xromata.com


Φύση και χρήση των χρωμάτων – Use of colors by Nature

 

 

Η Μεγάλη μητέρα και η χρήση των χρωμάτων

 

 

 

Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι η Φύση, η Μεγάλη Μητέρα, απλώνει επάνω της τα χρώματά της, χάριν καλλωπισμού, όπως μακιγιάρεται μια φιλάρεσκη γυναίκα για να φαίνεται ομορφότερη.

Αν το πιστεύουμε αυτό, η πλάνη μας είναι τεράστια. Ο καλλωπισμός της είναι το λιγότερο που την ενδιαφέρει. Η φύση χρησιμοποιεί τα χρώματά της για ειδικούς λόγους και μάλιστα πολύ έξυπνα!

Κατ’ αρχήν σημειολογεί  με τους χρωματισμούς της, κάτι που αναφαίνεται, όπως είδαμε ήδη στην διαμόρφωση των ψυχολογικών ιδιοτήτων των χρωμάτων.

[Η σημειολογία είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο, το οποίο παρακάμπτομε, προς το παρόν. Εμάς μας ενδιαφέρει η σημειολογία μέσω των χρωμάτων και ενδεικτικά θα αναφερθούμε επιγραμματικά – λακωνικά σε ελάχιστα παραδείγματα, όπως ότι το κόκκινο σημαίνει στάση, το μπλε απεραντοσύνη, ο συνδυασμός κίτρινο – μαύρο θανατηφόρο κίνδυνο.]

 

 

Ο απλός άνθρωπος όμως, όταν μιλά για την φύση, εννοεί κυρίως το φυσικό περιβάλλον και επικεντρώνεται ιδιαίτερα στα 2 κυρίαρχα ζώντα βασίλεια, το φυτικό και το ζωικό.

Εδώ θα σταθούμε, σ’ αυτούς τους δυο ζωντανούς οργανισμούς της φύσης, που πολλάκις μας γοητεύουν με τα χρώματά τους, μας αφήνουν έκθαμβους, αλλά συνήθως αγνοούμε τους λόγους που επέβαλλαν τους συγκεκριμένους χρωματισμούς.    

 

 

Οι βασικοί λόγοι που χρωματίζει, όπως χρωματίζει, η Φύση τα ζωντανά παιδιά της είναι μόνο δυο και χρησιμοποιεί η Μάνα Φύση την παλέτα της με πολλή σοφία για την επιτέλεση του βασικού σκοπού της, την διαιώνιση των ειδών της.

Η διαιώνιση των ειδών λοιπόν είναι ο ένας και βασικότερος από τους δύο λόγους για τους οποίους η Φύση χρωματίζει σοφά τους ζωντανούς οργανισμούς της, ώστε τα χρώματα να λειτουργούν ελκυστικά για την τέλεση της αναπαραγωγής.

Ο δεύτερος σκοπός χρήσης των χρωμάτων από την Φύση είναι η προστασία των ειδών της και η προφύλαξή τους από τους κινδύνους.

Με απλούστερα λόγια μπορούμε να πούμε ότι η φύση βάφει τα ζωντανά παιδιά της με στόχους την επίδειξη και το καμουφλάζ.

 

 

Το καμουφλάζ λειτουργεί για απόκρυψη των πιθανών θυμάτων από τους θύτες τους, αλλά και για να κρύβει τους ίδιους τους θύτες από τα μελλοντικά θύματά τους.

Σαν επίδειξη, τα ζώα χρησιμοποιούν τα χρώματα για να προσελκύσουν συντρόφους, για να διακρίνονται μεταξύ τους, αλλά και για να τρομάζουν τους αντιπάλους τους, όπως επίσης και για να σημάνουν κίνδυνο (δηλητήριο – θάνατο) σε επίδοξους καταναλωτές τους.

 

 

Το ίδιο και τα φυτά, χρησιμοποιούν τα χρώματα των ανθών τους σαν κωδικό επικοινωνίας προς τα έντομα που θα τα βοηθήσουν στην λειτουργία της αναπαραγωγής τους, προς τα πουλιά και ζώα που θα μεταφέρουν τους σπόρους τους μακρύτερα, ή ακόμα για να δηλώσουν ασθένεια με την εναλλαγή του χρώματός τους.

