xromata.com


Ο κοκκινος νικητης (Α)

 

 

Χρωματικοί εξωλογισμοί

 

Ο «κόκκινος» νικητής Α

 

 

Τον Ιούνιο αρχίσαμε αναρτήσεις κάτω από τον γενικό τίτλο «χρωματκοί Εξωλογισμοί».

 

http://xromata.com/?p=4072

 

Το παρόν άρθρο, μέχρι προ ολίγων ετών θα μπορούσε κάλλιστα να ανήκει στην ομάδα των χρωματικών εξωλογισμών, μέχρι πρότινος, όταν πριν λίγα χρόνια επιστήμονες απέδειξαν πως ο εξωλογισμός αυτός είναι μια πραγματικότητα.

Αναφέρομαι στην πεποίθηση που είχα, πως σε αθλητικές συναντήσεις οι αγωνιζόμενοι που φορούν κόκκινα υπερτερούν κατά των αντιπάλων τους και έχουν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν.

Όπως φαίνεται, την πεποίθηση αυτή δεν την είχα μόνο εγώ, αλλά και άλλοι πολλοί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το θέμα και τελικά απέδειξαν ότι δεν είναι καθόλου εξωλογικό.

 

 

 

Πριν μερικά χρόνια, μια ομάδα επιστημόνων θέλησε να διερευνήσει τί αποτελέσματα μπορεί να έχει επάνω μας η ένδυσή μας με κόκκινο χρώμα.

Ξεκίνησαν με εικασίες για την επίδραση που πιθανόν να έχουν στους ανθρώπους τα χρώματα των ενδυμάτων και για το αν τα χρώματα που φοράμε μπορούν κατά κάποιο τρόπο να χειραγωγήσουν την επικράτησή μας σε ανταγωνιστικές καταστάσεις.

Ένας από την ομάδα των επιστημόνων, ο Dr. Russell Hill, θέλησε να βρει αδιάσειστα στοιχεία για το τι επίδραση μπορεί να έχει επάνω μας το κόκκινο χρώμα.

Η ευκαιρία του δόθηκε από μια απίθανη πηγή. Από τους Ολυμπιακούς αγώνες και συγκεκριμένα από τα αγωνίσματα του ταε κβο ντο, μποξ και τα είδη πάλης, όπου οι συμμετέχοντες φορούν τυχαία, μετά από κλήρωση, κόκκινη ή μπλε στολή.

 

 

Εάν λοιπόν το κόκκινο, τα χρώματα γενικότερα, δεν επιδρούσαν στα αποτελέσματα των αγώνων, τότε ήταν αναμενόμενο να έχουμε περίπου ισόποσες νίκες από αθλητές πού φορούσαν είτε κόκκινες είτε μπλε στολές, ή αλλού να υπερτερούν οι μεν και αλλού οι δε.

Όμως, μελετώντας ο Dr. Russell, τα αποτελέσματα της Ολυμπιάδας της Αθήνας, το 2004, διαπίστωσε ότι υπήρχαν πολλοί περισσότεροι νικητές (περίπου τα 2/3), που φορούσαν κόκκινα, από αυτούς που φορούσαν μπλε.

 

 

Στατιστική που δείχνει τις νίκες των κόκκινων και των μπλε σε διάφορα αγωνίσματα: σε όλα τα αγωνίσματα, στο μποξ, στο ταε κβο ντο, στην ελληνορωμαϊκή πάλη και στην πάλη.

 

Φαινόταν λοιπόν σαν να βοηθούσε το κόκκινο χρώμα τους αθλητές να κερδίζουν στους αγώνες.

Αυτό από μόνο του βέβαια δεν ήταν αρκετό για να τον πείσει. Αποφάσισε λοιπόν να ερευνήσει το θέμα βαθύτερα. Έτσι αποφάσισε να πειραματισθεί μαζί με άλλους συναδέλφους του.

Πήραν λοιπόν το αυθεντικό βίντεο από τους αγώνες του ταε κβο ντο, το αποχρωμάτισαν και στη συνέχεια το επαναχρωμάτισαν αλλάζοντας τον χρωματισμό των στολών των αθλητών. Φόρεσαν δηλαδή «κόκκινα» σε αυτούς που φορούσαν μπλε και «μπλε» σε όσους φορούσαν κόκκινα.

 

 

 

Στη συνέχεια κάλεσαν διαιτητές του αθλήματος και τους παρουσίασαν το μεταλλαγμένο βίντεο για να βαθμολογήσουν τους αγώνες. Παραδόξως, τα αποτελέσματα άλλαξαν αφού οι διαιτητές έδωσαν περισσότερους πόντους σε αυτούς που φορούσαν κόκκινα (ενώ στους αυθεντικούς αγώνες φορούσαν μπλε). Αυτό απέδειξε ότι οι διαιτητές είχαν την τάση να ευνοούν τους παίκτες που φορούσαν κόκκινα, ασχέτως από το αν το άξιζαν ή όχι.

 

 

Αποδείχθηκε έτσι πως τα χρώματα που φορούσαν οι αθλητές ήταν ικανά να ανατρέψουν την θεμελιώδη ικανότητα βαθμολόγησης των κριτών.

Αυτή ήταν η πρώτη απόδειξη πως το χρώμα που φορά κάποιος επηρεάζει τους άλλους.

Συμπέρασμα: Εάν φοράς κόκκινα, μπορείς ευκολότερα να νικήσεις.

 

 

Αυτό όμως γεννά ένα άλλο βασικό ερώτημα.

Εάν το κόκκινο επιδρά στους κριτές και στους θεατές των αθλητικών συναντήσεων, πρέπει να δούμε αν επιδρά και στους ίδιους τους αθλητές ή αν είναι μια επίδραση που εκλαμβάνεται μόνο από τους αντιπάλους.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Γιατί; Ποιος είναι ο λόγος που αν φοράς κόκκινα μπορεί να είσαι ο νικητής;

(Η απάντηση στο ερώτημα ακολουθεί οσονούπω σε επόμενη ανάρτηση)


is | Topic: Εξωλογισμοί, Κοινωνική ζωή και χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ο κοκκινος νικητης (Α)”