xromata.com


Ροδοφυτα φυκη

 

Εξετάζοντας τα χρώματα των 6 κυρίαρχων βασιλείων του πλανήτη μας, ασχοληθήκαμε και με το βασίλειο των πρωτίστων.

Στα πρώτιστα υπάγονται και τα φύκη, τα οποία κατηγοριοποιούνται σε 7 τύπους, εκ των οποίων οι 6 φέρουν ονομασίες ανάλογες με το κυρίαρχο χρώμα τους, ήτοι:

τα Χρυσόφυτα, τα Πυρόφυτα, τα Χλωρόφυτα, τα Ροδόφυτα, τα Φαιόφυτα και τα Χανθόφυτα.

https://xromata.com/?p=12096

Ας δούμε την κάθε ομάδα χωριστά. Ξεκινήσαμε με τα Χλωρόφυτα, συνεχίσαμε με τα Φαιόφυτα (ή καφετιά φύκη), ας δούμε τώρα τα ροδόφυτα φύκη.

 

 

 

Ροδόφυτα Φύκη

 

Αναφερθήκαμε έως τώρα στα χλωρόφυτα (πράσινα φύκια) που κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το πράσινο χρώμα, τα φαιόφυτα (καφετιά φύκια) ας δούμε τώρα τα ροδόφυτα ή κόκκινα φύκη.

https://xromata.com/?p=12260

https://xromata.com/?p=12292

 

 

Κύριο χαρακτηριστικό των ροδόφυτων είναι το κοκκινωπό χρώμα αυτών των φυκών που προκύπτει από τις χρωστικές φυκοερυθρίνη και φυκοκυανίνη. *

*[χρωστικά πρωτεϊνικά παράγωγα χλωροφύλλης]

Αυτές καλύπτουν τις άλλες χρωστικές, Χλωροφύλλη α, βήτα-καροτένιο και μια σειρά από μοναδικές ξανθοφύλλες.

Η φυκοερυθρίνη  αντανακλά το κόκκινο φως και απορροφά το μπλε φως.

 

 

Επειδή το μπλε φως διεισδύει στο νερό σε μεγαλύτερο βάθος από το φως μεγαλύτερου μήκους κύματος, δηλαδή το κόκκινο, αυτές οι χρωστικές, οι φυκοερυθρίνες, επιτρέπουν στα κόκκινα φύκια να κάνουν φωτοσύνθεση και να ζουν σε κάπως μεγαλύτερα βάθη από τα περισσότερα άλλα "φύκια".

Μερικά ροδόφυτα έχουν πολύ λίγη φυκοερυθρίνη και μπορεί να εμφανίζονται πράσινα ή κάπως μπλε από τη χλωροφύλλη και άλλες χρωστικές ουσίες που υπάρχουν σε αυτά.

 

 

Τα κύρια διατροφικά αποθέματα τους είναι συνήθως το φλοριδικό άμυλο και η φλοριδοσίδη. Απουσιάζει το πραγματικό άμυλο όπως εκείνο των υψηλότερων φυτών και των πράσινων φυκών.

Τα τοιχώματα είναι κατασκευασμένα από κυτταρίνη, αγάρ και καραγενάνες, δύο πολυσακχαρίτες, ευρείας εμπορικής χρήσης.

Πολλά κόκκινα φύκια τρώγονται: πιο γνωστά μεταξύ αυτών είναι το dulse (Palmaria palmata) και το Carrageen Moss.

Στην Ασία, τα ροδόφυτα είναι σημαντικές πηγές τροφίμων, όπως το nori.

 

 

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και πρωτεΐνες αυτού του φαγητού το καθιστά ελκυστικό, όπως και η σχετική απλότητα της καλλιέργειας των ροδόφυτων, η οποία ξεκίνησε στην Ιαπωνία πριν από περισσότερα από 300 χρόνια.

Τα κόκκινα φύκια Kappaphycus και Betaphycus είναι πλέον οι πιο σημαντικές πηγές καραγενάνης, ένα συνηθισμένο συστατικό στα τρόφιμα, ιδιαίτερα στα γιαούρτια, γάλα, σοκολάτες και πουτίγκες.

 

 

Τα Gracilaria, Gelidium, Pterocladia και άλλα κόκκινα φύκια χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του πολύ σημαντικού αγάρ, που χρησιμοποιείται ευρέως ως μέσο ανάπτυξης για μικροοργανισμούς, στα τρόφιμα και βιοτεχνολογικές εφαρμογές.

Υπάρχουν περίπου 6.500 είδη κόκκινα φύκια (Rhodophyta), η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι θαλάσσια.

 

 

Αυτά βρίσκονται παλιρροϊκά και υποβρύχια σε βάθη έως 40 μέτρων, ή περιστασιακά ακόμα και σε 250 m βάθος.

Μερικά ροδόφυτα είναι επίσης σημαντικά στον σχηματισμό τροπικών υφάλων, μια δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

 

 

Σε ορισμένες ατόλες του Ειρηνικού, τα κόκκινα φύκια συνέβαλαν πολύ περισσότερο στη δομή του υφάλου από άλλους οργανισμούς, ακόμη περισσότερο και από τα κοράλλια. Αυτά τα ροδόφυτα που χτίζουν ύφαλο ονομάζονται κοραλλιοειδή φύκια επειδή εκκρίνουν γύρω από τον εαυτό τους ένα σκληρό κέλυφος ανθρακικού άλατος, με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα κοράλλια.


is | Topic: κόκκινο, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ροδοφυτα φυκη”