Σε όλα αυτά θα αναφερθούμε λεπτομερέστερα προσεχώς. 

 

Translated into English

Great Mother Nature and the use of colors

 

Most people believe that Nature, Great Mother, spreads colors for the sake of beauty, as a coquette woman put on her make up to look more pretty.

If you believe this you are on a huge fallacy. Grooming is the least that Mother Nature is interested on. Nature uses colors for specific reasons smartly!

First of all she uses colors for semiology, something that is obvious as we have already seen in the formation of the psychological properties of colors.

[The semantics is a difficult chapter, so we over pass it at the moment. We are of course interested in the colors semantics but will briefly mention – succinctly a few examples, like that red means stop, blue vastness and combination of yellow – black lethal risk.]
Common man when he speaks about nature means primarily the natural environment and focuses especially on the two living sovereign kingdoms, the floral and the animal one.

Here we stand, in these two creations of nature that often fascinate us with their colors, leave us stunned, but usually we ignore the reasons that dictate their specific colors.

The main reasons for coloring Nature as she colors her living children are mainly two and Mother Nature uses her palette with wisdom to fulfill the basic purpose, the perpetuation of the species.

The perpetuation of the species is the one and most basic of the two reasons that Nature colors wisely her living organisms, so colors are appealing attractively to the commission of the breeding.
The second purpose that Nature uses colors is the protection of her species from dangers and predators.
In simpler words we can say that nature colors her living children for two main objectives, demonstration and camouflage.

The camouflage functions to hide potential victims from their aggressors, but also to hide predators from their future victims.

As demonstration, animals use their colors to attract mates, to be distinguished between them, and to scare their opponents, as well as to mean danger (poison – death) to prospective consumers.
On the same way plants are using the colors of the flowers as a code of communication with insects that will help the function of reproduction, to birds and animals that carry the seeds away, or even to indicate disease by the rotation of color.
In all these will go into more detail shortly.


is | Topic: Φύση και χρώματα | Tags: None

14 Comments, Comment or Ping

  1. Sosso Karderini

    1

    Αγαπητέ Πάνο,
    Έτσι είναι …η φύσις! Κρύβει-αποκαλύπτει μεγάλη σοφία και λόγο στην εξέταση της κάθε γωνιάς που μας είναι αντιληπτή και έλκει περισσότερο να την προσέξουμε μέσω της πανχρωμίας που επικρατεί!
    Τα χρώματα λοιπόν πέρα απο την αισθητική ομορφιά τους στην φύση , παίζουν ρόλο που εξυπηρετεί την διαιώνηση του είδους είτε με την επίδειξη…είτε με το καμουφλάζ….Και η χρήσης των είναι είτε για την ίδια την επιβίωση…είτε για την προειδοποίηση οτι κάτι δεν “πάει” καλά…όταν εναλλάσσουν χρώμα τόσο στο ζωϊκό, όσο και στο φυτικό βασίλειο…οπότε καλό είναι η αποφυγή απο αυτά ή ακόμα και η απομάκρυνση…
    Εκπληκτικό έναυσμα συζητήσεων επι των χρωμάτων, από άλλη οπτική γωνία….
    Νάσαι πάντα καλά, γιατί μέσω του xromata, ξεκινάμε και “βλέπουμε” με άλλο μάτι τα χρώματα και τους κώδικες επικοινωνίας που ”Ηχούν” μέσα απο αυτά στην καθημερινή μας ζωή!
    14-6-11

    14 Jun
  2. Roula Hirpani

    2

    Πολύ εύστοχα τα σχόλιά σου Σωσώ..με κάλυψες πλήρως..
    16-6-11

    14 Jun
  3. marina karderini

    3

    Πανούλη ,όπως πάντα ,΄και η παρούσα ανάρτησίς σου ,διαβάστηκε ,με περίσσιο ενδιαφέρον!….Στεκόμαστε άλλη μιά φορά ,μικροί ,εμπρός από το μεγαλείο του Δημιουργού μας ,….,και με δέος ,όταν αντικρύζουμε τα υπέροχα πολύχρωμα ,με έξυπνο ΄και σημειολογικό τρόπο,δημιουργήματά του, είτε αυτά ανήκουν στο ζωικό,είτε ,στο φυτικό, βασίλειο!….Σέ ευχαριστούμε πολύ,πού μάς τα θυμίζης,με τόσο ευκολονόητο,τρόπο!
    16-6-11

