xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ι΄]: τοποθετηση χρωματων στον κυκλο

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[ιʹ]

Τοποθέτηση των χρωμάτων στον Χρωματικό Κύκλο

 

Επανήλθαμε λοιπόν άνθρωπε, για να τοποθετήσεις μέσα μου τα χρώματα του Ουράνιου Τόξου, τα 6 χρώματα της Ίριδας.

Πάρε το σχήμα που χάραξες προηγουμένως. Αυτό με τα 6 ίσα τριγωνοειδή σχήματα.

 

 

Ας ξεκινήσουμε με τον χρωματισμό μου. Σου υπενθυμίζω, προς το παρόν, να αγνοήσεις την οριζόντια διακεκομμένη γραμμή.

Να την χρησιμοποιήσεις απλώς βοηθητικά για να τοποθετήσεις σωστά τα χρώματα μέσα μου.

Πρωτίστως θα τοποθετήσουμε τα τρία βασικά χρώματα, ήτοι τα μπλε, κίτρινο, κόκκινο. Πώς θα τα τοποθετήσουμε;

Ας πάρουμε ένα από τα τριγωνοειδή σχήματα που βρίσκονται πάνω από την διακεκομμένη γραμμή. Θα το βάψουμε μπλε. Θα παρακάμψουμε άβαφο το διπλανό του και θα βάψουμε κίτρινο το επόμενο, το οποίο μοιραία διαχωρίζεται σε δυο ίσα τμήματα από την διακεκομμένη γραμμή. Παρακάμπτουμε το αμέσως επόμενο και βάφουμε κόκκινο το μεθεπόμενο, που αναγκαστικά βρίσκεται κάτω από την διακεκομμένη.

 

 

Βάλαμε λοιπόν στην θέση τους τα τρία βασικά, ή άλλως πρωτογενή χρώματα, δηλαδή αυτά που είναι αδύνατον να παραχθούν από την ανάμιξη άλλων χρωμάτων.

Τώρα ήλθε η ώρα να τοποθετήσουμε τα παράγωγα χρώματα, δηλαδή αυτά που παράγονται από την μίξη των βασικών, τα δευτερογενή, όπως άλλως αποκαλούνται, δηλαδή τα πράσινο, πορτοκαλί και μωβ. Βεβαίως και τα τοποθετούμε καθένα τους στο κενό τριγωνοειδές που βρίσκεται ανάμεσα στα δυο βασικά γονικά χρώματα από τα οποία σχηματίζεται. Δηλαδή, μεταξύ του μπλε και του κίτρινου τοποθετούμε το πράσινο, ανάμεσα στο κίτρινο και το κόκκινο βάζουμε το πορτοκαλί και τέλος, μεταξύ του κόκκινου και του μπλε μπαίνει το μωβ, το οποίο, όπως το κίτρινο, διαπερνάται κι’ αυτό από την διακεκομμένη.

 

 

Να ’μαι λοιπόν, τελείως χρωματισμένος, ο κύριος ‘Χρωματικός Κύκλος’.

 

 

 

Βρίσκομαι άνθρωπε στην διάθεσή σου. Μπορείς να με χρησιμοποιήσεις τώρα και να κάνεις διάφορες παρατηρήσεις. Βεβαίως και θα σε βοηθήσω. Γι’ αυτό εξάλλου λαμβάνω μέρος στην συνέντευξη των χρωμάτων. Για να σου πω κάποια πράγματα.

Είμαι βέβαιος πως κατ’ αρχάς παρατήρησες ότι απέναντι από κάθε βασικό χρώμα βρίσκεται ένα παράγωγο και συγκεκριμένα, σε κάθε περίπτωση, το παράγωγο χρώμα που συντελείται από τα δυο άλλα βασικά. Απέναντι από το μπλε βρίσκεται το πορτοκαλί (κίτρινο + κόκκινο), απέναντι από το κόκκινο το πράσινο (μπλε + κίτρινο) και απέναντι από το κίτρινο το μωβ (κόκκινο + μπλε) διαπερνώμενα και τα δυο από την διακεκομμένη.

Αυτά τα ζεύγη χρωμάτων που σχηματίσθηκαν καλούνται ‘συμπληρωματικά’ γιατί το ένα συμπληρώνει το άλλο, έτσι ώστε σε κάθε ζευγάρι να βρίσκονται και τα τρία βασικά χρώματα, το ένα στο πρωτογενές και τα άλλα δυο στο ακριβώς απέναντί του δευτερογενές.

Θα επανέλθω λίαν συντόμως για να αναφερθώ στον διαχωρισμό των χρωμάτων σε ψυχρά και θερμά.

 

 

 

 

 


is | Topic: Συνέντευξη με τα χρώματα, Χρωματικός κύκλος | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ι΄]: τοποθετηση χρωματων στον κυκλο”