xromata.com


τα τριτα μας γενεθλια

 

 

 3α Γενέθλια

 

 

Το “xromata.com” έγινε τριών ετών. Έκλεισε τρία χρόνια συνεχούς παρουσίας και αναρτήσεων στον διαδικτυακό χώρο.

 

 

Ήταν 8 Φεβρουαρίου του 2009 όταν αναρτήθηκε το πρώτο post μιας νέας ιστοσελίδας που φιλοδοξούσε (και συνεχίζει να φιλοδοξεί) να συγκεντρώσει τα πάντα γύρω από τον κόσμο των χρωμάτων και την σχέση τους με την φύση και τον άνθρωπο.

Επίσης, σκοπός είχε (και έχει), να σας περάσει το μήνυμα πως τα χρώματα δεν είναι απλώς μια διακοσμητική εφαρμογή της δημιουργίας, αλλά κάτι πολύ σοβαρότερο.

Όπως λένε σύγχρονοι «προχωρημένοι» επιστήμονες, εξετάζοντας το φως (και κατ’ επέκταση τα χρώματα, αφού πρόκειται περίπου για το ίδιο πράγμα) μπορείς να πλησιάσεις την Θεότητα. Ας μην ξεχνάμε και την κατά τους χριστιανούς ρήση του Θεού «Εγώ ειμί το Φως»!  

 

 

Τα όσα έχουν αναφερθεί και καταγραφεί έως τώρα στην ιστοσελίδα “xromata” μπορεί να φαίνονται πολλά, όμως είναι λίγα μπροστά σε όσα έχουν να ειπωθούν ακόμα.

Στην τρίτη χρονιά ζωής τους τα χρώματα εισήγαγαν νέες ενότητες όπως:

Τα χρώματα στην ψυχολογία. Με ειδικό αφιέρωμα στον Μαξ Λούσερ και το περίφημο χρωμο τεστ του.

Τα χρώματα και η φύση.

 

 

Τα χρώματα στην τέχνη, όπου παράλληλα γίνεται και μια ιστορική αναδρομή στην συμπορεία ανθρώπου τέχνης και βαφών.

 

 

Το βάψιμο του ανθρώπου και κατ’ επέκταση το μακιγιάζ.

 

 

Τα χρώματα στα Ομηρικά έπη. 

 

 

Έγινε επίσης και μια ανάρτηση άρθρων για το πώς σχηματίζεται το χρώμα των ανθρώπινων ματιών, όπου μπορείτε να ανατρέξετε για να δείτε ποιο ακριβώς είναι το χρώμα των ματιών σας, γιατί και πώς σχηματίζεται.

 

 

Α! και μια αναφορά για τα χρώματα των νυφικών.

 

 

Ολοκληρώθηκε επίσης η παρουσίαση και των 6 χρωμάτων της Ίριδας.

Όλες αυτές τις ενότητες, καθώς και αυτές που ξεκίνησαν από τις προηγούμενες χρονιές, μπορείτε να τις βρείτε στην ακραία μπλε στήλη κάτω από τον τίτλο CATEGORIES. Αν πχ. σας ενδιαφέρουν τα σχετικά άρθρα για την φύση και τους χρωματισμούς της, δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ με το ποντίκι σας πάνω στο ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ, τότε θα εμφανιστούν στην πράσινη στήλη οι αρχές όλων των άρθρων που είναι σχετικά με το θέμα. Κάνετε κλικ και πάλι στο άρθρο που σας ενδιαφέρει και θα εμφανιστεί ολόκληρο.

Εάν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο δείτε τους τρόπους στα ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ή κάνετε κλικ εδώ https://xromata.com/?p=1287

Μια άλλη καινοτομία, αρκετά πρόσφατη, που έγινε στον τρίτο χρόνο ζωής του site, ήταν η ανάρτηση άρθρου φίλου της ιστοσελίδας, του  Alex, ο οποίος ασχολείται με aura soma. Καλή αρχή! Όσοι λοιπόν ασχολείσθε με κάποιο θέμα γύρω από τα χρώματα και θέλετε να μας προσφέρετε τις γνώσεις σας ή τις ιδέες σας, κάντε το!

