xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [θ΄]: Χρωματικος κυκλος

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[θʹ]

Χρωματικός κύκλος

 

Γεια σας! Είμαι ο κύκλος, καλεσμένος των χρωμάτων στην συνέντευξη που σου δίνουν άνθρωπε, όπου με κάλεσαν να μιλήσω για τον εαυτό μου, ή καλύτερα, για να ακριβολογώ, μια συγκεκριμένη μορφή μου που σχετίζεται με τα χρώματα, τον «χρωματικό κύκλο».

Εν τάξει! Ως χρωματικός κύκλος δεν υφίσταμαι στην πραγματικότητα. Είμαι κατασκεύασμα σου άνθρωπε.

Με έφτιαξες για να κατανοήσεις καλύτερα, αλλά και για να διδάξεις μεταχειριζόμενος εμένα την σχέση βασικών και συμπληρωματικών χρωμάτων, όπως και τον διαχωρισμό τους σε θερμά και ψυχρά χρώματα.

Παρ’ ότι, νομίζεις πως, με ξέρεις καλά, πριν σου συστηθώ σαν χρωματικός κύκλος, θα ήθελα να περιαυτολογήσω λίγο για την γενικότερη μορφή μου. Ξέρεις, είμαι μοναδικός σαν σχήμα. Είμαι το μοναδικό από τα τρία βασικά σχήματα (κύκλος, τρίγωνο, τετράγωνο) που δεν έχει γωνίες. Σαφώς και αναφέρομαι στην ευκλείδειο γεωμετρία, δηλαδή την επίπεδη γεωμετρία, διότι αν αναφερθούμε στην ρημάνιο γεωμετρία του σύμπαντος και στην γεωμετρία των φράκταλς, τα πράγματα εκεί αλλάζουν.

Ναι, έχεις δίκιο, παρεκτρέπομαι. Ας αρκεστούμε στην γεωμετρία του επιπέδου μας, την ευκλείδειο, επί της οποίας υφίσταμαι κι εγώ την προβολή των συμπαντικών νόμων επί αυτής.

Στους συμπαντικούς νόμους αναφέρθηκαν προ- ηγουμένως τα χρώματα και έκαναν αναφορά για τον νόμο της δυάδας και της τριαδικής εκδήλωσης.

Ο νόμος της δυάδας επάνω μου, εμφανίζεται με τα δυο κύρια χαρακτηριστικά μου, το κέντρο μου και την περιφέρειά μου.

Μπορώ να αυξομειωθώ ώστε να μικρύνω τόσο πολύ που να ταυτισθώ με το κέντρο μου. Επίσης μπορώ να επεκταθώ στο άπειρο τόσο ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η περιφέρειά μου.

Όταν όμως εκδηλώνομαι σε μια καθορισμένη τιμή, εκδηλώνομαι κι εγώ τριαδικά γιατί αυτομάτως μεταξύ του κέντρου μου και της περιφέρειάς μου συντελείται η ακτίνα μου, η ακτίνα του κύκλου, η οποία μπορεί να πολλαπλασιασθεί τόσο πολύ μέσα μου έτσι ώστε να έχω άπειρες ακτίνες.

Τώρα γιατί στα λέω όλα αυτά; Ίσως υπάρχει λόγος. Αυτό θα φανεί πολύ αργότερα. Το ίδιο αν σου μιλούσα για την σχέση μου με την μονάδα, την αρχή, την ιδέα, το περίφημο «π» που ισούται με 3,14….. και είναι η σχέση της διαμέτρου μου προς την περιφέρειά μου, κι ένα σωρό άλλα. Όμως εδώ με κάλεσαν να σου μιλήσω για χρώματα.

Για να μεταμορφωθώ στον χρωματικό κύκλο πρέπει να τοποθετηθούν μέσα μου τα χρώματα. Πώς γίνεται αυτό; Βοήθησέ με για να καταλάβεις καλύτερα.

Κατ’ αρχάς, σχεδίασέ με. Μετά, χώρισέ με σε δυο ίσα τμήματα, με μια κάθετη γραμμή που περνά από το κέντρο μου.

 

 

 

Στη συνέχεια, με δυο άλλες διαγώνιες γραμμές, που περνάν κι αυτές χιαστί από το κέντρο μου, χώρισέ με σε έξι ίσα τριγωνοειδή σχήματα.

 

 

 

Χα! Χα! Είμαι ένας κύκλος και τρεις διάμετροί μου (οι τρεις ευθείες που χάραξες) με χωρίζουν σε έξι ίσα κομμάτια. Δηλαδή, έχουμε τρεις αριθμούς, το 1, το 3 και το 6, που καθένας τους έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την μονάδα. Όπως και το 9, που την σχέση του με την μονάδα φανερώνει το ίδιο το όνομά του, αφού στα ελληνικά καλείται εννέα, ήτοι εν νέον, ένα «καινούργιο ένα».

Ολοκλήρωσε τώρα τον σχεδιασμό μου. Χώρισέ με πάλι σε δυο ίσα ημικύκλια, οριζοντίως αυτή την φορά, μόνο που τώρα η γραμμή που θα χαράξεις, παρακαλώ, να είναι διακεκομμένη.

 

 

 

Τί παρατηρείς σ’ αυτό το νέο σχήμα; Τα 6 ίσα τριγωνοειδή σχήματα έγιναν 8, τέσσερα μεγάλα, (παρέμειναν τα ίδια όπως ήταν πριν) και τέσσερα μισά, μικρότερα κατά το ήμισυ από ότι ήταν προηγουμένως.

Με λίγα λόγια, τα 6 χαραγμένα εντός μου σχήματα έγιναν 8.

Όντως, υπάρχει μια ιδιαίτερη, περίεργη κάπως, σχέση μεταξύ του 6 και του 8, χρωματικά τουλάχιστον.

Ήδη σου ανέφεραν τα ίδια τα χρώματα, σε προηγούμενα τμήματα της συνέντευξης την σχέση αυτή, όταν σου εξηγούσαν πως ναι μεν είναι 6 τα χρώματα της Ίριδας, αλλά μπορεί να εκληφθούν και σαν 8. Μην μπερδεύεις όμως τον σχηματισμό που μου έκανες με εκείνο το θέμα. Το ανέφερα απλώς επειδή το έφερε ο λόγος. Άλλο ήθελα να πω. Πως τόσο ο αριθμός 6, όσο και ο αριθμός 8, αντιστοιχούν στο πορτοκαλί χρώμα, όπως θα σου εξηγήσουν τα ‘μαγικά τετράγωνα’ αρκετά αργότερα, όταν έλθει η ώρα τους να μιλήσουν κι εκείνα, σ’ αυτήν την συνέντευξη.

Προς το παρόν ξέχνα την διαγώνιο που χάραξες. Αυτήν κανονικά πρέπει να την χαράξεις αφού με χρωματίσεις. Ας τοποθετήσουμε λοιπόν τα χρώματα μέσα μου.

Τί είπες; Σε κούρασα; Να διακόψουμε για λίγο και να συνεχίσουμε με τον χρωματισμό μου αργότερα; Καλώς! Όπως θέλεις. Επανερχόμαστε οσονούπω!

 


is | Topic: Συνέντευξη με τα χρώματα, Χρωματικός κύκλος | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [θ΄]: Χρωματικος κυκλος”