xromata.com


Ειδικα χρωματα (Α)

 

Ειδικά εφέ (εντυπώσεις) των χρωμάτων.

Χρώματα μεταλλικά, ιριδίζοντα και φλούο (φθοριούχα)

(A)


Ο άνθρωπος θέλει όλο και κάτι καινούργιο στον κόσμο των χρωμάτων και επειδή δεν έχει την φυσική ικανότητα να δει περισσότερα χρώματα από αυτά που του επιτρέπει να βλέπει η κατασκευή του ματιού του, έχει στραφεί στις χρωματικές εντυπώσεις και τα λαμπυρίσματα που προκαλούνται από ειδικές σύγχρονες βαφές, όπως είναι τα μεταλλικά χρώματα, τα ιριδίζοντα και τα φθοριούχα. Σ’ αυτά τα ειδικά χρωματικά εφέ κάνει αναφορά στις σελίδες του το βιβλίο «Επιτομή χρωματικών αρμονιών» (Color Harmony Compendium) και ιδού τί αναγράφεται:

 

 

Μπορεί η αναγκαιότητα να θεωρείται η μητέρα των εφευρέσεων, αλλά είναι η δική μας συνεχής αναζήτηση για αλλαγές που μας οδηγεί σε καινοτομίες. Αυτό είναι το στοιχείο που διέπει τις έρευνες επί των χρωμάτων (βαφών) ανά τους αιώνες.

 

 

Στην αρχαία Αίγυπτο η Κλεοπάτρα δεν μπορούσε, επακριβώς όπως σήμερα, να στέλνει την υπηρέτριά της στο κατάστημα καλλυντικών να της αγοράζει καινούργια κραγιόν για τα χείλη της. Αντ’ αυτού στρεφόταν προς τον επικεφαλής (κατασκευαστή) των καλλυντικών της, ο οποίος μετέτρεπε πέταλα λουλουδιών και λεπτό πηλό σε ένα κέρας αφθονίας κοκκιναδιών για τα χείλη και τα μάγουλα και συνέθλιβε αυγά μυρμηγκιών για την κατασκευή καλλυντικών βαφών για το περίγραμμα των ματιών.

 

 

Οι καλλιτέχνες ζούσαν επί αιώνες σαν πραγματικοί φυλακισμένοι στα στούντιό τους έως την ανακάλυψη των βαφών σε σωληνάρια που τους επέτρεπαν πλέον να τα κουβαλάνε μαζί τους και να ζωγραφίζουν στο ύπαιθρο.

 

 

Το αξιοσημείωτο παντρολόγημα του χρώματος με το φως των ιμπρεσιονιστών θα ήταν αδύνατον να ανακαλυφθεί εάν δεν μπορούσαν να πάρουν μαζί τους στο ύπαιθρο τις παλέτες και τα πινέλα τους.

 

 

Οι σημερινές τεχνολογικές εξελίξεις στις τυπογραφικές εκτυπώσεις δεν μας αφήνουν πλέον πεδίο ελεύθερο για ανακαλύψεις νέων χρωμάτων, οπότε πού θα στραφούμε για το νέο κύμα χρωματικών νεωτερισμών;

 

 

Όπως ακριβώς το συνεχώς μεταβαλλόμενο φως του ήλιου ενέπνευσε τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους, έτσι και τα μεταλλικά, ιριδίζοντα και φθοριούχα χρώματα μπορούν να μετατρέψουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα. Αυτά τα αστραφτερά αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά από τα μάτια μας με ιδιαίτερο τρόπο σαν ταυτόχρονη σύλληψη και αντανάκλαση του φωτός, προσδίδοντας στην επιφάνεια πρόσθετο ενδιαφέρον και μια νέα διάσταση ως προς το φάσμα.

 

 

 

 

Οι ψυχολογικές επιδράσεις αυτών των ειδικών χρωματικών εφέ προσφέρουν στους σχεδιαστές νέους δρόμους προσέγγισης των αγοραστικών στόχων τους.

 

 

Ο φθορισμός ξεπετάγεται ενεργοποιώντας την νιότη και την ζωτικότητα, ενώ τα μεταλλικά και ιριδίζοντα χρώματα δηλώνουν σιγανά μια τάση για εκλεπτυσμένο γούστο κι αποκλειστικότητα.

 


is | Topic: Uncategorized, βαφές, Κοινωνική ζωή και χρώματα, μεταλλικά χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ειδικα χρωματα (Α)”