xromata.com


Χρωματισμος ζωων [Θ]

 

Ο χρωματισμός των ζώων

[Θ]

 

Άλλοι μηχανισμοί παραγωγής χρώματος

στο ζωικό βασίλειο

 

(Δομικός χρωματισμός / βιοφωταύγεια)

 

 

 

 

Δομικός χρωματισμός:

 

Ενώ πολλά ζώα δεν είναι σε θέση να συνθέσουν χρωστικές καροτενοειδών για να δημιουργήσουν κόκκινες και κίτρινες επιφάνειες, τα πράσινα και μπλε χρώματα των φτερών πουλιών και εντόμων συνήθως δεν παράγονται από χρωστικές αλλά με δομικό χρωματισμό.

 

 

Ο δομικός χρωματισμός σημαίνει την παραγωγή χρώματος από μικροσκοπικά δομημένες επιφάνειες αρκετά λεπτές ώστε να διαθλούν χρωματιστό το αντανακλούμενο φως, μερικές φορές σε συνδυασμό με χρωστικές, όπως για παράδειγμα, τα φτερά της ουράς του παγωνιού περιέχουν καφετιές χρωστικές ουσίες, αλλά η δομή των φτερών τους είναι τέτοια που τα καθιστά εμφανή μπλε, τυρκουάζ και πράσινα.

 

 

Ο δομικός χρωματισμός μπορεί να παράγει τα πιο λαμπρά χρώματα, συχνά ιριδίζοντα.

Για παράδειγμα, η γαλάζια / πράσινη στιλπνότητα στο φτέρωμα των πτηνών, όπως οι πάπιες, και τα μωβ / μπλε / πράσινα / κόκκινα χρώματα πολλών σκαθαριών και πεταλούδων δημιουργούνται με δομικό χρωματισμό. Τα ζώα έχουν διάφορες δομικές κατασκευές που παράγουν διάφορους δομικούς χρωματισμούς.

 

 

 

 

 

Η βιοφωταύγεια:

 

Η βιοφωταύγεια είναι η παραγωγή φωτός, από τα φωτοφόρα κύτταρα θαλάσσιων ζώων, ή τις ουρές σκουληκιών και των πυγολαμπίδων.

 

 

Η βιοφωταύγεια, όπως και άλλες μορφές μεταβολισμού, απελευθερώνει ενέργεια που προέρχεται από τη χημική ενέργεια της διατροφής.

Μια χρωστική, η λουσιφερίνη καταλύεται από το ένζυμο λουσιφεράση για να αντιδράσει με το οξυγόνο, απελευθερώνοντας φως.  

 

 

Οι κτενοφόρες μέδουσες Euplokamis με βιοφωταύγεια δημιουργούν μπλε και πράσινο φως, ειδικά όταν διαταράσσονται, εκκρίνουν ένα μελάνι που φωτίζεται στα ίδια χρώματα.

 

 

Ορισμένα είδη καλαμαριών έχουν όργανα που παράγουν φως (φωτοφόρα) διάσπαρτα σε όλη την κάτω πλευρά τους που δημιουργούν μια αστραφτερή λάμψη. Αυτό τους παρέχει καμουφλάρισμα αντι-φωτισμού, εμποδίζοντας το ζώο να φαίνεται σαν ένα σκοτεινό σχήμα όταν θωρείται από κάτω.

 

 

Ορισμένοι θηρευτές ψαριών της βαθιάς θάλασσας, όπου είναι πολύ σκοτεινά, για να κυνηγήσουν με την όραση, έχουν συμβιωτικά βακτηρίδια που εκπέμπουν φως για να προσελκύσουν το θήραμα.

 

 

 

 

 

 

Με αυτήν την ανάρτηση τελειώνει η σειρά των άρθρων «Ο χρωματισμός των ζώων».

Εάν θέλετε να προστρέξετε στα προηγούμενα άρθρα, εδώ είναι συγκεντρωμένοι όλοι οι σύνδεσμοι (links) που θα σας συνδέσουν με τις προηγούμενες αναρτήσεις:

 

https://xromata.com/?p=10191 [Α]

https://xromata.com/?p=10371 [Β]

https://xromata.com/?p=10765 [Γ]

https://xromata.com/?p=10899 [Δ]

https://xromata.com/?p=10957 [Ε]

https://xromata.com/?p=11048 [Στ[

https://xromata.com/?p=11151 [Ζ]

https://xromata.com/?p=11193 [Η]

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωματισμος ζωων [Θ]”