xromata.com


H ζωη σε μπλε χρωμα [2]

 

Η ζωή σε μπλε χρώμα

 

[2]

 

 

(σύνδεση με προηγούμενο https://xromata.com/?p=15108

 

 

 

Ο ιστότοπος Natural History Museum μας παρουσιάζει κάποιους ζωικούς οργανισμούς που εμφανίζουν μπλε χρώμα, με τον εξής πρόλογο:

«Από τον ωκεανό μέχρι τον ουρανό, το μπλε φαίνεται να είναι παντού – αλλά είναι ένα από τα πιο δύσκολα χρώματα για να το παράγει η φύση χρησιμοποιώντας χρωστικές ουσίες.

Τα ζώα συνήθως φαίνονται μπλε στο ανθρώπινο μάτι λόγω μικροσκοπικών δομών στο δέρμα, τα φτερά, τα λέπια ή τα κελύφη τους, ή επειδή αποκτούν το χρώμα όταν τρώνε συγκεκριμένες τροφές.

Ακόμα και μεταξύ των φυτών, το μπλε είναι σχετικά σπάνιο: λιγότερο από το 10% των ανθοφόρων φυτών στον κόσμο παράγουν μπλε άνθη.»

 

Αυγά εμού (Dromaius novaehollandiae)

 

 

Τα χρώματα στα κελύφη των αυγών δημιουργούνται από χημικές ενώσεις που ονομάζονται τετραπυρρόλες.

Υπάρχουν μόνο δύο από αυτές τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στα αυγά των πτηνών, η μία μπλε-πράσινη και η άλλη καφέ.

Οι χρωστικές ουσίες εναποτίθενται κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των αυγών στον ωαγωγό του πουλιού.

Πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι οι ίδιες χρωστικές υπάρχουν σε απολιθωμένα κελύφη αυγών ορισμένων εξαφανισμένων πτηνών και δεινοσαύρων – αποδεικνύοντας ότι η ωοτοκία πολύχρωμων αυγών δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. 

 

 

 

Υάκινθος μακάο (Anodorhynchus hyacinthinus)

 

 

Όταν τα πουλιά φαίνονται μπλε (χωρίς να ιριδίζουν), είναι ένα κόλπο του φωτός – τα φτερά τους είναι στην πραγματικότητα γεμάτα μαύρη μελανίνη.

Τα μπλε φτερά είναι ένα παράδειγμα δομικού χρώματος – όπου οι μικροσκοπικές δομές επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντανακλάται το φως.

Το χρώμα του φτερώματος που βλέπουμε είναι το αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο το φως αλληλοεπιδρά τόσο με τις μικροσκοπικές δομές όσο και με τη μελανίνη. Μικροσκοπικές φούσκες αέρα μέσα στα φτερά αντανακλούν κατά προτίμηση το μπλε φως, επειδή το μπλε φως έχει μικρότερα μήκη κύματος.

Το μπλε χρώμα εντείνεται επειδή οι σκούροι κόκκοι μελανίνης απορροφούν τα άλλα μήκη κύματος του φωτός. 

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, μπλε, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “H ζωη σε μπλε χρωμα [2]”