xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ξϚ΄]: το μαυρο στις θρησκειες

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[ξϚ΄]

 

 

Μαύρο και θρησκείες.

[ιγ΄]

 

Θρησκεία:

-Κατά την χριστιανική θεολογία, εγώ το μαύρο ήμουν το χρώμα του σύμπαντος πριν ο Θεός δημιουργήσει το φως.

Σε πολλούς θρησκευτικούς πολιτισμούς, από την Μεσοαμερική έως την Ωκεανία, την Ινδία και την Ιαπωνία, ο κόσμος δημιουργήθηκε από ένα αρχέγονο σκοτάδι, όπως και κατά την Ορφική θεογονία, ο Φάνης, ο Δημιουργός Έρως βγήκε από το αυγό του κόσμου το οποίο γέννησε η Μαύρη Νυξ.

Επίσης στην ‘Θεογονία’ του Ησιόδου, η Μαύρη Νυξ αναφέρεται σαν ένα από τα πρώτα πρόσωπα της Κοσμογονίας.

Στην Βίβλο το φως της πίστης και του χριστιανισμού συχνά έρχεται σε αντίθεση με το σκοτάδι της άγνοιας και της παγανισμού.

Στον Χριστιανισμό, ο διάβολος ονομάζεται συχνά «πρίγκιπας του σκότους».

Οι ιερείς και οι πάστορες των Ρωμαιοκαθολικών, Ανατολικών Ορθοδόξων και Προτεσταντικών εκκλησιών συνήθως φορούν μαύρα, όπως και οι Βενεδικτίνοι μοναχοί, που θεωρούν το μαύρο σαν το χρώμα της ταπεινότητας και της μετάνοιας.

Στο Ισλάμ, το μαύρο, μαζί με το πράσινο, παίζουν σημαντικό συμβολικό ρόλο. Είναι το χρώμα της μαύρης παντιέρας του στρατού του Μωάμεθ. Χρησιμοποιείται επίσης ως σύμβολο σεβαστό τόσο από τους σιίτες ,όσο και από τους σουνίτες μουσουλμάνους σχετικό προς την έλευση του Mahdi (επερχόμενου παράκλητου).

Στον Ινδουισμό, η θεά Kali, θεά του χρόνου και της αλλαγής, απεικονίζεται με μαύρο ή σκούρο μπλε δέρμα, φορώντας ένα κολιέ που κοσμείται με κομμένα κεφάλια και χέρια.

Το όνομά της σημαίνει "η μαύρη". Καταστρέφει τον θυμό και το πάθος σύμφωνα με την ινδουιστική μυθολογία.

Πέρα από τον συσχετισμό της Μαύρης θεάς Κάλι του ινδουισμού, ένας άλλος θεός από το ελληνορωμαϊκό πάνθεον που ταυτίζεται με τον χρόνο είναι ο Κρόνος, λατινικά Σάτουρν, που κι’ αυτού το χρώμα είναι το μαύρο.

Ο Κρόνος ήταν Τιτάνας, πατέρας των 6 πρωταρχικών Ολυμπίων θεών και οι αλχημιστές, κατά την παραδοσιακή αλχημεία του προσδίδουν το μαύρο χρώμα, καθώς και στον ομώνυμο πλανήτη που του αντιστοιχεί, τον πλανήτη Κρόνο.

Μια μικρή παρένθεση αφού όπως τα έφερε ο λόγος σου μίλησα για αλχημεία, πρέπει να ολοκληρώσω το θέμα λέγοντάς σου ότι στους πίνακες της παραδοσιακής μεσαιωνικής αλχημείας στο Μαύρο χρώμα αντιστοιχούν ο θεός Κρόνος, ο πλανήτης Κρόνος, σαν μέταλλο ο μόλυβδος, σαν πέτρωμα το διαμάντι (μην ξεχνάς ότι κατάγεται από τον μαύρο άνθρακα) σαν ζώδια τα ζώδια του Αιγόκερου και του Υδροχόου καθώς και το Σάββατο, η έβδομη μέρα.

Κλείνοντας την μικρή αλχημική παρένθεση, επιστρέφω στις θρησκείες, όπου θα ήθελα να αναφερθώ και σε άλλες λεπτομέρειες και σε άλλες θρησκείες και την σχέση μου με αυτές, όμως η παρουσίασή μου θα πάει έτσι εις μάκρος, και επειδή έχω και άλλα λίγα ακόμα να σου πω για να ολοκληρώσω με την παρουσίασή μου, τελειώνω τα περί κράτους και θρησκειών με μια μικρή επανάληψη των όσων σου είπα για το ισλάμ λέγοντάς σου Άνθρωπε, ότι για τους μουσουλμάνους το μαύρο είμαι ένα από τα τέσσερα ιερά χρώματα (τα άλλα τρία είναι το άσπρο, το πράσινο και το κόκκινο) γιατί μαύρη ήταν η ιστορική σημαία που ανέμιζε ο Μωάμεθ κατά την ισλαμική παράδοση, ένα εσχατολογικό σύμβολο προαγγελίας της έλευσης του Mahdi (παράκλητου) και έχω καταλήξει να γίνω η παντιέρα σύμβολο των εξτρεμιστών ισλαμιστών και τζιχαντιστών.

Πέρα όμως από την μαύρη παντιέρα τους, βρίσκομαι σήμερα σαν ένα από τα χρώματα 59 εθνικών σημαιών.

Δεν θα σου απαριθμήσω τις χώρες αυτές που η σημαία τους περιέχει μαύρο χρώμα, σου λέω όμως ότι πρόγονος των σημερινών εθνικών σημαιών ήταν τα οικόσημα, οι θυρεοί, τα ιπποτικά αυτά σήματα που ήταν σε μεγάλη ακμή στον μεσαίωνα. Οι θυρεοί πέρα από πάνινες σημαίες και άλλες υφασμάτινες αποτυπώσεις τους, συχνά εμφανιζόντουσαν σε μεταλλικά, ξύλινα, πέτρινα και άλλα αντικείμενα ανεπίδεκτα βαφής, οπότε τα χρώματα των θυρεών αποδιδόντουσαν με ένα ορισμένο κωδικό γραμμικών σκαλισμάτων. Εγώ, το μαύρο χρώμα αποδιδόμουνα με τον συνδυασμό οριζοντίων και κάθετων ραβδώσεων.

Μια ανάσα τώρα και θα συνεχίσω με το μαύρο στα ρούχα σου Άνθρωπε.

 

 


is | Topic: Κοινωνική ζωή και χρώματα, μαύρο, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ξϚ΄]: το μαυρο στις θρησκειες”