xromata.com


Τσακρας και χρωματα: muladhara

 

Τσάκρας και χρώματα

 

Muladhara

Μουλαντχάρα, το κόκκινο τσάκρα

 

 

 

 

Muladhara η ρίζα (ή βάση) των τσάκρας συμβολίζεται από έναν λωτό με τέσσερα πέταλα και χρώμα του είναι το κόκκινο. Αντιστοιχεί στην γη.

Το ενεργειακό αυτό κέντρο βρίσκεται στην βάση της σπονδυλικής στήλης, στην κοκκυγική περιοχή. Λέγεται ότι επιδρά στους γεννητικούς αδένες και τον μυελό των επινεφριδίων και ότι ευθύνεται για την ανταπόκριση πάλης ή υποχώρησης όταν απειλείται η επιβίωση.

Αυτό το τσάκρα σχετίζεται με το ένστικτο, την ασφάλεια, την επιβίωση. Σωματικά διέπει την σεξουαλικότητα, διανοητικά την σταθερότητα, συναισθηματικά κυβερνά τον αισθησιασμό και πνευματικά διέπει μια αίσθηση ασφάλειας. Σχετίζεται επίσης με την αίσθηση της όσφρησης.

Αυτό είναι το τσάκρα όπου βρίσκεται κοιμισμένη η αδρανής κουνταλίνι, τυλιγμένη τρεισήμισι φορές γύρω από τον εαυτό της, όταν αφυπνιστεί δε, εδώ διαχωρίζονται οι τρεις ενεργειακοί δίαυλοι και αρχίζουν την ανελικτική τους κίνηση.

Ως προς την υγεία, το τσάκρα αυτό ευθύνεται για τα πόδια, οστά, προστάτη, παχύ έντερο, γεννητικά όργανα, σπονδυλική στήλη. Επίσης είναι υπεύθυνο για φόβους, ενοχές, ανασφάλειες.

Όταν λειτουργεί σωστά δίνει προσανατολισμό στην ζωή, ενέργεια, αφοβία, σταθερότητα ως προς τα υλικά αγαθά.

Όταν δεν λειτουργεί σωστά επιφέρει αδυναμία, ανασφάλεια, φοβίες, απληστία, θυμό. Ευθύνεται για την παχυσαρκία, δυσκοιλιότητα, γρήγορη γήρανση.

Οι ιδιότητες του κόκκινου χρώματος ταιριάζουν με την ενεργειακή δράση του τσάκρα Μουλαντχάρα, του οποίου η περιγραφή της συμβολικής απεικόνισης του είναι η εξής:

 

 

 

 

Ένας κίτρινος τετράγωνος λωτός περιτριγυρισμένος από 8 λαμπερά δόρατα με τέσσερα κόκκινα πέταλα.

Η θεότητα που αντιστοιχεί στο τσάκρα αυτό είναι ο χρυσοκίτρινος Ίντρα, κύριος της βροχής, των κεραυνών και των καταιγίδων, ο οποίος επιβαίνει του λευκού ελέφαντα των νεφών Αιραβάτα, με τις εφτά προβοσκίδες. Ευκαιριακά την θέση του Ίντρα παίρνει ο Γκανέσα, η ελεφαντόμορφη θεότητα με το κοραλί χρώμα που φορά κίτρινο dhoti (τυλιχτό ύφασμα) και μια πράσινη μεταξωτή μαντήλα στους ώμους.

 

 

 

 

 

Στο κέντρο της απεικόνισης του τσάκρα είναι χαραγμένος ο ιερός του ήχος ‘λαμ’ περιτριγυρισμένος από το κίτρινο τετράγωνο που συμβολίζει την γη.

Μέσα στην τελεία στην κορυφή του γράμματος, βρίσκεται ο κατακόκκινος τετραπρόσωπος Βράχμα (ο δημιουργός), ενώ στο κάτω, σαν ανεστραμμένο τρίγωνο, κόκκινο πέταλο κοιμισμένη η πνευματική ενέργεια κουνταλίνι περιμένοντας να αφυπνισθεί και να ανέλθει μέχρι τον Βράχμα, την πηγή απ’ όπου κατάγεται.

Το κόκκινο λοιπόν είναι το κατ’ εξοχήν χρώμα του τσάκρα Μουλαντχάρα, συνεπικουρούμενου από το κίτρινο. Είναι και τα δυο ενεργειακά χρώματα της δύναμης και της ενεργοποίησης δυνατοτήτων.

Για τις ιδιότητες του κόκκινου χρώματος και την ταύτισή τους με ιδιότητες του ενεργειακού κέντρου Μουλαντχάρα δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μια ματιά στους πιο κάτω συνδέσμους:

https://xromata.com/?p=1377  

https://xromata.com/?p=5663

 

 

 

 


is | Topic: κόκκινο, τσάκρας | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Τσακρας και χρωματα: muladhara”