    14 Jun
  4. Louk Nasia

    4

    Καλημέρα! Διαβάζοντας όλα αυτά ένα μόνο μου έρχεται στο μυαλό: Kύριε, πάντα εν σοφία εποίησας…
    16-6-11

    14 Jun
  5. Nάγια

    5

    Ο Wittgenstein είπε ότι «το χρώμα μάς ωθεί στο φιλοσοφείν». Είπε επίσης ότι στη φιλοσοφία δεν πρέπει κανείς να βιάζεται.
    ‘Βασικά’ λέγονται τα χρώματα από τα οποία μπορούν να παραχθούν όλα τ’ άλλα. Άρα άμεση συνάρτηση των βασικών χρωμάτων είναι και τα παράγωγά τους, δηλαδή αυτά που προκύπτουν όταν αναμειγνύουμε τα βασικά. Άλλοι όροι που χρησιμοποιούνται είναι για τα μεν: «καθαρά», «απλά», «αμιγή», «πρωτογενή»· για τα δε: «ανάμεικτα», «σύνθετα», «ενδιάμεσα», «δευτερογενή». Εάν με ρωτούσαν, έτσι ξαφνικά, «ποια είναι τα βασικά χρώματα;», θα απαντούσα πρόχειρα, το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε. Και αυτό μάλλον, επειδή από τα παιδικά μας χρόνια έχουμε μάθει στη ζωγραφική ότι αναμειγνύοντας αυτά τα τρία χρώματα φτιάχνουμε όλα τ’ άλλα, και ειδικά το πράσινο αναμειγνύοντας μπλε και κίτρινο. Θ’ αναρωτιόμουν επίσης αν θα έπρεπε να περιλάβω το μαύρο και το άσπρο, στην παραγωγή αποχρώσεων, αλλά αυτά τείνουμε να μην τα θεωρούμε χρώματα αυτά καθ’ αυτά.
    Η αμηχανία του μάλιστα να βρει όνομα για ένα από τα επτά –το βαθύ μπλε– ήταν τέτοια που χρειάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια φίλου, ο οποίος του πρότεινε τον όρο «indigo» (ινδικόν, επειδή προέρχεται από το φυτό ινδικοφόρος η βαφική).2 Σήμερα, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, το φάσμα μπορεί να αναλυθεί σε 300 έως και πάνω από 3.000 «ομοιογενείς φωτισμούς» ή ακτίνες με διαφορετική γωνία διάθλασης. Για τον Νεύτωνα τα επτά χρώματα του φάσματος ήταν βασικά διότι η ανάμειξή τους παρήγαγε λευκό φως. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε πολλά πειράματα με μείξεις φωτεινών ακτίνων διαφορετικού χρώματος στην προσπάθειά του να εντοπίσει (α) τους συνδυασμούς που παρήγαγαν λευκό φως, (β) τον μικρότερο αριθμό χρωμάτων βάσει των οποίων μπορούσαν να παραχθούν όλα τ’ άλλα. Ο Νεύτων λειτουργούσε με βάση τη σιωπηρή πεποίθηση ότι τα βασικά χρώματα για τον δεύτερο τύπο μείξης ήταν τα τρία της ζωγραφικής: κόκκινο, κίτρινο, μπλε. Αυτή η πεποίθηση ήταν τόσο εδραιωμένη που πήρε έως τα μέσα του 19ου αιώνα για να αμφισβητηθεί: «Σκοπός μου», έγραφε ο φυσικός Maxwell το 1857, «είναι να κάνω το επιστημονικό κοινό να διακρίνει ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια θεωρία του χρώματος [ως χρωστικής ύλης στη ζωγραφική] και σε μια θεωρία του φωτός».
