xromata.com


Τοιχογραφιες σπηλαιων (Α) – Murals of caves (A)

 

 

Οι τοιχογραφίες των σπηλαίων 

(μέρος Α)

 

 

 

Θέλοντας να δούμε την συνύπαρξη του ανθρώπου με τα χρώματα σαν βαφές και την σύνδεσή τους με την τέχνη, ξεκινήσαμε ένα μακρινό ταξίδι, από την εποχή του ανθρώπου του Νεάντερνταλ για να φθάσουμε στο σήμερα…

Όπως είδαμε, ο μακρινός αυτός πρόγονος (;) του ανθρώπου έριχνε κόκκινο και μαύρο χρώμα στους τάφους των ενταφιασμένων ατόμων της φυλής. Αυτή έχει ανακαλυφθεί σαν η πρώτη χρήση χρωμάτων από το ανθρώπινο είδος. Στη συνέχεια είδαμε ότι η πρώτη μορφή τέχνης –αν μπορούμε να την αποκαλέσουμε έτσι- είχε να κάνει με το βάψιμο του ίδιου του ανθρώπινου σώματος.

Τώρα ήρθε η ώρα να σταθούμε στην εποχή που ο άνθρωπος άρχισε να χρησιμοποιεί τα χρώματα στην τέχνη όπως την εννοούμε σήμερα, δηλαδή την εικαστική, την ζωγραφική, που σημαίνει γράφω (σχεδιάζω) την ζωή (ζω + γράφω).

 

 

Κάνουμε λοιπόν την πρώτη μας στάση στην παλαιολιθική εποχή, στους ανθρώπους των σπηλαίων για να δούμε τα πρώτα έργα τέχνης που μας κληροδότησαν οι μακρινοί πρόγονοί μας, τα πρώτα είδη ζωγραφικής, τις περίφημες τοιχογραφίες των σπηλαίων.

 

 

Οι πρωτόγονοι πρόγονοί μας άρχισαν να ζωγραφίζουν και να βάφουν με χρώματα τις ζωγραφιές τους πριν περίπου 30 000 χρόνια.

 

 

Στη μέση της πολύχρονης αυτής περιόδου, δηλαδή από τότε έως σήμερα, πριν 15 000 έως 20 000 χρόνια περίπου, διακοσμήθηκαν τα σπήλαια της Αλτμίρα στην Ισπανία με τις περίφημες τοιχογραφίες που απεικονίζουν ζώα, ενώ λίγες χιλιετίες αργότερα, πριν περίπου 13 500 χρόνια, φιλοτεχνήθηκαν τα σπήλαια του Λασκώ στην Γαλλία.

 

 

The murals of the caves
(Part A)


Wanting to see the coexistence of man and colors as paints plus their connection to art, we began a long journey from the time of the Neanderthal man to get in today …
As we have seen, this distant ancestor(?) of man threw red and black paint on the graves of its race buried people. This discovery was the first use of color by human species.

Then we saw that the first art form if we can call it as that- has to do with the painting of the human body.
Now it’s time to step back in time when man began to use the colors in the art, as we think as art today, namely painting, that in Greek language meanslife writing” (life + write).

So we do our first stop at the Paleolithic era, at the cave people, to see man’s first works of art that we inherited from our long time ago ancestors, the first species of painting, the murals of the caves.

Our primitive ancestors began to draw and paint with colors about 30 000 years ago.
In the middle of the long prehistoric period, 15 000 to 20 000 years ago, the caves Altmira in Spain were decorated with the famous murals depicting animals and a few millennia later, before about 13 500 years, were murals painted in the caves of Lascaux in France.


