xromata.com


Χρωματοφορα κυτταρα

 

Χρωματοφόρα κύτταρα

 

 

 

Τα χρωματοφόρα είναι κύτταρα που παράγουν χρώμα, από τα οποία πολλοί τύποι είναι κύτταρα που περιέχουν χρωστική ουσία ή ομάδες κυττάρων που βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα ζώων, συμπεριλαμβανομένων των αμφίβιων, των ψαριών, των ερπετών, των καρκινοειδών και των κεφαλόποδων.

 

 

Τα θηλαστικά και τα πτηνά, αντίθετα, έχουν για χρωματισμό μια κατηγορία κυττάρων που ονομάζονται μελανοκύτταρα.

Τα χρωματοφόρα είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για τη δημιουργία του χρώματος του δέρματος και των ματιών στα ψυχρόαιμα ζώα και δημιουργούνται στη νευρική ακρολοφία κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Τα χρωματοφόρα ομαδοποιούνται σε υποκατηγορίες με βάση το χρώμα τους (πιο σωστά την «χροιά») κάτω από λευκό φως σε:

ξανθοφόρα (κίτρινα), ερυθροφόρα (κόκκινα), ιριδοφόρα (ανακλαστικά / ιριδίζοντα), λευκοφόρα (λευκά), μελανοφόρα (μαύρα/καφέ), και κυανοφόρα (μπλε). 

 

 

Ενώ τα περισσότερα χρωματοφόρα περιέχουν χρωστικές που απορροφούν συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός, το χρώμα των λευκοφόρων και των ιριδοφόρων παράγεται από τις αντίστοιχες ιδιότητες σκέδασης και οπτικής παρεμβολής.

 

 

Ορισμένα ζωικά είδη μπορούν να αλλάξουν γρήγορα χρώμα μέσω μηχανισμών που μετατοπίζουν τη χρωστική ουσία και επαναπροσανατολίζουν τις ανακλαστικές πλάκες μέσα στα χρωματοφόρα κύτταρα.

 

 

 

Αυτή η διαδικασία, που χρησιμοποιείται συχνά ως τύπος καμουφλάζ, ονομάζεται φυσιολογική αλλαγή χρώματος ή μετάχρωση.

 

 

Τα κεφαλόποδα, όπως το χταπόδι, έχουν πολύπλοκα χρωματοφόρα όργανα που ελέγχονται από τους μύες για να επιτευχθεί αυτό, ενώ τα σπονδυλωτά όπως οι χαμαιλέοντες δημιουργούν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με τη σηματοδότηση των κυττάρων.

 

 

Τέτοια σήματα μπορεί να είναι ορμόνες ή νευροδιαβιβαστές και μπορεί να εκκινούνται από αλλαγές στη διάθεση του ζώου, την θερμοκρασία, το στρες ή ορατές αλλαγές στο τοπικό περιβάλλον.

 

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωματοφορα κυτταρα”