόστατου κίτρινου χρώματος (δευτερογενείς και τριτογενείς) είτε προς την πλευρά των ψυχρών είτε προς την πλευρά των θερμών χρωμάτων».

 

 

 

 

Η Λυδία είχε γράψει:

 

«Όλοι μας χρησιμοποιούμε τα αυγά στη διατροφή μας και λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι το χρώμα του κρόκου και ακόμα και η μυρωδιά του εξαρτάται από την τροφή της κότας. Όμως, το γιατί είναι κίτρινος και όχι π.χ. μπλε, αν όλα τα αυγά που υπάρχουν έχουν κίτρινο κρόκο, εδώ θέλει ένα γερό ψάξιμο. Οι πηγές για το συγκεκριμένο θέμα είναι περιορισμένες και δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο».

 

 

 

Ναι, η Λυδία είχε δίκιο, οι πηγές για το συγκεκριμένο θέμα είναι περιορισμένες και δυσεύρετες, ακόμα και τώρα παρ’ ότι έχουν περάσει σχεδόν 9 χρόνια έκτοτε. Πάντως τότε, ερευνώντας παράλληλα με τους φίλους το θέμα, είχα απαντήσει ως εξής:

«Όντως για το συγκεκριμένο θέμα, τον κρόκο του αυγού, οι πηγές είναι περιορισμένες και χρειάζεται πολύ ψάξιμο.

Αν πράγματι η βάση κάθε κρόκου είναι το κίτρινο χρώμα, γεννάται το ερώτημα: “Γιατί η ζωή που ξεκινά κι’ αρχίζει μέσα από το αυγό, ξεπηδά μέσα από το κίτρινο χρώμα;

 

 

Αναφερθήκαμε σε πορτοκαλόχρωμους και κόκκινους κρόκους, όμως η χρωματική βάση τους είναι το κίτρινο το οποίο, όπως γράφεις κι εσύ Λυδία και ο ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN και γνωρίζω κι εγώ, επηρεάζεται και μεταβάλλεται εξαρτώμενο από εξωγενείς παράγοντες, όπως η διατροφή της μητέρας.

Ο κρόκος αποτελεί όντως αποθήκη τροφής του εμβρύου και το απαλοκίτρινο έως κοκκινωπό χρώμα του εξαρτάται από τη διατροφή της μητέρας του αυγού, από τις καροτενοειδείς χρωστικές που περιέχουν οι τροφές που αυτή καταναλώνει, όπως καροτένια, φυλλοξανθίνες, ζεαξανθίνες κλπ. (Γι’ αυτό τα αυγά από τα ορνιθοτροφεία έχουν ανοιχτοκίτρινους κρόκους, αφού τα πουλερικά εκεί τα ταΐζουν κάργα καλαμπόκι, που είναι τίγκα στη ζεοξανθίνη, ενώ οι αλανιάρες κότες μας δίνουν έως και πορτοκαλοκόκκινους κρόκους).

Παρόμοια αυγά με τα πουλιά (με λέκιθο και λεύκωμα) κάνουν διάφορα ερπετά και αμφίβια, όμως ακόμα δεν βρήκα αναφορές για το χρώμα των κρόκων των αυγών τους, εκτός από τις χελώνες και του κροκόδειλου που είναι κίτρινος. Οι πιγκουίνοι επίσης έχουν κοκκινωπούς κρόκους αλλά αυτό συμβαδίζει με την “κίτρινη” θεωρία. Τους θεωρώ ως παραλλαγή του κίτρινου χρώματος, εξαρτωμένου από τη διατροφή.

 

 

Αυτό που θέλω να μάθω είναι αν υπάρχουν αυγά με καθαρά πράσινους ή μωβ ή ό,τι άλλο χρώμα κρόκους. Για μπλε, είμαι μάλλον βέβαιος πως δεν υπάρχουν!
Και κάτι άλλο! Αυτή η διαβάθμιση των κρόκων από το ασπροκίτρινο έως το κόκκινο, μου φέρνει στο νου την “περί χρωμάτων” θεωρία του Αριστοτέλη. Θα έλθει όμως και η στιγμή να αναφερθούμε και σε αυτήν!»

 

 

 

 

Και ήλθε προ πολλού η στιγμή που αναφερθήκαμε στην θεωρία περί χρωμάτων του Αριστοτέλη κατά την οποία «μαύρο – κόκκινο – (πορτοκαλί) – κίτρινο – λευκό, είναι οι εξαρτώμενες από την θερμότητα διαβαθμίσεις ενός και του αυτού χρώματος». http://xromata.com/?p=5008

http://xromata.com/?p=5128

 

 

 

 

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Κίτρινο, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Κροκος αυγου και το χρωμα του”