xromata.com


Σχηματα, χρωματα και ιστορια (Β)

 

Σχήματα χρώματα

και ιστορικοί περίοδοι (Β)

 

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση, http://xromata.com/?p=5570

αν τα σχήματα (κύκλοι, τρίγωνα, τετράγωνα) μας αποκαλύπτουν τις επικρατούσες ιδιότητες μιας χρονικής εποχής (όπως πχ. εποχή μπαρόκ, ροκοκό κλπ.) η χρωματολογία της ιδίας περιόδου, δηλαδή τα επικρατούντα χρώματα κατά την περίοδο εκείνη, μας αποκαλύπτουν πολλές άλλες λεπτομέρειες της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, όπως πχ. τις επιδιώξεις της, την οικονομική και τεχνολογική κατά- σταση της εποχής όπως και τις καλλιτεχνικές τάσεις της, καθώς και την φιλοσοφία και γενικά την επικρατούσα πνευματική και ψυχολογική κατάσταση της εποχής εκείνης, γιατί τα χρώματα είναι από τα βασικότερα και πιο επεξηγηματικά στοιχεία όλων αυτών.

 

 

Για να καταλάβουμε καλύτερα πως σηματο- δοτούνται χρωματικά οι διάφορες χρονικές περίοδοι, πρωτίστως ας ρίξουμε μια ματιά πάνω σε ένα ανάλογο φυσικό φαινόμενο, στις εποχές του έτους.

 

 

Κάθε μια από τις τέσσερις εποχές χαρακτηρίζεται από τα χρώματά της. Άλλα τα χρώματα της άνοιξης και άλλα του φθινοπώρου. Άλλα χρώματα καλύπτουν τις χειμερινές μας ανάγκες και άλλα τις θερινές.

 

 

Βλέποντας μια έγχρωμη απεικόνιση ενός τοπίου, μιας σκηνής κλπ. μπορούμε να προσδιορίσουμε την εποχή του έτους κατά την οποία εκτυλίσσεται η σκηνή αυτή.

 

 

Τα χρώματα στη φύση έχουν μια λειτουργικότητα ανάλογη με την κάθε εποχή του έτους και τις κλιματολογικές της συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν τον άνθρωπο και του δημιουργούν εποχιακές ψυχολογικές καταστάσεις τις οποίες φροντίζει να καλύψει κυρίως με τα χρώματα της «εποχιακής» ένδυσής του. Άλλα χρώματα έχουν τα καλοκαιρινά μας ρούχα και άλλα τα χειμωνιάτικα.

 

 

Όπως λοιπόν συμβαίνει με τις εποχές, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις πολιτισμικές χρονικές περιόδους στη ζωή των ανθρώπων.

Συγκυρίες, ιδιορρυθμίες, αλλά κυρίως η τεχνολο- γική εξέλιξη της κάθε ανθρώπινης εποχής (όπου ανθρώπινη εποχή = μια περίοδος συνεχόμενων ετών) και η επικρατούσα κοινωνική και ψυχολογική κατάσταση της, βάφουν με κάποια χρώματα τα χαρακτηριστικά σημεία της περιόδου αυτής.

 

 

Πολλά χαρακτηριστικά τέτοια σημεία μαζί, παραχωρώντας την πρωτοκαθεδρία στον ρουχισμό, μας δίνουν το χρωματικό στίγμα της κάθε εποχής.

Από τα κυριαρχούντα χρώματα κάθε ανθρώπινης εποχής και σε συνδυασμό με τα επικρατούντα σχήματα, είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε πολλές λεπτομέρειες, αλλά κυρίως το γενικό κλίμα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

 

 

Όμως πριν από την βιομηχανική επανάσταση κατά την οποία αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε η παραγωγή συνθετικών χρωμάτων και την εξάπλωση της επικοινωνίας, η χρωματική έκφραση περιοριζόταν στις χρωματικές δυνατότητες κάθε εποχής, αλλά και επί μέρους κάθε περιοχής.

Τώρα, με την εξέλιξη και την εξαπλούμενη παγκοσμιότητα, οι χρωματικές προτιμήσεις δεν είναι πλέον περιορισμένες όπως παλαιότερα και επιπλέον είναι πιο εύδηλες των καταστάσεων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως έπαψαν να υπάρχουν και οι επιμέρους τοπικές χρωματικές «δηλώσεις».

 

 


is | Topic: Κοινωνική ζωή και χρώματα, Φύση και χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Σχηματα, χρωματα και ιστορια (Β)”