xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [μϚʹ]: Θεμις, Ρεα, Αμφιτριτη

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[μϚʹ]

 

Η Ίρις και οι 4 Μεγάλες παλιές Θέαινες   

Θέμις, Ρέα, Αμφιτρίτη

 

 

-Φαντάζομαι Άνθρωπε ότι κατάλαβες τον λόγο για τον οποίο παρευρέθηκα και συμπαραστάθηκα, στον τοκετό της Λητούς και την γέννηση του Απόλλωνα, εγώ η Διώνη, η τρίτη σύζυγος του Διός.

Ας πάρει τον λόγο τώρα η προηγούμενη από εμέ σύζυγός του, η δεύτερη, η Θέμις, που ήταν κι’ αυτή παρούσα στην γέννα του φωτός.

-Ναι, ήμουν κι’ εγώ εκεί, μαζί με αρκετές άλλες παλιές θέαινες, που πήγαμε να συμπαρασταθούμε στις τρομερές ωδίνες της Λητούς.

Απ’ όλες μας, γίνεται ιδιαίτερη μνεία σ’ εμάς τις τέσσερεις, στην Αμφιτρίτη, στην Ρέα, σ’ εμένα την Θέμιδα και στην Διώνη, που ήδη σου ανέφερε την αναγκαιότητα της συμπαράστασής της στην γέννα και εμφάνιση του φωτός και των αποτελούντων αυτό χρωμάτων.

Για σκέψου, ήταν δυνατόν να λείπω από αυτήν την τετράδα, εγώ η Θέμις, η θεσμοθέτης των νόμων;

Με την νομοθέτησή μου θεωρούμαι ως θεά τόσο της ηθικής τάξης, όσο και της φυσικής τάξης. Ως εκπροσωπούσα την φυσική τάξη, γέννησα από τον Δία τις τρεις Ώρες, την Ευνομία, την Δίκη και την Ειρήνη (που οι Αθηναίοι τις ονόμασαν Θαλλώ, Καρπώ και Αυξώ) καθώς και τις τρεις Μοίρες.

Όπως καταλαβαίνεις Άνθρωπε, η νομοθεσία που επιβάλλω είναι διαφορετική από την δική σου ανθρώπινη νομοθεσία, πολύ ανώτερη και απαραβίαστη. Διέπει όλο το σύμπαν. Είναι οι συμπαντικοί νόμοι, στους οποίους πρωτοστατούν ο νόμος της δυαδικότητας και ο νόμος της τριαδικής εκδήλωσης. Εμφανέστατοι και οι δυο στα χρώματα, όπως ήδη σου έχει αναφερθεί κάπου στην αρχή της συνέντευξης αυτής.

Ναι, στα χρώματα εφαρμόζεται, αλλά και εκδηλώνεται από αυτά η νομοθεσία μου, οπότε, γινόταν να λείπω εγώ από την γέννησή τους και την γέννηση του φωτός;

-Το λόγο παίρνω τώρα εγώ η Ρέα, άλλη μια από τις τέσσερεις. Όχι! Δεν υπήρξα σύζυγος του Διός, όπως οι δυο προηγούμενες θεές, η Διώνη και η Θέμις.

Είμαι η μητέρα του Δία, η σύζυγος του πατέρα του, του Κρόνου – Χρόνου. Είμαι η ροή του χρόνου, όπως και αν καταμετρείται αυτός, είτε με τα ανθρώπινα μέτρα του τρισδιάστατου κόσμου όπου ζεις Άνθρωπε, είτε πέρα από αυτά.

Χαρακτηριστικό της ροής είναι η ταχύτητά της. Γνωστή σου είναι Άνθρωπε η ταχύτητα του φωτός και των χρωμάτων του, που ρέουν ταχύτατα από την μια άκρη του σύμπαντος έως την άλλη, ακόμα και πριν και πέρα από αυτό…. Πασίδηλη λοιπόν η αναγκαιότητα της παρουσίας μου στην γέννηση του φωτός.

Ο λόγος τώρα στην τέταρτη από εμάς, την Αμφιτρίτη.

-Ήρθε λοιπόν και η σειρά μου, να μιλήσω κι’ εγώ, η Αμφιτρίτη, η μόνη που δεν έχω κάποια σχέση με τον Δία, όπως οι άλλες τρεις, εκτός του ότι είμαι σύζυγος του αδελφού του, του Ποσειδώνα. Τί γυρεύω εγώ εδώ, μια θαλάσσια θεότητα; Πώς σχετίζομαι με τα χρώματα και την γέννηση του φωτός; Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στην ερμηνεία του ονόματός μου και στο στοιχείο στο οποίο βασιλεύω, το νερό.

Το νερό, βάση του νόμου των αναλογιών (είναι κι’ αυτός ένας από τους βασικούς συμπαντικούς νόμους που έχει θεσμοθετήσει η Θέμις) αντιστοιχεί στην μέση κατάσταση, στην ψυχή. Άρα η συνεισφορά μου αφορά σε ψυχικές καταστάσεις, όπου ως γνωστόν τα χρώματα και το φως, φυσικό ή νοητικό (πολύ ισχυρότερο), επηρεάζουν δυναμικά, ιδιαίτερα το πρώτο μέσω του υποσυνειδήτου.

Το όνομά μου είναι σύνθετο από το ΑΜΦΙ και το ΤΡΙΤΗ.

Η πρόθεση ‘αμφί’ ως γνωστόν σημαίνει εκατέρωθεν (κι’ από τις δυο πλευρές), κατ’ αμφότερα τα μέρη, πέριξ.

Η έκπληξη είναι στο ‘τρίτη’, αριθμητικό επίθετο του τρία, αριθμού που είναι ιερός από αρχαιοτάτων χρόνων, δηλαδή ‘τέλειος’ > τλείος .> τρείος > τρία. Όμως το τρία > τρεις (τ>θ) σχετίζεται ετυμολογικά με το θρίον (τείρω = τρίβω) και λαμβάνει την έννοια του ‘ταράσσω’.*

*[Ετυμολογικό λεξικό Βασδέκη]

Ο σύζυγός μου ο Ποσειδών, με τις τρεις αιχμές της τρίαινάς του ταράζει την θάλασσα και προξενεί σεισμούς. Ως συμβία του, έχω κι’ εγώ σαν σύμβολο την δική μου τρίαινα, έχω δε αποκτήσει μαζί του τρία παιδιά, τον Τρίτωνα, την Βενθεσικύμη και την Ρόδη

Όπως βλέπεις Άνθρωπε, ο αριθμός τρία είναι σημαντικός για μένα, όπως είναι και στα χρώματα, που παράγονται όλα από τα τρία βασικά, τα οποία επιδρούν αμφίδρομα στην υπόφυσή σου, είτε θετικά, είτε αρνητικά, ταράσσοντας τα ψυχικά σου κύματα.

Καταλαβαίνεις λοιπόν την σχέση μου με τα χρώματα, τουλάχιστον ως προς την ψυχολογική τους επίδραση, και την συμμετοχή μου στον τοκετό της Λητούς και την γέννα των παιδιών της, της Άρτεμης και του Απόλλωνα.

Ο λόγος όμως τώρα στην ίδια την Λητώ, που θέλει να μας αυτοπαρουσιασθεί.


is | Topic: Ίρις και τα χρώματά της, Μύθοι και χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [μϚʹ]: Θεμις, Ρεα, Αμφιτριτη”