 

 

Άλλη μια καινοτομία ήταν η απόφαση να παρουσιάζονται σε μορφή post παλαιότερα comments φίλων του site που θεωρούνται αξιόλογα γιατί περιέχουν πληροφορίες, ερωτήματα, ιδέες που πρέπει να ξεχωρίσουν και να διατηρηθούν μαζί με τα άλλα posts αντί να χαθούν μέσα στο πλήθος των περίπου 1500 comments που έχουν σταλεί μέχρι σήμερα.

Δοθείσης ευκαιρίας σας λέμε ότι έχουν αναρτηθεί 332 posts, ενώ οι επισκέψεις που δέχθηκε έως τώρα η σελίδα μας είναι περί τις 129 000 (περίπου 6-7 000 ανά μήνα, τον τελευταίο καιρό), ενώ όταν ξεκινήσαμε πριν 3 χρόνια οι 400 – 600 επισκέψεις τον μήνα ήταν, τότε, κάτι που μας έκανε υπερήφανους!

 

Αυτό που λείπει από το site (για την ακρίβεια από το blog της ιστοσελίδας, δηλ. το μέρος των συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων) είναι η έλλειψη επικοινωνίας με φίλους που το παρακολουθούν (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων). Κάποτε υπήρξαν, λίγοι μεν αλλά τακτικοί, φίλοι που επικοινωνούσαν συχνά και συζητούσαμε μέσω των comments σε σημείο που να αισθανόμαστε και να συζητάμε σαν μια παρέα. Προσωπικοί λόγοι, δυσκολίες της καθημερινότητας και οι χαλεποί καιροί που ζούμε σήμερα, αραίωσαν κατά πολύ τις επισκέψεις των φίλων αυτών (κάποιοι εξαφανίστηκαν τελείως).

 

 

Όμως αυτή η επικοινωνία είναι απαραίτητη για την διαβίωση της ιστοσελίδας για πολλούς λόγους.

Πρωτίστως γιατί δίνει μια ζωντάνια στο site και το κάνει πιο ενδιαφέρον.

Επίσης μας κατευθύνει και μας προσανατολίζει για τις μελλοντικές αναρτήσεις γιατί από τα σχόλιά σας ενημερωνόμαστε για τα άρθρα που σας «αγγίζουν».

Τέλος, αυτή η επαφή μαζί σας, μας τονώνει το ηθικό για περαιτέρω προσπάθειες, γιατί, όπως κάποιοι ίσως καταλαβαίνετε, το στήσιμο κάθε ανάρτησης κρύβει «πολύ κόπο» πίσω του και το χειροκρότημά σας, δηλ. τα comments, είναι η μόνη μας αμοιβή. Μην είστε φειδωλοί λοιπόν. Συμβάλλετε τουλάχιστον έτσι στην εξάπλωση της ιδέας των «χρωμάτων».

Σας κάνουμε ΕΚΚΛΗΣΗ λοιπόν, να μας στείλετε, τουλάχιστον μέσα σ’ αυτόν τον μήνα που γιορτάζουμε τα τρία μας χρόνια, έστω μια λέξη, έστω ένα ΓΕΙΑ!

[να ξέρουμε τουλάχιστον πόσοι περίπου είστε αυτοί που σας ενδιαφέρει η ύπαρξη αυτού του site]

(Σας υπενθυμίζουμε ότι κάθε comment που στέλνεται για πρώτη φορά ΔΕΝ εμφανίζεται αμέσως. Την επόμενη φορά, κάθε ένα που στέλνετε με το ίδιο όνομα, από το ίδιο email –το οποίο δεν φανερώνεται- εμφανίζεται αυτομάτως).