    Η πεποίθηση ότι ισχύει ο ίδιος κανόνας για τη μείξη φωτός και για τη μείξη χρωστικών αμφισβητήθηκε και από τον Helmholz στο δοκίμιο «Περί της θεωρίας των σύνθετων χρωμάτων» (1852), όπου έδειξε ότι τα πειράματα ανάμειξης του κίτρινου και του μπλε, όταν πρόκειται για ακτίνες φωτός, δεν παράγουν πράσινο, αλλά λευκό. Έτσι μια νέα σειρά πειραμάτων οδήγησε στον καθορισμό των τριών ‘φυσικών’, πλέον, βασικών χρωμάτων (κόκκινο, πράσινο, μπλε), δηλαδή εκείνων των οποίων η ανάμειξη, όταν πρόκειται για ακτίνες φωτός, παράγει όλα τ’ άλλα. Το πράσινο, από μεικτό χρώμα στη ζωγραφική, θεωρείται βασικό ή αμιγές όταν αναφερόμαστε στην οπτική μείξη. Όσο για τους κανόνες μείξης στα δυο διαφορετικά μέσα, δηλαδή στο φως και στη μπογιά, αυτοί προσδορίζονται ως εξής: «προσθετική» μείξη στο φως, όπου το χρώμα που θα παραχθεί υπολογίζεται προσθέτοντας τα μήκη κύματος των διαφορετικών ακτίνων· και «αφαιρετική» μείξη στις χρωστικές ουσίες, όπου αφαιρείται το φάσμα απορρόφησης μιας μπογιάς ή μιας έγχρωμης επιφάνειας από το φάσμα του περιρρέοντος φωτισμού. Ο Maxwell επεσήμανε ότι η επιλογή των τριών βασικών χρωμάτων της οπτικής μείξης (κόκκινο, πράσινο, μπλε) θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε άλλη, αρκεί ο συνδυασμός των χρωμάτων στις σωστές αναλογίες να παράγει λευκό. Τα συγκεκριμένα τρία, όμως, ήρθαν και ταίριαξαν με την τότε σημαντικότερη θεωρία ενός άλλου επιστημονικού κλάδου, της
    φυσιολογίας του ματιού και της όρασης: την Τριχρωματική Θεωρία του Thomas Young (Course of Lectures on Natural Philosophy
    , 1807), η οποία υποστήριζε ότι η χρωματική όραση βασίζεται σε τρεις χρωματικούς υποδοχείς στα κωνία του αμφιβληστροειδή που αντιστοιχούσαν στα τρία φασματικά βασικά χρώματα της φυσικής προσθετικής μείξης.
    Ας ξεκινήσουμε τώρα από άλλη πλευρά. Εάν μας ζητήσουν να ταξινομήσουμε μια μεγάλη ποικιλία χρωματικών δειγμάτων όλων των αποχρώσεων με τέτοιο τρόπο ώστε να προέχουν εκείνα που βλέπουμε ως «καθαρά» χρώματα, το αποτέλεσμα θα ήταν τα εξής τέσσερα: κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε. Αυτά επομένως είναι τα χρώματα που αναγνωρίζει ως βασικά η
    ψυχολογία της χρωματικής όρασης, η οποία ασχολείται με την αντίληψη στο επίπεδο των φαινομένων.4 Το πράσινο εδώ θεωρείται βασικό επειδή φαίνεται αμιγές και όχι αποτέλεσμα μείξης, όπως στη ζωγραφική. Με βάση αυτά τα τέσσερα χρώματα αναπτύχθηκε μια άλλη θεωρία της φυσιολογίας, η Θεωρία της Ανταγωνιστικής Διεργασίας, όπου η χρωματική όραση οφείλεται σε δύο ανταγωνιστικά νευρικά κανάλια (κόκκινο-πράσινο, κίτρινο-μπλε) – ανταγωνιστικά, με την έννοια ότι όταν ερεθίζεται ο ένας πόλος αναστέλλεται ο άλλος. Εξ ου και όσοι πάσχουν από αχρωματοψία (οι δαλτονικοί) πάσχουν συνήθως από την αδυναμία να διακρίνουν μια από αυτές τις δυο αντιθέσεις, είτε κόκκινο-πράσινο, είτε κίτρινο-μπλε. Η τάση στη σύγχρονη φυσιολογία είναι ο συνδυασμός των δύο θεωριών: Τριχρωματική στο επίπεδο της πρόσληψης στα κωνία, Ανταγωνιστική στη διεργασία μεταξύ κωνίων και οπτικού κέντρου.

    Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χρώματα; Η απάντηση είναι: εξαρτάται από τον χώρο στον οποίο συζητάμε. Τρία για τη ζωγραφική: κόκκινο, κίτρινο, μπλε. Τρία για τη φυσική (οπτική μείξη): κόκκινο, πράσινο, μπλε. Τέσσερα για την ψυχολογία και τη φαινομενολογία (το πώς μας φαίνονται): κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε. Τρία ή τέσσερα για τη φυσιολογία, ανάλογα με το στάδιο της οπτικής διεργασίας.
    17-6-11

    14 Jun
  6. JOHNART

    6

    ..ευτυχώς που υπάρχουν και οι δύο
    …karderines …άντε και καμμιά πέρδικα,
    που με το μελωδικό καλάϊδισμά τους (εύστοχα comment τους) σπάνε τη σιωπή των άλλων
    …νάστε καλά κορίτσια
    johnart
    17-06-2011
    Y.Γ. …κατά τα άλλα …άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς …για τη νέα κυβέρνηση το λέω αλλά ποια κυβέρνηση…

    14 Jun
  7. marina karderini

    7

    ….ευχαριστούμε ,εις διπλούν α.α. ,Johnart,γιά τα καλά σου ,λόγια,αλλά σήμερα, αποζημειώθηκες και με το παραπάνω ,με την καταπληκτική ,καταχώρηση ,της φίλης μας της Νάγιας !…..@Νάγια , υπερκάλυψες τις ,διαστάσεις τού όλου θέματος,δέν άφησες τίποτα ,απέξω,….ανεδιευκρίνιστο! ….υπέροχα ,τα γραφόμενά σου !.Εύγε! .
    ….ΥΓ
    ….άστα να πάνε !..καλό καλοκαίρι Johnart!

    ..

    .

    14 Jun
  8. Filareti

    8

    Eύγε Νάγια,εμπεριστατωμένο κείμενο…άκρως κατατοπιστικό περί χρωμμάτων και επιστήμης!!!!
    17-6-11

    14 Jun
  9. Angela Foskolou Hays

    9

    Wow!!!! Καταπληκτικο…και το ξαναδιαβαζω…Μπραβο Ναγια!!!!!
    17-6-11

    14 Jun
  10. JOHNART

    10

    …καλωσόρισες Νάγια
    …με αυτό το πολύ καλό και ενημερωτικό comment σου …ελπίζω να συνεχίσεις και να μη γίνεις όπως τόσοι άλλοι …περιοδικός κομήτης
    …να προσθέσω στους συνδυασμούς χρωμάτων που ανάφερες και τα 4 χρώματα στην τυπογραφία -λιθογραφία τη λέγαμε παλιότερα- που είναι, το μαύρο, το μπλέ, το κόκκινο και το κίτρινο
    …και τα αναφέρω με αυτή τη σειρά, γιατί το λευκό χαρτί που τυπώνεται και γίνεται 4χρωμο περνάει πρώτα από τον “πύργο” της εκτυπωτικής μηχανής με το μαύρο χρώμα μετά τον μπλε, μετά τον κόκκινο και τελευταίο τον κίτρινο.
    …karderines μου, ευχαριστώ για τις ευχές σας για καλό καλοκαίρι …σας δίνω και τις δικές μου …όπως και σε όλους τους φίλους των χρωμάτων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να τα λέμε …καθημερινά
    johnart
    18-06-2011

    14 Jun
  11. Γιάννης

    11

    Φίλε Johnart καλησπέρα
    Πράγματι οι καιροί που περνάμε είναι πολύ δύσκολοι και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ασχολίες έξω από τα προβλήματα της καθημερινότητας
    Το απόγευμα της Κυριακής (29 5 2011) ήταν ένα διάλειμμα μια ακτίνα, που μας απομάκρυνε έστω και για λίγο από τα προβλήματα.
    Μερικές φίλες των Χρωμάτων έδωσαν το παρόν και μάλλον πέρασαν καλά, λυπάμαι που δεν μπόρεσες να έρθεις, αλλά να ξέρεις πάντα υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία.
    Τι εννοώ ο χώρος μας, ένας πνευματικός χώρος, στο οποίον έρχονται αρκετοί φίλοι των χρωμάτων όλο το καλοκαίρι θα είναι ανοικτός για τους φίλους μας και συνεπώς και για τους φίλους των χρωμάτων.
    Συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη από τις 19 έως και τις 22 και για όλο το καλοκαίρι ( αν είμαστε καλά ) θα είναι ανοικτός, επομένως υπάρχει ανοικτή πρόσκληση τόσο για σ ‘ ένα όσο και τους φίλους των Χρωμάτων.
    Ελπίζω αυτή τη φορά να τα καταφέρουμε