is | Topic: Ζωγράφοι και ζωγραφική, Τέχνες και χρώματα | Tags: None

6 Comments, Comment or Ping

  1. admin

    1

    Καλό Φθινόπωρο σε όλους!!!
    Επιστρέφω μετά από ένα μήνα απουσίας – διαζυγίου με τον Η/Υ. Η αποτοξίνωση επιβάλλεται που και που.
    Σε κάποιους ίσως δεν έγινε αισθητή η απουσία μου, επειδή φρόντισα ώστε οι αναρτήσεις να είναι τακτές όπως πάντα. (Μόνο στις μεταφράσεις βρέθηκα “πίσω”).
    Άλλοι πάλι, πιστεύω, νοιώσατε την απουσία μου (η οποία ουσιαστικά είχε ξεπεράσει το δίμηνο).
    Εδώ θα σας εξομολογηθώ κάτι που πλησιάζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.
    Έχω προσέξει ότι όποτε δίνομαι με την ψυχή μου στο έργο αυτό (το site για τα χρώματα) έχω ανταπόκριση από εσάς και γενικά αντιλαμβάνομαι μια επικοινωνία. Αντιθέτως όποτε λειτουργώ σωστά μεν αλλά αποστασιοποιημένα (χωρίς να παίζω τον ρόλο του αετού που φτερουγίζει πάνω από τα αετόπουλά του) βλέπω να πέφτει κατακόρυφα η ανταπόκρισή σας (στα comments τουλάχιστον) και αισθάνομαι κάπως αποξενομένος, λες και παρακολουθώ ένα ξένο έργο που ενδιαφέρει ελάχιστους, οπότε αρχίζουν τα ερωτήματα, όπως αυτά που μου εμφανίσθηκαν στην τελευταία αυτή αποστασιοποίησή μου:
    Μήπως έχω αναφέρει ήδη πάρα πολλά για τα χρώματα και είναι καιρός να σταματήσω;
    Από την άλλη ξέρω πως αυτά τα πολλά είναι πολύ λίγα σε σχέση με όσα μέλλουν να ειπωθούν, οπότε;;;
    Παρακολουθώντας δε τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια (κυρίως επιστημονικά) γύρω από τα χρώματα. εδραιώνεται περισσότερο η άποψή μου πως τα χρώματα θα συντελέσουν σε μια αφύπνιση (κυρίως εσωτερική) του ανθρώπου. Άρα λοιπόν οφείλω να εξακολουθώ τις “πετριές” για να ταράζω τα χρωματιστά λιμνάζοντα ύδατα της ανθρώπινης σκέψης;
    Προηγουμένως ανέφερα “κάτι που πλησιάζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας”. Ναι, αν σκεφτεί κανείς πως όλα τα συναισθήματα που περιέγραψα προηγουμένως δεν προέρχονται από μια άμεση ανθρώπινη επικοινωνία, αλλά από μια επικοινωνία μέσω ενός μηχανήματος, ενός υπολογιστή. Αναρωτιέμαι λοιπόν “είναι δυνατόν ο ανθρώπινος ψυχισμός να επηρεάζει παιρνόντας μέσα από το φιλτράρισμα ενός υπολογιστή;”

    Ο μήνας αυτός της ηλεκτρονικής αποχής μου, μαζί με άλλα πολλά μου έφερε ένα καταπληκτικό νοκυμαντέρ του BBC για τα χρώματα (θα φροντίσω να το μοιραστώ μαζί σας) και κάποια υπέροχα βιβλία, όπως ένα βιβλίο για τα στοιχεία (συμπεριλαμβανομένης της φασματοσκοπίας καθενός) και ένα για την εξέλιξη των ειδών του πλανήτη μας. Μια εφημερίδα επίσης μου πρόσφερε την “Τυφλόμυγα” της Ε. Φακίνου όπου υπάρχουν αρκετές πολύ καλές περιγραφές με θέματα τα χρώματα, αφού ο ήρωας του διηγήματος είναι καθηγητής χρωμάτων ζωγραφικής.

    Ευχαριστώ όσους αντέξατε την εκτονωτική “έκθεση ιδεών” μου. Την χρειαζόμουν για την επιστροφή μου στο έργο, ώστε να επανέλθω με “ψυχή” και πάλι.
    Πάνος
    5-9-11

    02 Sep
  2. JOHNART

    2

    …καλωσόρισες, Πάνο στα comments,
    είχες να γράψεις από τις 21-07-11 …αλλά στα post, συνεπέστατος …είδες πως βοηθάει η τεχνολογία;
    …εγώ είμαι εδώ …αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, που είναι οι karderines και όλοι οι άλλοι οι φίλοι των χρωμάτων …οι commentάρχες, είναι ακόμα σε διακοπές;
    …ξέρω ότι το καλοκαίρι, λόγω ζέστης τα πουλιά δεν κελαηδούν, …λες οι karderines και όλα τα άλλα πτηνά να έχουν πάθει το ίδιο;
    …συνέχισε το σπουδαίο και μοναδικό αυτό έργο …τo έχουμε ξαναπεί, στις γκρίζες αν όχι μαύρες μέρες που ζούμε τα xromata είναι η ΟΑΣΗ που μας δροσίζει, μας τρέφει, μας δημιουργεί μια ψυχική ανάταση.
    …έκανα φέτος περίπου 25 μέρες διακοπές μακρυά από την Αθήνα από νέα, ειδήσεις κλπ. εκτονώθηκα, ηρέμησα, γέμισα τις μπαταρίες μου …απόλαυσα την υπέροχη ελληνική φύση, κολύμπησα από το πρωί μέχρι το βράδυ και βεβαίως το καλό φαγητό ψάρια και θαλασσινά κυρίως και ξέρεις γιατί; …γιατί με όλα αυτά που συμβαίνουν δεν ξέρω αν του χρόνου θα μπορέσω να τα απολαύσω
    …και εκεί στις 13 Αυγούστου ,άνοιξα το laptop, περίμενα να φανεί και…με έπιασε ο “ποιητικός μου οίστρος”… και έγραψα για την Πανσέληνο,
    …προχώρα στο έργο σου και οι φίλοι των χρωμάτων θα γυρίσουν και πάλι, …μ΄ ακούς;
    johnart 05-09-11