 

 

Κλείνοντας αυτόν τον γενέθλιο απολογισμό αναφερόμαστε σε ένα από τα πρώτα άρθρα μας, που αναρτήθηκε πριν τρία χρόνια, τον Πολυεπιστήμονα https://xromata.com/?p=45 . Μετά από τρία χρόνια αναρτήσεων και μελέτης περί χρωμάτων, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είσαι κάτι παραπάνω από Πολυεπιστήμονας για να ασχοληθείς μαζί τους και να τα «γνωρίσεις».

 

 

Σας είχαμε πει ότι τα χρώματα απλώνονται σε πολλά πεδία και πέραν αυτών. Προσωπικά, μελετώντας τα χρώματα, ξεπέρασα την Ευκλείδειο γεωμετρία και μπήκα στην Ρημάνειο, κατάλαβα την αξία του παλαιού εξαδικού συστήματος μέτρησης, αναρωτιέμαι για τον «εσωτερικό φωτισμό» με τον οποίο βλέπουμε χωρίς την φαινομενική λειτουργία των ανάλογων αισθητηρίων (ίδε όνειρα κλπ.), μελετώ φράκταλς, κουάρκς, στοιχεία και πετρώματα και χαίρομαι αφάνταστα όταν βλέπω την σύγχρονη επιστήμη να ασχολείται τελευταίως με τις «τρελές ιδέες» που μου καρφώνονται, όπως πχ. ότι στα αγωνίσματα όπου οι αντίπαλοι αγωνίζονται φορώντας κόκκινα και μπλε…

 

 

…αυτοί με τα κόκκινα έχουν περισσότερες πιθανότητες νίκης, ή πως τα διάφορα μήκη κύματος ορατού φωτός δεν έχουν ακριβώς την ίδια ταχύτητα, ή ακόμα πώς τα φωτόνια μας οδηγούν στην θεωρία για τα παράλληλα σύμπαντα….

 

 

Α! και κάτι τελευταίο. Η ιστοσελίδα μας, για ευκολότερη πρόσβαση, έχει την ομάδα της στο Face Book όπου μπορείτε να γίνετε «φίλοι» στο group xromata.com.

Εκεί, εκτός των άλλων, μπορείτε να παρακολουθείτε και το παραμύθι μας όπου «ανεβαίνει» σχεδόν κάθε βράδυ (μια εικόνα με λεζάντα την βραδιά) το οποίο είναι μια αναζήτηση των χρωμάτων στον Παραμυθόκοσμο. Ο ήρωάς μας έχει εγκλωβισθεί στον κόσμο της Φαντασίας και για να επιστρέψει στην Πραγματικότητα πρέπει να συζητήσει με την Κοκκινοσκουφίτσα το «τι εστί κόκκινο χρώμα».

 

 

Όμως για να μάθει τα μυστικά του κόκκινου χρώματος πρέπει να πάει στην Δρακοχώρα… κι’ ένα σωρός περιπέτειες τον περιμένουν καθ’ οδόν… κι’ έπεται συνέχεια.

 

Αλήθεια, θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς είναι τα χρώματα και ποιος είναι ο ρόλος τους;

Πολλά, πάρα πολλά, απείρως πολλά γενέθλια δεν νομίζω ότι επαρκούν για να βρούμε την ακριβή απάντηση. Γι’ αυτό, ας εορτάσουμε τώρα τα Τρίτα μας Γενέθλια! 

 


is | Topic: Uncategorized | Tags: None

16 Comments, Comment or Ping

  1. MELINA

    1

    Xρόνια πολλά καί στά εκατό ………
    8-2-12

    08 Feb
  2. AMELIA

    2

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ XROMATA ΠΟΥ ΜΟΥ ΛΕΙΨΑΝΕ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΙΨΑ
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ 103 ΧΡΟΝΙΑ
    ΑΜΕΛΙΑ
    08-02-2012

    08 Feb
  3. ΠΟΠΗ ΚΥΠΡΑΙΟΥ

    3

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΚΑΛΑ- ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΛΥΧΡΩΜΑΤΙΚΑ !!! ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ….
    8-2-12

    08 Feb
  4. JOHNART

    4

    …άντε Πανούλη μου τρία χρόνια κλείσανε τα χρώματα
    …εύχομαι και στα εκατό και αν εδώ τα comments είναι λίγα …δες τι γίνεται στο F/B.
    …και του χρόνου να΄μαστε καλά…
    JOHNART
    08-02-2012

    08 Feb
  5. Sosso Karderini

    5

    Χρόνια Πολλά στο υπέροχο xromata.com !!!

