xromata.com


Ζωγραφικη και χρηση χρωματων: Vincent van Gogh

 

Οι ζωγράφοι, η ζωγραφική και η χρήση των χρωμάτων

Vincent van Gogh (1853-1890)

Νυχτερινό καφενείο (1888)

Πινακοθήκη Τέχνης Πανεπιστημίου Γέιλ,New Haven, USA

 

 

Έχομε ξεκινήσει, εδώ και καιρό,  μια σειρά αναρτήσεων όπου παρακολουθούμε την χρήση των χρωμάτων από τους ζωγράφους, όπως μας την παρουσιάζει το BBC στο άρθρο του Colour in paintings (το χρώμα στους πίνακες ζωγραφικής), του βιβλίου του The Colour Eye.

Πρόκειται για την ανάλυση της χρήσης των χρωμάτων (και την τεχνοτροπία) 20 γνωστών ζωγράφων από τον Μεσαίωνα έως σήμερα άρρηκτα δεμένους με το ζωγραφικό πνεύμα (και ρεύμα) της εποχής τους, ξεκινώντας από τους παλαιότερους χρονολογικά, φθάνοντας στους κάπως νεότερους.

Για κάθε ζωγράφο και την τεχνική του –η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα της και τη τεχνοτροπία της εποχής του- θα αναφερόμαστε σε ένα γνωστό έργο του.

Για τους ζωγράφους και τα έργα τους στα οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις μπορείτε να ενημερωθείτε πηγαίνοντας στα categories στην ομάδα ΤΕΧΝΗ και ΧΡΩΜΑΤΑ.

Αυτή τη φoρά θα ασχοληθούμε με τον Ολλανδό ζωγράφο Βίνσεντ βαν Γκογκ και τον πίνακά του «Νυχτερινό καφενείο», που βρίσκεται στο Λονδίνο, στην πινακοθήκη του Πανεπιστημίου του Γέιλ στις ΗΠΑ.

 

 

Ο Βαν Γκογκ χρησιμοποιούσε φωτεινά χρώματα για να εκφράσει τα ταραχώδη συναισθήματά του. Ζωγράφιζε πολύ γρήγορα, συχνά αποτελειώνοντας έναν πίνακά του μέσα σε μια μέρα και χρησιμοποιούσε τις λαδομπογιές κατ’ ευθείαν από το σωληνάριο.

Κοίταζε ενστικτωδώς τα χρώματα και η συναισθηματική του ανταπόκριση ήταν άμεση και ταχεία.

Αυτός ο πίνακας απεικονίζει ένα καφέ στην Αρλ της Νοτίου Γαλλίας όπου πέρασε πολλές ώρες της ζωής του. Ήλπιζε να βρει γαλήνη και εκπλήρωση στην Αρλ, αλλά στο τέλος βρήκε μόνο αγωνία και απογοήτευση και λίγο μετά που τελείωσε αυτόν τον πίνακα αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.

 

 

Κάποια από τα έργα του Βαν Γκογκ λάμπουν από φωτεινά χαρούμενα χρώματα και χρησιμοποιούσε το κίτρινο για να εκφράσει την αισιοδοξία του και την αγάπη του για το φως και την φύση.

 

 

Εδώ. σ’ αυτόν τον πίνακα, η διάθεση είναι διαφορετική, έχει σκουρύνει τα κίτρινα και χρησιμοποίησε θαμπά κόκκινα και πράσινα με επικέντρωση στο acid green (πράσινο οξείδωσης) για να εκφράσει την κατάθλιψή του.

 

 

Σε ένα από τα γράμματα προς τον αδελφό του Τέο ανέφερε γι’ αυτόν τον πίνακα:

«Παντού υπάρχει μια σύγκρουση κι’ αντίθεση μεταξύ των πιο αταίριαστων κόκκινων και πράσινων…. Προσπάθησα να εκφράσω τα τρομερά πάθη της ανθρωπότητας μέσω των κόκκινων και πράσινων χρωμάτων».

 

 


is | Topic: Ζωγράφοι και ζωγραφική, Τέχνες και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ζωγραφικη και χρηση χρωματων: Vincent van Gogh”