xromata.com


Φαινομενο Ντοπλερ επι της γης

 

Το Φαινόμενο Ντόπλερ επί της γης 

 

 

[Στο φαινόμενο Ντόπλερ γενικώς αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτηση https://xromata.com/?p=14442 , τώρα θα ασοληθούμε με την εμφάνιση του φαινομένου αυτού επί της γης]

 

 

Πέρα από όσα αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο για το Φαινόμενο Ντόπλερ στο διάστημα, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και επί της γης.

Το Φαινόμενο Ντόπλερ είναι η παρατηρούμενη αλλαγή στην συχνότητα και το μήκος κύματος ενός κύματος από παρατηρητή που βρίσκεται σε σχετική κίνηση προς την πηγή των κυμάτων.

 

 

Ονομάστηκε προς τιμήν του Αυστριακού φυσικού Κρίστιαν Ντόπλερ (Christian Doppler), που το πρότεινε το 1842.

Το φαινόμενο παρατηρείται συχνά όταν πλησιάζει και απομακρύνεται ένα όχημα που έχει σειρήνα (π.χ. ασθενοφόρο) ή κάνει θόρυβο (π.χ. μηχανές).

Συγκεκριμένα η συχνότητα του ήχου αυξάνεται όταν πλησιάζει το όχημα τον παρατηρητή, ενώ μειώνεται όταν απομακρύνεται από αυτόν.

 

 

Το ίδιο μεταβάλλεται και το φως της σειρήνας του οχήματος από μπλε σε κόκκινο και αντιστρόφως.

Για κύματα όπως τα ηχητικά κύματα, που διαδίδονται μέσα σε κάποιο υλικό μέσο, η ταχύτητα τόσο του παρατηρητή όσο και της πηγής, πρέπει να προσδιορίζεται σε σχέση με το μέσο διάδοσης.

Το τελικό φαινόμενο Ντόπλερ μπορεί επομένως να προκύψει από την κίνηση του παρατηρητή, από την κίνηση της πηγής και από την κίνηση του μέσου διάδοσης.

Για κύματα που δεν χρειάζονται ένα υλικό μέσο για τη διάδοσή τους, όπως τα ηλεκτρομαγνητικά (φως) ή τα βαρυτικά κύματα στην ειδική σχετικότητα, μόνο η σχετική ταχύτητα του παρατηρητή και της πηγής παίζει ρόλο.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συχνότητα του εκπεμπόμενου κύματος δεν αλλάζει.

Αυτό που αλλάζει είναι η συχνότητα που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής, δηλαδή η συχνότητα με την οποία φτάνουν σ' αυτόν τα μέτωπα του κύματος.

 

 

Ειδικότερα, στην περίπτωση που κινείται η πηγή ως προς το μέσο διάδοσης, αλλάζει και το μήκος κύματος (η απόσταση που «μετράει» ο παρατηρητής ανάμεσα σε δύο διαδοχικά μέτωπα κύματος), ενώ όταν η πηγή είναι ακίνητη το μήκος κύματος δεν μεταβάλλεται.


is | Topic: Uncategorized, Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, ήχος και χρωμα, κόκκινο, μπλε, Φύση και χρώματα, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Φαινομενο Ντοπλερ επι της γης”