    25 Ιουνίου 2011

    Γιάννης

    14 Jun
  12. JOHNART

    12

    …που είσαστε karderines μας …που χαθήκατε …που εγκλωβιστήκατε
    …που είναι το μελωδικό κελάϊδισμά σας
    …οι karderines δεν εγκλωβίζονται, δεν ζούνε σε κλουβιά, γιατί έχουν μάθει να πετούν και να τα λένε …ελεύθερες.
    …όσο, φίλε Γιάννη, για την πρόσκλησή σου οι Τετάρτες …μου είναι δύσκολες λόγω κοινωνικών υποχρεώσεων αλλά κάποια απ’ αυτές θα γίνει και αυτό και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
    johnart
    29-06-2011

    14 Jun
  13. Filareti

    13

    ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ

    Χιουμοριστική(ψυχαγωγική) παρέμβαση,με κάθε σοβαρότητα και σεβασμό στον αναγνώστη και στο αγωνιστικό κλίμα της εποχής,χωρίς καθόλου σοβαροφάνεια ωστόσο…με θέμα «ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ» !!!
    Άραγε,τί χρώμα έχουν οι μουσικές,οι χοροί και τα τραγούδια???

    HEAVY METAL(ΧΕΒΥ ΜΕΤΑΛ)-HARD ROCK
    Πολύ βαρύ έπεσε το μέταλλο και ο ήχος απο τις ηλεκτρικές κιθάρες και το μπάσο…άρα μαύρο ή έστω γκρί ανθρακί.Πάντως,για όποιον θεωρεί ότι η heavy metal είναι «ύποπτη» και «σκοτεινή» και σκέτη ηχορύπανση «μαύρη είν’ η νύχτα στα βουνά…»!!!Οι μελωδικές γραμμές του metal-rock αγγίζουν τον ουρανό(βλέπε “stairway to heaven”)…
    JAZZ-BLUES-SOUL
    Η εκπληκτική και εμπνευσμένη,κατά τα άλλα,μουσική των απανταχού μοναχικών και ερωτικά απογοητευμένων ανθρώπων…Και ακολουθεί πολύ κλάμμα(λέμε!!!)…το σαξόφωνο κλαίει,η φυσαρμόνικα κλαίει,η κιθάρα κλαίει,το μπάσο κλαίει!Άρα καταλήγουμε χρωματικά στο μπλέ έως και μπλέ καφέ (κοινώς μπλέ μαρέν)!!!
    Υποσημείωση:¨Ως φόρο τιμής στη Νέα Ορλεάνη,απ’όπου ξεκίνησαν όλα,τα παραπάνω είδη θα μπορούσαν να έχουν χρώμα χρυσόξανθο,όπως τα στάχυα και τα σπαρτά!
    ΤΑΝGO-MAMBO-FLAMENGO
    Τρείς πολύ έντονοι χορευτικοί ρυθμοί,που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο,και φουντώνουν τα πάθη και τους έρωτες!Όλα στο κόκκινο λοιπόν και ποιό άλλο χρώμα θα μπορούσε να ανταπεξέλθει καλύτερα???
    *Ποιός δεν συγκλονίστηκε απο το φινάλε με tango,στην ταινία “Scent of a woman”!!!
    ΓΑΜΗΛΙΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ-ΡΕΚΒΙΕΜ
    Αυτά τα δύο μαζί,καθότι η ζωή έχει και τις χαρές της και τις λύπες της.Γαμήλιο εμβατήριο…η άσπρη μέρα,νυφική, στη ζωή κάθε γυναίκας(για τον άντρα-δεν ξέρω,δεν απαντώ)!Άσπρο λοιπόν το χρώμα…στους τίτλους με ρόζ γιατί διαφορετικά,θα είναι γάμος-φάντασμα….
    Rekviem for a dream τώρα…θάνατος (μέσα στη ζωή είναι κι αυτός),θλίψη και πένθος!Μαύρο και μώβ,για Έλληνες και Ευρωπαίους,αν και νομίζω ότι,οι φίλοι μας οι Κινέζοι θα είχαν τις ενστάσεις τους…!
    ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
    Φτάσαμε και στα δικά μας(Ελλαδάρα ποτέ δεν πεθαίνεις…)!Η χώρα διαθέτει εύρος παραδοσιακών χορών,θα καταπιαστώ με δύο κατηγορίες,νησιώτικα και τσάμικα…
    «Έλα να πάμε στο νησί…»,ήλιος,θάλασσα,διακοπές,αναψυχή!!!Ρυθμοί ανάλαφροι και αέρινοι που περιβάλλονται απο το υγρό στοιχείο…συνεπώς,καταλήγουμε στο γαλάζιο και πάλι γαλάζιο!!!
    Τσάμικος…ηπειρωτική Ελλάδα,δάση,βουνά και λαγκάδια!!!Και παραδίπλα,για να μην ξεχάσω(!),οι σούβλες με τα ψητά(!)…Εξαιτίας όλων αυτών,το αντιπροσωπευτικό χρώμα τείνει στο πράσινο,παρεπιπτόντως και χρώμα της ελπίδας!Λίγη απο τη λεβεντιά και την υπερηφάνειά τους θα ήθελα μόνο…
    Αυτά τα ολίγα είχα να πω…ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και καλά κουράγια!!!

