xromata.com


Ονομασίες του πορτοκαλι και του μωβ στα ελληνικα

 

Ονομασίες των χρωμάτων

πορτοκαλί και μωβ στην ελληνική γλώσσα

 

 

Συγκεντρώνοντας τις ονομασίες που χρησιμοποι- ούμε στην ελληνική γλώσσα για να προσδιορίσουμε τα διάφορα χρώματα (συγκεκριμένα τις διάφορες χρωματικές ομάδες) έχομε έως τώρα ασχοληθεί με τα τρία βασικά χρώματα, το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε χρώμα και με ένα από τα τρία παράγωγα, το πράσινο, το οποίο στο επίπεδο χρωματικών ακτινοβολιών κατέχει θέση βασικού χρώματος.

Τώρα θα ασχοληθούμε με τα δυο εναπομείναντα παράγωγα χρώματα, δηλαδή με το μωβ και το πορτοκαλί.

Ο λόγος που εξετάζομε λεκτικά και τα δυο αυτά χρώματα μαζί είναι το ότι το λεξιλόγιο με το οποίο τα προσδιορίζουμε δεν είναι τόσο πλούσιο όσο των άλλων χρωμάτων.

 

 

Ως προς το πορτοκαλί , ή άλλως πορτοκαλόχρουν χρώμα, ο λόγος ύπαρξης φτωχού λεξιλογίου σχετικού με την έννοια του χρώματος αυτού είναι ευνόητος αφού η έννοιά του σχηματίσθηκε, στις περισσότερες γλώσσες, πολύ πρόσφατα, μόλις πριν λίγους αιώνες.

 

 

Έτσι λοιπόν για τον προσδιορισμό του χρώματος αυτού χρησιμοποιούμε  το όνομα πορτοκαλί ή την έκφραση πορτοκαλόχρουν χρώμα, ενώ σε χρήση έχομε ακόμα τις παρομοιώσεις με μεταλλικές χροιές, όπως το χρυσαφί, χαλκοχροιά, ή τα μαλαματένιο, χάλκινο, μπακιρένιο.

 

 

Τελευταία δε αναφάνηκε η τάση διαχωρισμού μιας συγκεκριμένης πορτοκαλί χροιάς που προσδιο- ρίζεται με την ονομασία σωμόν.

 

 

Όσο για επίθετα χρησιμοποιούμε τα: πορτοκαλής, πορτοκαλόχρους, χρυσοειδής, χρυσόχρους, χρυσω- πός, χρυσαφής, χρυσομμένος, χαλκόχρους, χρυσοκί- τρινος και χρυσοκόκκινος.

 

 

 

Το μωβ, αν και αναφαίνεται σαν προσπάθεια χρωματικής απόδοσης από τους αρχαίους χρόνους, ως ιώδες, (το έχον το χρώμα του άνθους ίου), παρέμεινε κι αυτό λεκτικά φτωχό.

 

 

Οι λέξεις που το προσδιορίζουν είναι το μωβ (ή μοβ κατά αυτούς που ακολουθούν πιστά την σύγχρονη επιβεβλημένη νεοελληνική γραφή), βιολέ, μενεξεδί, λιλά, σικλαμέν, ενώ κάποιες συγκεκριμένες αποχρώσεις του χαρακτηρίζονται ως φούξια, δαμασκηνί, μελιτζανί, κυκλαμινί.

 

 

 

 

Σαν επιθετικούς προσδιορισμούς δε, έχομε τα: ιόχρους, ιώδης, βιολετής, μενεξεδένιος, μελιτζανής.

 

 


is | Topic: μωβ, Πορτοκαλί | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ονομασίες του πορτοκαλι και του μωβ στα ελληνικα”