xromata.com


Επιδραση χρωματος στην 7η τεχνη

 

Η συναισθηματική επίδραση του χρώματος

στην 7η Τέχνη

 

 

 

 

Στην σχέση του χρώματος με τον κινηματογράφο έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν και έχουμε δημοσιεύσει μια σειρά άρθρων με την ιστορία της εξέλιξης του έγχρωμου κινηματογράφου.

Εάν θέλετε να την διαβάσετε ή να ξαναθυμηθείτε την σειρά αυτήν, δεν έχετε παρά να πάτε στην στήλη CATEGORIES και να ‘κλικάρετε’ πάνω στην ενότητα «κινηματογράφος και χρώμα».

Θεωρώντας όμως απαραίτητη την υπενθύμιση του εισαγωγικού άρθρου της σειράς που τιτλοφορείται «Το χρώμα στην κινηματογραφική αφήγηση» σας παραθέτουμε τον αντίστοιχο σύνδεσμο (link) για να σας διευκολύνουμε στην ανεύρεσή του:

https://xromata.com/?p=9598

Το θέμα του άρθρου εκείνου αφορά στο πώς οι κινηματογραφιστές χειρίζονται τα συναισθήματά μας χρησιμοποιώντας τα χρώματα.

 

 

Από τις αυθεντίες στην χρήση των χρωμάτων στον κινηματογράφο θεωρείται ο μαιτρ των ταινιών αγωνίας, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος στις ασπρόμαυρες ταινίες του δεν ήταν ικανοποιημένος από την απόδοση του αίματος στις αιματηρές σκηνές και για να είναι πιο εντυπωσιακές χρησιμοποιούσε μαύρο υγρό χρώμα στην θέση του κόκκινου αίματος.

Την περίοδο που ασχοληθήκαμε και μελετούσαμε την ιστορία του έγχρωμου σινεμά παρακολουθούσαμε και μια σειρά από λίστες όπου είχαν καταχωρηθεί οι 10 ή 20 καλύτερες χρωματικά ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

 

 

Φυσικά οι λίστες αυτές, επειδή δεν προέρχονται από επίσημους φορείς έχουν διαφορές μεταξύ τους. Επιπλέον δεν περιλαμβάνουν ταινίες που θεωρούνται σταθμοί στην ιστορία του χρώματος στον κινηματογράφο, όπως π.χ. «Ο μάγος του Οζ», το «Όσα παίρνει ο άνεμος» ή τα καρτούν «Τα τρία γουρουνάκια» και η «Ωραία κοιμωμένη», επειδή δεν αναφέρονται στην χρήση των χρωματικών σχημάτων και την σωστή επεξεργασία τους ως προς την ψυχολογία και δράση του έργου.

 

 

Όμως υπάρχουν αρκετές που εμφανίζονται στις περισσότερες λίστες, όπως το “Amelie”, (συμπληρωματικά χρώματα» οι «Ομπρέλες του Χερβούργου» (βασικά χρώματα), το «Τhe Fall» το «La La Land» 

 

 

το «Ξενοδοχείο Βουδαπέστη (παστέλ)

 

 

και βεβαίως το «Brother where art thou» που είναι η πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που αποχρωματίσθηκε και επαναχρωματίσθηκε ψηφιακά εξ ολοκλήρου για να ταιριάζουν τα χρώματά της με την δράση της και την εποχή στην οποία αναφέρεται.

 

 

Η έκπληξη είναι μια ταινία που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις λίστες και δεν είναι άλλη από το περίφημο «Vertigo» (Ίλιγγος) του Χίτσκοκ όπου τα συμπληρωματικά πράσινο – κόκκινο πρωταγωνιστούν προδιαθέτοντας την ψυχολογική συμμετοχή του θεατή στην δράση του έργου.

 

 

Λίαν συντόμως θα επανέλθουμε για να αναλύσουμε πιο εκτεταμένα το θέμα αυτό.


is | Topic: κινηματογράφος και χρώμα, Τέχνες και χρώματα, χρήση χρωμάτων, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Επιδραση χρωματος στην 7η τεχνη”