xromata.com


Χρωματιστες γιορτες του Μαρτη

 

Οι χρωματιστές γιορτές του Μάρτη

Ο Κοκκινοκιτρινόασπρος μήνας

 

 

 

 

Η 25η Μαρτίου είναι μεγάλη, διπλή γιορτή για τους Ελληνορθόδοξους. Εθνική και θρησκευτική.

Οι Ελληνορθόδοξοι, σαν Έλληνες εορτάζουν την απελευθέρωση της Ελλάδας από την Οθωμανική αυτοκρατορία, αφού θεωρείται πως την ημέρα αυτή του 1821 κηρύχθηκε η ελληνική επανάσταση, ημέρα ιερή, αφιερωμένη στην Παναγία, της οποίας τον Ευαγγελισμό εορτάζουν κάθε 25η Μαρτίου οι Ορθόδοξοι.

https://xromata.com/?p=8072

https://xromata.com/?p=6201

 

 

Μέσα στον Μάρτιο, πέρα από την μεγάλη χριστιανική γιορτή, εορτάζεται επίσης μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές του ινδουισμού, το Holi, η «γιορτή των χρωμάτων», αφιερωμένη στον Κρίσνα, αβατάρ του θεού Βισνού.

https://xromata.com/?p=3828

 

 

Επιπλέον, λίγες μέρες πριν την 25η, συμβατικά την 21η Μαρτίου, έχουμε έναν άλλον παγκόσμιο, για το βόρειο ημισφαίριο, εορτασμό (ξεπεσμένο στην εποχή μας), τον εορτασμό της Εαρινής Ισημερίας.

https://xromata.com/?p=6141

https://xromata.com/?p=7089

 

 

Πέρα από αυτά, τον Μάρτη μήνα, στην Βαλκανική, υπάρχει το έθιμο του «μάρτη», το κοκκινόασπρο κλώστινο βραχιολάκι που φοράμε, κυρίως στα παιδιά, για να μην μας ‘κάψει ο μαρτιάτικος ήλιος’.

https://xromata.com/?p=3766

 

 

Όλα τα ανωτέρω, συν το κόκκινο χρώμα που προσδίδεται αλχημικά στον μήνα αυτόν δίνουν στον κάποτε πρώτο και τώρα τρίτο μήνα του έτους ένα χρώμα κοκκινοασπροκίτρινο.

https://xromata.com/?p=1771

Ναι, καλώς το παρατηρήσατε. Στην επικεφαλίδα του άρθρου αναφέρεται σαν «κοκκινοκιτρινό- ασπρος» και όχι «κοκκινοασπροκίτρινος» όπως εδώ. Βέβαια και στις δυο περιπτώσεις πρωτοαναφέρεται το κυρίαρχο κόκκινο χρώμα του.

Στην επικεφαλίδα τα χρώματα αναφέρονται με την Αριστοτέλειο σειρά, κατά την οποία τα κόκκινο – ξανθό (κίτρινο) – λευκό θεωρούνται σαν χροιές ενός και του αυτού χρώματος, οπότε μοιραία ο κόκκινος Μάρτης γίνεται και κίτρινος και λευκός.

 

 

Στο κείμενο αναφέρονται με την σειρά σπουδαιότητας ως προς τον αναφερόμενο μήνα.

 

 

Κόκκινο, γιατί ο Μάρτης που έχει κυρίαρχό του τον κόκκινο θεό του πολέμου, τον Άρη, αλχημικά ταυτιζόταν με τον ομώνυμο κόκκινο πλανήτη, τον Άρη, το κόκκινο ρουμπίνι και τον σίδηρο που το χρώμα του είναι κόκκινο.

https://xromata.com/?p=141

Με κόκκινο χρώμα ξεκινάει ο ινδουιστικός εορτασμός του Holi, καθώς οι πιστοί πετάνε κατ’ αρχάς κόκκινα χρώματα πάνω στα αγάλματα του μπλε Βισνού, ενώ στην συνέχεια μπαίνουν όλα τα χρώματα στο «πανηγύρι των χρωμάτων».

Κόκκινο είναι επίσης το χρώμα που συμβολίζει κάθε επανάσταση, όπως αυτήν του 1821, γι’ αυτό και στην σημαία της Φιλικής Εταιρείας υπήρχε ένας κόκκινος σταυρός.

https://xromata.com/?p=7046

 

 

Λευκό είναι το άλλο χρώμα που βρίσκομε σε συμβολισμούς σχετικούς με τον Μάρτη μήνα, όπως το μαρτιάτικο βραχιολάκι που είναι κόκκινο και άσπρο και κυρίως ο Λευκός Κρίνος του Ευαγγελισμού.

Τέλος, το κίτρινο (που έως τον μεσαίωνα ήταν ταυτόσημο με τον χρυσό) συμπληρώνει τα χρώματα του μήνα, καθώς μέσα στον Μάρτη συμβαίνει η Εαρινή Ισημερία εξαρτώμενη από τον κίτρινο ήλιο μας.

https://xromata.com/?p=8053

Κίτρινα είναι επίσης τα ανοιξιάτικα λουλούδια που ανθίζουν πρώτα στους αγρούς μέσα στον Μάρτη, ενώ έπονται αυτών τα άνθη των άλλων χρωμάτων.

 

 

Αυτά, σαν ένα μικρό αφιέρωμα στα χρώματα του πρώτου εαρινού μήνα. Μπορείτε να εμβαθύνετε, εάν θέλετε, στα θέματα που θίξαμε μπαίνοντας στους συνδέσμους (links) που σας παραθέτουμε στο άρθρο.

 

Υ.Γ. Τώρα, πώς και γιατί, χωρίς καμία επεξήγηση στο βιβλίο “Colorstrology” που πατρονάρεται από μια από τις κυρίαρχες επί του πλανήτη εταιρείες χρωμάτων, την “Pantone”, αποδίδεται στον Μάρτιο το χρώμα (πιο συγκεκριμένα η θαλασσιά απόχρωση) Fair Aqua, ενώ θεωρείται ότι προΐσταται του μήνα αυτού ο Ποσειδών, θεός των θαλασσών, μην ρωτάτε εμένα. Ρωτήστε την ίδια την “Pantone” και την συγγραφέα του βιβλίου.

 

 

https://xromata.com/?p=7798

https://xromata.com/?p=7837

 


is | Topic: Uncategorized, εποχες, μήνες, ημέρες και χρώματα, Κίτρινο, Κοινωνική ζωή και χρώματα, κόκκινο, Λευκό, Μύθοι και χρώματα, χρωματοαστρολογια | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωματιστες γιορτες του Μαρτη”