    02 Sep
  3. Γιώργος Πετρέλλης

    3

    Δεν διαφωνώ πουθενά, απλά υπενθυμίζω ότι το καλοκαίρι, ούτως ή άλλως, αναστατώνει την καθημερινότητά μας.
    Οι διακοπές ή ο παραθερισμός γενικότερα μας βγάζει από το κανάλι της συνήθειας ή της ρουτίνας αν προτιμάς. Επειδή μάλιστα δεν συμπίπτουν οι ημερομηνίες των διακοπών, αυτή η αποστασιοποίηση, μαζί με την προετοιμασία και την προσαρμογή της επανόδου έχει μια σχετική διάρκεια.
    Μετά από την προσαρμογή όλα θα πάρουν ξανά την πορεία τους….. μόνο που δεν θα είναι έτσι ακριβώς όπως ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί καλύτερη, μπορεί χειρότερη, θα δείξει.
    Με τον πρώτο ‘καφέ’ που θα οργανωθεί, θα καταλάβουμε που περίπου βρισκόμαστε!!!
    Καλό φθινόπωρο και πάλι … σε όλους!
    6-9-11

    02 Sep
  4. Yannis F.

    4

    διαβάζοντας το καλωσόρισμα σου διαπίστωσα να σου βγαίνει ένα παράπονο γιατί κανείς μας δεν έγραψε στα χρώματα .Θα ήθελα να συμφωνήσω με τον Γιώργο ότι το καλοκαίρι κ.λ.π αλλά πέρα απ αυτό δεν έχει νά κάνει τίποτε με το site η μαζί σου !απλώς τουλάχιστον εγώ που βρίσκομαι ακόμη εκτός ασχολούμαι με αλλότρια γιατί έχω ανάγκη να ρεμβάσω γιατί χάνομαι αν θυμάσαι αυτή την έκφραση…το ίδιο πιθανολογώ και οι αλλοι έκαναν!!!απ τον άλλο μήνα θα επανέλθουμε πιστεύω στά πρότερα ….καλώς μας ήλθες λοιπόν ΠΑΝΟ μας!!!
    6-9-11

    02 Sep
  5. admin

    5

    Όχι! Γιάννη, κανένα παράπονο. Μάλλον παρεξηγήθηκα. Απλά διαπίστωσα για άλλη μια φορά πως όταν λείπει από εμένα η ζέση σε κάτι που καταπιάνομαι αυτομάτως “το παγώνει”. Κατανοητό στις άμεσες ανθρώπινες σχέσεις. Διαπιστώνω όμως ότι γίνεται το ίδιο ακόμα και όταν μεσολαβούν μηχανήματα όπως πχ, το computer, λες και τα ψυχικά ρευστά μας μεταφέρονται μέσα κι από τα εργαλεία.
    6-9-11

    02 Sep
  6. Sosso Karderini

    6

    Αγαπητέ Πάνο και χρωματοπαρέα, σας χαιρετώ!
    Επιστροφή στα θρανία της μάθησης και ευχαρίστησης μέσω όλων υμών , μετά απο την καλοκαιρινή “αποχή”!
    Πάνο μου , μου άρεσε το “καλωσόρισμά σου”- μία φωνή γεμάτη αγάπη, ειλικρίνεια, και δημιουργικές διαθέσεις για αυτά που θα ακολουθήσουν μέσα στα xromata….Όπως επίσης μου άρεσαν και τα σχόλια των φίλων Johnart, Γιώργο Πετρέλλη και Yannis F.
    Ανάμεσα απο τα προβλήματα της Ελληνικής πραγματικότητας που δύσκολα , πλέον, αντιμετωπίζεται…ευτυχώς υπάρχουν και πράγματα που πάντα μας προσφέρουν την χαρά και την ικανοποίηση για να ασχοληθούμε, όπως είναι και τα xromata…
    Πάνο μου , συνέχισε το έργο σου και εμείς , εδώ είμαστε, απο κοντά σου να συμμετέχουμε σε αυτή την ωραία ανταλλαγή απόψεων που ξεκινούν απο το χρώμα..και φτάνουν στο φεγγάρι…το άπειρο…την γνώση σε πολυδιάστατα επίπεδα!
    Καλή μας συνέχεια λοιπόν….
    με εκτίμηση και αγάπη!
    20-9-11

    02 Sep

Reply to “Τοιχογραφιες σπηλαιων (Α) – Murals of caves (A)”