xromata.com


Φαινόμενο Tyndall

 

Από τον ιστότοπο ‘science, tech. math.’ μεταφέρουμε τι αναγράφεται σχετικά με το φαινόμενο Tyndall, ένα φαινόμενο σχετικό με την σκέδαση του φωτός.  

 

 

 

Το φαινόμενο Tyndall

 

Ορισμός και παραδείγματα του φαινομένου Tyndall.

Το φαινόμενο Tyndall είναι η διασπορά του φωτός καθώς μια δέσμη φωτός περνάει μέσα από ένα κολλοειδές.

 

 

Ένα κολλοειδές είναι ένας τύπος ομοιογενούς μείγματος στο οποίο τα διεσπαρμένα σωματίδια δεν κατασταλάζουν. Τα αδιάλυτα σωματίδια στο μείγμα είναι μικροσκοπικά, μεγέθους μεταξύ 1 και 1000 νανομέτρων. Μερικές φορές ο όρος "κολλοειδές" αναφέρεται μόνο στα σωματίδια του μείγματος και όχι στο σύνολο του εναιωρήματος.

 

 

Τα μεμονωμένα σωματίδια του κολλοειδούς αιωρήματος διασκορπίζονται και αντανακλούν το φως, κάνοντας την ακτινοβολία ορατή

Το φαινόμενο Tyndall περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον φυσικό John Tyndall τον 19ο αιώνα.

 

 

Η ποσότητα της σκέδασης εξαρτάται από τη συχνότητα του φωτός και την πυκνότητα των σωματιδίων.

Όπως και με τη σκέδαση Rayleigh, το μπλε φως διασκορπίζεται πιο έντονα από το κόκκινο φως και στο φαινόμενο Tyndall.

Κάτι άλλο που παρατηρούμε είναι ότι μεταβιβάζεται το μεγαλύτερο μήκος κύματος φωτός, ενώ το μικρότερο μήκος κύματος αντανακλάται και διασκορπίζεται.

Παραδείγματα του φαινομένου Tyndall:

Η λάμψη μιας δέσμης φακού σε ένα ποτήρι γάλα είναι μια εξαιρετική επίδειξη του φαινομένου Tyndall.

 

 

Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αποβουτυρωμένο γάλα ή να αραιώσετε το γάλα με λίγο νερό, ώστε να μπορείτε να δείτε την επίδραση των κολλοειδών σωματιδίων στη δέσμη φωτός.

Ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το φαινόμενο Tyndall διασκορπίζει την μπλε ακτινοβολία μπορεί να φανεί στο γαλαζωπό χρώμα του καπνού από τις μοτοσικλέτες.

Η ορατή δέσμη των προβολέων στην ομίχλη προκαλείται από το φαινόμενο Tyndall. Τα σταγονίδια νερού διασκορπίζουν το φως, καθιστώντας ορατές τις δέσμες φωτός του προβολέα.

 

 

Το φαινόμενο Tyndall χρησιμοποιείται σε εμπορικές και εργαστηριακές ρυθμίσεις για τον προσδιορισμό του μεγέθους των σωματιδίων των αερολυμάτων (αεροζόλ).

Το οπαλιοειδές (ιριδίζον) γυαλί εμφανίζει το φαινόμενο Tyndall.

Το γυαλί εμφανίζεται μπλε, αλλά το φως που λάμπει μέσα του φαίνεται πορτοκαλί.

 

 

Το μπλε χρώμα των ματιών οφείλεται στο φαινόμενο Tyndall, στο φως που διασκορπίζεται μέσα από το ημιδιαφανές στρώμα που καλύπτει την ίριδα του οφθαλμού.

 

 

Το μπλε χρώμα του ουρανού προκύπτει από τη σκέδαση του φωτός, αλλά αυτό ονομάζεται σκέδαση Rayleigh και όχι φαινόμενο Tyndall, επειδή τα σωματίδια που ενέχονται στην σκέδαση είναι μόρια ευρισκόμενα στον αέρα. Είναι μικρότερα από τα σωματίδια ενός κολλοειδούς.

Ομοίως, η διασπορά φωτός από σωματίδια σκόνης δεν οφείλεται στο φαινόμενο Tyndall επειδή τα μεγέθη των σωματιδίων της σκόνης είναι πολύ μεγάλα.

 

 

Το ρίξιμο αλευριού ή αμύλου καλαμποκιού (κορν φλάουερ) σε νερό είναι μια εύκολη επίδειξη του φαινομένου Tyndall.

Κανονικά, το αλεύρι είναι υπόλευκο (ελαφρώς κίτρινο). Το υγρό εμφανίζεται ελαφρώς μπλε, επειδή τα σωματίδια διασκορπίζουν το μπλε φως περισσότερο από το κόκκινο.

 

 


is | Topic: Uncategorized, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Φαινόμενο Tyndall”