xromata.com


Ο χρωματισμος στην βιολογια [Δ]: (καροτενοειδη)

 

[Από την σειρά της ‘Britannica’ για τις βιο-χρωστικές]

 

Ο Χρωματισμός στην βιολογία

[Δ]

 

Μη αζωτούχες χρωστικές

Καροτενοειδή

 

 

 

 

Τα καροτενοειδή αποτελούν μια ομάδα κίτρινων, πορτοκαλί ή κόκκινων χρωστικών με σχεδόν καθολική κατανομή στα ζωντανά όντα.

Τα καροτενοειδή γενικά είναι αδιάλυτα στο νερό αλλά διαλύονται εύκολα σε διαλύτες λίπους όπως αλκοόλη, αιθέρας και χλωροφόρμιο.

Λευκαίνουν εύκολα από το φως και την έκθεση στο ατμοσφαιρικό οξυγόνο και είναι επίσης ασταθή σε οξέα όπως το θειικό οξύ.

Τα καροτενοειδή εμφανίζονται ως δύο κύριοι τύποι:

η κατηγορία των υδρογονανθράκων, ή καροτίνες, και η οξυγονωμένη (αλκοολική) κατηγορία, ή ξανθοφύλλες.

 

 

Ορισμένα ζώα παρουσιάζουν υψηλό βαθμό επιλεκτικότητας για την αφομοίωση των μελών της μιας ή της άλλης κατηγορίας.

Το άλογο (Equus caballus), για παράδειγμα, απορροφά μέσω του εντέρου του μόνο τις καροτίνες, παρόλο που η πράσινη τροφή του περιέχει κυρίως ξανθοφύλλες.

 

 

Η οικόσιτη κότα (Gallus domesticus), από την άλλη πλευρά, αποθηκεύει μόνο μέλη της τάξης των ξανθοφύλλων, όπως και πολλά ψάρια και ασπόνδυλα.

Άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βατράχων, ειδών χταποδιού και ανθρώπων, αφομοιώνουν και αποθηκεύουν και τις δύο κατηγορίες στο συκώτι και σε αποθέσεις λίπους.

Τα καροτενοειδή συντίθενται από βακτήρια, μύκητες, φύκια και άλλα φυτά σε εξαιρετικά εξελιγμένες ανθοφορίες, στις οποίες είναι πιο ευδιάκριτα σε πέταλα, γύρη, φρούτα και μερικές ρίζες – π.χ. καρότα, γλυκοπατάτες, ντομάτες και εσπεριδοειδή. Όλα τα ζώα και τα πρωτόζωα περιέχουν καροτενοειδή, αν και το πλάσμα του αίματος ορισμένων θηλαστικών (π.χ. χοίρων, προβάτων, κατσικών, ορισμένων σαρκοφάγων) είναι σχεδόν εντελώς απαλλαγμένο από αυτές τις χρωστικές ουσίες.

 

 

Τα συκώτια των ζώων συχνά παράγουν καροτενοειδή.

Όλα τα ζώα εξαρτώνται από μια θρεπτική παροχή βιταμίνης Α ή μιας από τις πρόδρομές της ουσίες, όπως η καροτίνη, για τη διατήρηση του φυσιολογικού μεταβολισμού και της ανάπτυξης.

 

 

Τα καροτενοειδή είναι σχετικά πιο συγκεντρωμένα σε δομές όπως οι ωοθήκες, τα αυγά, οι όρχεις (ορισμένα ζώα), το συκώτι (ή το ανάλογο του ήπατος των ασπόνδυλων), τα επινεφρίδια, το δέρμα και τα μάτια.

 

 

Στα πτηνά, η μελάγχρωση των καροτενοειδών μπορεί να είναι εμφανής στο κίτρινο δέρμα του ταρσού (κάτω ποδιού), στο εξωτερικό αυτί, στο σωματικό λίπος και στον κρόκο του αυγού (ιδιαίτερα στα πουλερικά) και στα κόκκινα φτερά.

Τα καροτενοειδή βρίσκονται επίσης στα φτερά ή στα καλύμματα των φτερών πολλών εντόμων και στο λίπος του γάλακτος των βοοειδών.

 

 


is | Topic: Διατροφή και χρώμα, Κίτρινο, Πορτοκαλί, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ο χρωματισμος στην βιολογια [Δ]: (καροτενοειδη)”