xromata.com


6ος υποτυπος ακουστικης συναισθησιας, χρωμα φωνης

 

Οι διάφοροι τύποι χρωμαισθησίας

6ος υποτύπος ακουστικο-οπτικής συναισθησίας

 

Voice-colour and voice-shape = Χρώμα φωνής και σχήμα φωνής

 

 

Ο ήχος των ανθρώπων που μιλούν ή τραγουδούν μπορεί να προκαλέσει πολύ συγκεκριμένες οπτικές ταυτίσεις για ορισμένους συναισθητικούς. Αν και αυτό είναι ένα ελάχιστα ερευνημένο φαινόμενο, μπορεί να θεωρηθεί ως υποτύπος ακουστικο-οπτικής συναισθησίας.

 

 

Οι οπτικές συναισθητικές ταυτότητες που προκαλούνται από τις φωνές περιλαμβάνουν το χρώμα, την υφή, το σχήμα, το μέγεθος, τη χωρική θέση και την κατεύθυνση.

Μπορεί είτε να συνυπάρχει με άλλους τύπους ακουστικής-οπτικής συναισθησίας (έτσι το ίδιο άτομο μπορεί επίσης να έχει σχήμα ηχοχρώματος ή τόνου, για παράδειγμα) είτε να υπάρχει ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη συναισθησία ήχου – όρασης.

Μπορεί να θεωρηθεί ένας τύπος χρωμαισθησίας (ένα γενικό όνομα που δίνεται σε κάθε τύπο συναισθησίας όπου ο επαγωγέας είναι ήχος ή μουσική και ταυτόχρονα περιλαμβάνει χρώμα), ιδιαίτερα στην περίπτωση του τραγουδιού, καθώς χρησιμοποιείται κατά προτίμηση ο όρος χρωμαισθησία σε σχέση με τους μουσικούς ήχους.

«Μερικοί συναισθητικοί φωνής «βλέπουν» την φωνή καλύτερα όταν το άτομο τραγουδάει.

 

 

Για ορισμένους συναισθητικούς τα χρώματα ποικίλλουν ελάχιστα μεταξύ των φωνών, αλλά για άλλους, τα χρώματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το άτομο που μιλάει. Ταυτόχρονα μπορεί επίσης να επηρεαστούν από την εξοικείωση με τη φωνή ή το μέσο μέσω του οποίου μεταδίδεται, όπως η άμεση προσωπική επικοινωνία έναντι του ραδιοφώνου.

Ορισμένοι συναισθητικοί φωνής αναγνωρίζουν ότι το ύψος της φωνής έχει ισχυρή επιρροή, ενώ άλλοι δεν μπορούν να ορίσουν κανένα κριτήριο της φωνής που αλλάζει ένταση.

 

 

Διαπιστώθηκε ότι ένα υψηλότερο βήμα, από την θεμελιώδη συχνότητα (f0), είχε ως αποτέλεσμα πιο ανοιχτούς χρωματικούς συσχετισμούς.

Οι ανδρικές φωνές προκαλούν μεγαλύτερα σχήματα από τις γυναικείες φωνές».

 

 

Οι συναισθητικές αντιδράσεις στις φωνές είναι ιδιόρρυθμες και πολύ ποικίλες, και τα ακόλουθα παραδείγματα έχουν αναφερθεί όλα από διαφορετικούς συναισθητικούς που περιγράφουν τη δική τους ιδιαίτερη εμπειρία:

– Τα φωτεινότερα χρώματα αντιστοιχούν σε φωνές υψηλότερου τόνου και τα πιο σκούρα, μουντά χρώματα σε βαθύτερες φωνές.

– Το χρώμα, η υφή ή το σχήμα εξαρτώνται από την προφορά.

– Μόνο οι οικείες φωνές ή οι φωνές των ανθρώπων που γνωρίζει ο συναισθητικός έχουν χρώμα, ενώ αυτές των ξένων όχι.

– Το χρώμα της φωνής είναι το ίδιο χρώμα με αυτό που συσχετίζουν με το άτομο.

– Οι φωνές των ανδρών τείνουν να είναι μαύρες, γκρι ή καφέ, ενώ οι φωνές των γυναικών μπορεί να έχουν οποιοδήποτε χρώμα.

– Η υφή αντιστοιχεί στο είδος του συναισθήματος που εκφράζεται: θυμωμένος, κουρασμένος, αναστατωμένος κ.λπ.

– Διαφορετικές φωνές δημιουργούν συγκεκριμένα χρώματα και επίσης συγκεκριμένες απτικές αισθήσεις που συνδέονται με κάθε χρώμα

Όπως και με άλλους τύπους ακουστικής-οπτικής συναισθησίας, εάν ο συναισθητικός αντιληφθεί το οπτικό ταυτόχρονο να εμφανίζεται σωματικά μπροστά στα μάτια του, θα είναι συναισθητικός «προβολέας», ενώ αν το οραματιστεί στα μάτια του θα είναι «συνδετικός».

 

 

Αυτός ο τελευταίος τύπος είναι πιο κοινός.

Όπως και με άλλους τύπους συναισθησίας, τα ταυτόχρονα συμβάντα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με διαφορετικούς παράγοντες, αλλά είναι πάντα τα ίδια για κάθε συγκεκριμένο συναισθητικό.

 

 

Υπάρχουν αναφορές συναισθητικών φωνής που λένε πως το χρώμα της φωνής του ομιλητή αλλάζει όταν αλλάζει η συναισθηματική του κατάσταση, ή όταν ψεύδεται, ή όταν θέλει να αποκρύψει κάτι κατά την ομιλία του.

 


is | Topic: Συναισθησία | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “6ος υποτυπος ακουστικης συναισθησιας, χρωμα φωνης”