    Πανούλη νάσαι πάντα καλά…συνέχισε να μας γνωρίζεις τον θαυματό κόσμο των χρωμάτων και να μας αποκαλύπτεις την πολυμορφία και πολυχρωμία της γνώσης, με την αγάπη και την συνέπεια που διακρίνει κάθε σου ανάρτηση….πέριξ των χρωμάτων…που βρίσκονται παντού…σε όλες τις καταστάσεις και εκφράσεις του κόσμου μας, που έχει γίνει ακόμα πιό όμορφος, χάρη σε σένα!
    Νάσαι καλά Πάνο μας….φίλοι των χρωμάτων….όλοι μαζί, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑ !!!!!!
    9-2-12

    08 Feb
  6. Sosso Karderini

    6

    Πάνο μου….ξέχασα να αναφερθώ στήν υπέροχη ανάρτησή σου για τα γενέθλια των χρωμάτων…περιλαμβάνεις τα πάντα…πέριξ του μαγευτικού κόσμου του xromata.com….
    Συγχαρητήρια και πάλι!
    Χρόνια Πολλά!!!!!
    9-2-12

    08 Feb
  7. Πολοπετράκης Γιάννης

    7

    Φίλε Πάνο :
    Χαιρετίζω και εγώ τα τρία χρόνια ζωής των χρωμάτων. Σε αυτά τα τρία χρόνια είχαμε μια υπερβολική ανάπτυξη, ενώ τώρα τελευταία παρατηρείτε μια κάποια κάμψη, γιατί άραγε ?, πολλοί φίλοι αραίωσαν και κάποιοι χάθηκαν, γιατί άραγε?
    Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις θα αναφερθώ σε μερικές, κατά τη γνώμη μου , μια και ένας από αυτούς που σχεδόν χάθηκε είμαι και εγώ.
    Η φύση και τα χρώματα πάνε πακέτο, που το βλέπουμε το ζούμε και το απολαμβάνουμε όλοι μας, όλοι θέλουμε να μάθουμε, να γνωρίσουμε το κομμάτι αυτό της ζωής μας, όμως κάπου ξεπεράσαμε τα όρια. Κάποιοι ικανοποιήθηκαν απέκτησαν ιδιαίτερες γνώσεις, άλλοι ίσως οι περισσότεροι κουράστηκαν ή το πιθανότερο δεν μπόρεσαν να μπούνε στο λούκι της εξειδίκευσης.
    Προσωπικά με ενδιαφέρει περισσότερο το πρακτικό αποτέλεσμα του χρώματος και όχι η εξονυχιστική ανάλυσή του, με ενδιαφέρει η χαρά, η ποιότητα που δίνει στη ζωή μου και όχι η σε βάθος ανάλυση του, με ενδιαφέρει το χρώμα σαν μέσο να μελετήσω την δημιουργία και να πλησιάσω την θεότητα.
    Τα παραπάνω είναι καθαρά προσωπική μου άποψη και σε καμιά περίπτωση δεν απαξιώνω τη φοβερή δουλειά και το μεγάλο κόπο και προσπάθεια που καταβάλεις.
    Παράδειγμα η σύνδεση του χρώματος με το παραμύθι, δηλαδή να περάσεις το χρώμα μέσα από τη ζωή είναι μια πολύ καλή ιδέα.
    Πέρασες ένα μέρος από τα xromata.com, στο fb , κάποιοι φίλοι χάθηκαν από τα πρώτα και κάποιοι άλλοι αποκτήθηκαν στο δεύτερο, ισοζύγιο ? ίσως.
    Πάντως το facebook έχει μεγαλύτερο εύρος θεμάτων και ευκολότερο γράψιμο το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα δέσιμο μια ένωση που θα μας βοηθήσει στις δύσκολες μέρες που περνάμε και στις δυσκολότερες που έρχονται.