    Υ.Γ.:Όσον αφορά στο τραγούδι «Άσπρα,κόκκινα,κίτρινα,μπλέ…»,διαλέγετε χρώμα κατά προτίμηση!!!
    1-7-11

    14 Jun
  14. Sosso Karderini

    14

    Καλησπέρα Πάνο και φιλοι των χρωμάτων!
    Με χαρά μου διαπιστώνω οτι “έτρεξαν” πολλά και άκρως ενδιαφέροντα σχόλια…στο διάστημα ( μεγάλο είναι αλήθεια…) που μεσολάβησε μετά την δική μου ανάρτηση.
    Με συγκινεί το γεγονός οτι παρόλα τα δύσκολα των καιρών μας, όλοι οι φίλοι των χρωμάτων, βρίσκουν κάποια στιγμή μέσα στην άγρια καθημερινότητα και δίνουν την παρουσία τους στα xromata με τις απόψεις, γνώσεις και γιατί οχι και χιούμορ!…Και αυτό με συγκινεί διότι τι παραπάνω είναι όλα αυτά, απο μία έμπρακτη αγάπη για το site , τον Δάσκαλο, και για όλη τη χρωματιστή μας παρέα!
    Έξοχη η θέαση και έκθεση των απόψεων και πληροφοριών της φίλης Νάγια….το καταευχαρηστήθηκα και το “έσωσα” στο Πι-Σι μου για περαιτέρω μελέτη! Μπράβο σου φίλη Νάγια! Και ένα ευχαριστώ στον Johnart που μέσω των λόγων του επι του συγκεκριμμένου…με εκφράζει απόλυτα!
    Μπράβο και στη Filareti που με δροσερό πρωτότυπο τρόπο , καθόλου σοβαροφανές!…το αντίθετο μάλιστα, μας μετέφερε σε μία απέραντη πίστα χορών και με κέφι αντιστοιχίας των με τα χρώματα!
    Φίλε Johnart, σε ευχαριστώ ιδιαίτερα για την “ελευθερία” που αποδίδεις στίς karderlines ….ώς επίσης και για τη δυνατότητα απεγλωβισμού που έχουν…μου δίνει “φτερά” η σκέψις αυτή, ώστε να βλέπω πιό θετικά λύσεις στα αδιέξοδα των καιρών!
    Αγαπημένοι φίλοι των χρωμάτων, Πάνο μου ,
    Σας καληνυχτίζω με ευχή για ένα καλλίτερο αύριο….και εννοείται με πολλά χρώματα!
    5-7-11

    14 Jun

Reply to “Φύση και χρήση των χρωμάτων – Use of colors by Nature”