xromata.com


Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [14]: Johannes Marcus Marci de Cronland

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

[14]

 

Για να παρακολουθήσετε την σειρά άρθρων υπό τον γενικό τίτλο ‘ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ’ καλό θα είναι να διαβάσετε τo εισαγωγικό 1ο άρθρο που θα βρείτε στον σύνδεσμο https://xromata.com/?p=11228 …..

 

Λίγο πριν τον Νεύτωνα

 

Johannes Marcus Marci de Cronland

 

 

Γνωστός στα γαλλικά ως Jan Marek Marci και στα γερμανικά ως Johannes Marcus Marci de Cronland (13 Ιουνίου 1595 – 10 Απριλίου, 1667) ήταν γιατρός της Βοημίας, επιστήμονας, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πράγας και επίσημος γιατρός των Αυτοκρατόρων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. .

Ο Marci γεννήθηκε στο Lanškroun, κοντά στα σύνορα μεταξύ Βοημίας και Μοραβίας (σημερινά τμήματα της Τσέχικης Δημοκρατίας).

 

 

Σπούδασε υπό τον Athanasius Kircher, και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ως καθηγητής του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα, όπου υπηρέτησε οκτώ φορές ως κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και μία φορά ως Πρύτανης το 1662. Ήταν επίσης ο προσωπικός γιατρός των Αυτοκρατόρων Ferdinand III και ο Leopold I, και διακρίθηκε για την υπεράσπιση της Πράγας ενάντια στον σουηδικό στρατό το 1648.

 

 

Τον Οκτώβριο του 1654 του δόθηκε ο τίτλος ευγενών "de Kronland" (αναγραμματισμός του "Landskron", του γερμανικού ονόματος της πόλης Lanškroun).

Οι μελέτες του Marci κάλυψαν τη μηχανική των συγκρουόμενων σωμάτων, την επιληψία και τη διάθλαση του φωτός, καθώς και άλλα θέματα.

 

 

Πριν από τον Marci, η επικρατούσα θεωρία των χρωμάτων υπέθετε ότι το φως τροποποιείται από την δράση ενός μέσου για την παραγωγή χρώματος.

Οι περισσότερες θεωρίες βασίζονταν στην υπόθεση ότι το χρώμα ήταν απλώς μια τροποποίηση του φωτός που κυμαινόταν μεταξύ λευκού και μαύρου.

 

 

Ο Μάρτσι προηγήθηκε του Ισαάκ Νεύτωνα στην πεποίθησή του ότι «το φως δεν μεταβάλλεται σε χρώματα, εκτός από μια συγκεκριμένη διάθλαση μέσα σε ένα πυκνό μέσο και τα διαφορετικά είδη χρωμάτων είναι τα προϊόντα της διάθλασης αυτής» ένεκα των ποικίλων γωνιών επίπτωσης.

Δήλωσε δε, ότι κάθε χρώμα συμπυκνώνεται ή αποσυνδέεται από τα άλλα μετά τη διάθλαση, σε ομοιογενή ή στοιχειώδη χρώματα κόκκινου, πράσινου, μπλε και μοβ και ότι δεν υπάρχει περαιτέρω αλλαγή.

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αυτοι που μας εμαθαν τα χρωματα [14]: Johannes Marcus Marci de Cronland”