    10 – 2 – 2012

    Γιάννης Π.

    08 Feb
  8. KALOMOIRI ROULA

    8

    Χρόνια Πολλά ,

    φανταστικά , μαγικά ,υπέροχα χρώματα,

    καλέ μας Πάνο

    να είσαι πάντα καλά,

    να είσαι πάντα γερός ,γεμάτος έμπνευση , γνώση και …φως.

    Ρούλα Καλομοίρη
    10-2-12

    08 Feb
  9. admin

    9

    Μελίνα, σ’ ευχαριστούμε για τις ευχές σου.
    13-2-12

    08 Feb
  10. admin

    10

    Βρε καλώς την μικρή Αμέλια! Βεβαίως και μας έλειψες κι εσύ και το παιχνιδιάρικο ύφος σου. Καλώς την και πάλι λοιπόν κι ευχαριστούμε για τις ευχές σου!
    Πάνος
    13-2-12

    08 Feb
  11. admin

    11

    Πόπη, ευχαριστούμε για τις Πολθχρωματικές ευχές σου!
    Πάνος
    13-2-12

    08 Feb
  12. admin

    12

    Από τους λίγους “πιστούς” των comments JOHNART, αν και αραίωσες κάπως τις επισκέψεις σου τελευταίως (ελπίζουμε να τις ξαναπυκνώσεις και πάλι). Σ’ ευχαριστούμε για τις ευχές.
    Πάνος
    13-2-12

    08 Feb
  13. admin

    13

    Σ’ ευχαριστώ Σωσώ για τις ευχές σου και τα καλά σου λόγια. Έστω κι εσείς, οι τόσο λίγοι, που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μου, με αγκαλιάζετε και επικοινωνείτε μαζί μου, μου δίνετε δύναμη για να συνεχίσω με μεγαλύτερο ζήλο αυτό το “έργο”!
    Πάνος
    13-2-12

    08 Feb
  14. admin

    14

    Γιάννη Πολοπετράκη, σ’ ευχαριστώ για την άποψή σου σχετικά με το αραίωμα των φίλων των comments, επειδή θίγεις και άλλους λόγους απομάκρυνσης πέρα από τους καθαρά βιοποριστικούς (συν το λούκι στο οποίο μας έχει ρίξει όλους το κράτος, που κάνει την καθημερινότητά μας πιο δύσκολη και μας απορροφά τις σκέψεις). Ναι, όντως ο καθένας μας έχει τις προτιμήσεις του στα θέματα του site, αλλά με έλλειψη τακτής επικοινωνίας δεν μπορώ να ξέρω ποιά θέματα ενδιαφέρουν ποιούς. Ναι, στις αρχές του site, έπρεπε να ακολουθήσω αναγκαστικά μια σειρά θεμάτων για να μπούμε στο “πνεύμα” των χρωμάτων. Και τώρα ακόμα υπάρχει αυτή η αναγκαιότητα, αλλά και μια μεγαλύτερη ευελιξία για ανάπτυξη και άλλων θεμάτων. Οπότε… βοηθήστε με να εντοπίσω τα θέματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.
    Πάνος
    13-2-12

    Υ.Γ. Όσο για το Φ/Β, όντως έχει βοηθήσει τα xromata να αποκτήσουν νέους φίλους, ένα ισοζύγιο όπως λες. Υπάρχει σαφώς πυκνότερη επικοινωνία με τους φίλους αυτούς, αλλά συνήθως είναι του επιπέδου like ή ολιγόλεξων φράσεων.

    08 Feb
  15. admin

    15

    Ρούλα Καλομοίρη, ευχαριστώ για τα ωραία εγκάρδια λόγια σου και τις ευχές σου, που είναι για μένα μια τονωτική ενεσούλα για την συνέχιση αυτού του site!
    Πάνος
    13-2-12

    08 Feb

Reply to “τα τριτα μας γενεθλια”