xromata.com


Η Θεά Ίρις (Ε) – Goddess Iris (Ε)

 

 

Ίρις και φως

(Το φως κάνει τα χρώματα ή τα χρώματα το φως;)

 

 

Μια άλλη σημαντική και δύσκολη επέμβαση της Ίριδας ήταν αυτή κατά τη γέννηση του Απόλλωνα.

Εννέα ολόκληρα μερόνυχτα βασανιζόταν από τους πόνους και τις ωδίνες του τοκετού η Λητώ και δεν μπορούσε να γεννήσει.

Μέσα σε όλα τα εμπόδια που είχε μηχανευτεί η ζηλιάρα Ήρα για να αποτρέψει αυτή τη γέννα, ήταν και η παραπλάνηση της Ολυμπίας μαμής , της Ειλειθυίας, θεάς του τοκετού την οποία είχε εγκλωβίσει στο αναπαυτήριό της στον Όλυμπο, ανάμεσα σε χρυσά σύννεφα, ώστε να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στη γη και λυγισμένη από την έκκληση του καθήκοντός της, να παραβεί τις εντολές της μητέρας της Ήρας και να τρέξει να ξεγεννήσει την αντίζηλο, ερωμένη του Δία, Λητώ.

Γύρω από την πολύπαθη κυοφορούσα μαζεύτηκαν οι μεγαλύτερες παλιές θεές, η Διώνη, η Θέμις, η Ρέα, η Αμφιτρίτη… μα τι μπορούσαν να κάνουν αυτές αφού δεν εμφανιζόταν η Ειλειθυία, η μόνη που μπορούσε να δώσει τέλος στο μαρτύριο της Λητούς;

Όταν οι θεές γύρω από τη Λητώ είδαν και απόειδαν έκαναν συμβούλιο και αποφάσισαν να στείλουν την Ίριδα στον Όλυμπο να ειδοποιήσει την Ειλειθυία, αναλαμβάνοντας για σίγουρη επιτυχή έκβαση την δωροδόκησή της με εννιάπηχο ολόχρυσο περιδέραιο.

Παρά το επικίνδυνο της αποστολής, γιατί υπήρχε κίνδυνος να την αντιληφθεί η Ήρα και να την εμποδίσει με φοβερές συνέπειες, η Ίρις τα κατάφερε μια χαρά και έτσι συνέβαλε στη γέννηση της Αρτέμιδος και του Απόλλωνα, θεού του φωτός, που χωρίς τη μεσολάβηση της χρωματιστής θεάς, μπορεί τα δίδυμα αδελφάκια να βρίσκονταν ακόμα στη κοιλιά της μητέρας τους.

Έτσι λοιπόν η Ίρις, η ανάλυση του ηλιακού φωτός, το φάσμα των χρωμάτων, είναι η βασική υπεύθυνη για την απελευθέρωση του φωτός από την μήτρα της μητέρας του, για τη γέννηση του ίδιου του φωτός, του θεού Απόλλωνα.

Τελικά: «Το φως κάνει τα χρώματα ή τα χρώματα το φως;»

 

 

 

 

Goddess Iris (Ε)

 

Iris and light


(Does light make colors or colors the light?)


Another important and difficult intervention of Iris was that of the birth of Apollo.

For nine whole days and nights Leto was tortured by birth pains and labors, but could not give birth to her children.

In all the obstacles that jealous Hera had think of to prevent this birth, it was, as well, the deception of Olympian midwife, Eileithyia, the goddess of childbirth, which had trapped her in Olympus mountain, amidst golden clouds, so that she not realize what was happening on earth and hear the call of her duty, violating thus the orders of her mother Hera and run to give birth to the unrighteous, mistress of Jupiter, Leto.

Around the long-suffering pregnant gathered the major old goddesses, Dione, Themis, Rhea, Amphitrite … but what could they do without Eileithyia, the only one who could put an end to Leto’s torment?

The great Goddesses around Leto, did a council and decided to send Iris to Olympus to notify Eileithyia, sending with her, for a sure successful outcome, a nine-feet long golden necklace to bribe Eileithyia.

Despite the danger of the mission, because there was the danger that Hera could perceive it and prevent it with terrible consequences, Iris did it successfully and thus she contributed to the birth of Artemis and Apollo, the god of light, as without the intervention of the colored goddess, Leto’s twins could be still in their mother’s abdomen.

Thus, Iris, the analysis of sunlight, the spectrum of colors, is the principal responsible for the birth, for the release of light god Apollo from his mother’s womb.

Finally: "Does light make colors or colors make light?"

 


is | Topic: Ίρις και τα χρώματά της, Μύθοι και χρώματα | Tags: , , , , , , , ,

4 Comments, Comment or Ping

  1. Roula Hirpani

    2

    Καλησπέρα δάσκαλε..η ερώτηση «Το φως κάνει τα χρώματα ή τα χρώματα το φως;» μου έφερε στο μυαλό <>
    2-5-12

    30 Sep
  2. admin

    3

    Ναι, και σε μένα το ίδιο, γι’ αυτό και το αναφέρω έτσι ακριβώς σε κάποιο από τα πρώτα posts του site. Εδώ όμως υπάρχει απάντηση, βάση επιστήμης, αλλά και μυστικιστικών διδασκαλιών. Τελικά τα χρώματα είναι που κάνουν το φως, παρ΄ότι είναι αλληλένδετα στο ορατό τμήμα του φάσματος, εξαρτώνται όμως από τον φωτοδέκτη (μάτι) ο οποίος αντιλαμβάνεται πρώτα το φως (με τα ραβδία) και μετά το αναλύει σε χρώματα (με τα κωνία) εφ΄όσον διαθέτει τα κατάλληλα όργανα χρωματικής αντίληψης. Στο φάσμα όμως υπάρχουν τα φωτόνια που τα βλέπουμε σαν φως!
    Πάνος
    2-5-12

    30 Sep
  3. admin

    4

    Nick Chalas: Το φως είναι όλα τα χρώματα. Τα διαφορά χρώματα αντιστοιχούν σε διαφορετικά μήκη κυμάτων του φωτός.
    18-07-2017

    30 Sep

Reply to “Η Θεά Ίρις (Ε) – Goddess Iris (Ε)”