xromata.com


Οι 7 αντιθεσεις του Ιττεν, 1η: Η αντιθεση του χρωματος καθαυτο

 

Οι 7 χρωματικές αντιθέσεις του Ίττεν αναλυτικότερα

Η αντίθεση του χρώματος καθαυτό (1η )

 

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε συνοπτικά στις 7 χρωματικές αντιθέσεις του Ίττεν. Σε μια σειρά 7 άρθρων θα δούμε αναλυτικότερα κάθε μια από αυτές τις αντιθέσεις, όπως τις περιγράφει ο ίδιος ο Ίττεν, στο βιβλίο του «Η τέχνη του χρώματος».

 

 

Η αντίθεση του χρώματος καθαυτό

 

Η αντίθεση των βασικών χρωμάτων, ή άλλως η αντίθεση του χρώματος καθαυτό είναι η απλούστερη των επτά χρωματικών αντιθέσεων. Δεν απαιτεί έντονη παρατήρηση των χρωμάτων, γιατί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την υλοποίησή της όλα τα χρώματα (όχι μόνο τα τρία βασικά) ανόθευτα στην μεγαλύτερη φωτεινότητά τους.

 

 

Έτσι, όπως το άσπρο – μαύρο εκφράζει με την μεγαλύτερη δύναμη την αντίθεση ανοιχτό – σκούρο, το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε εκφράζουν εντονότερα την αντίθεση του χρώματος καθαυτό.

Για την απεικόνισή της είναι απαραίτητα τουλάχιστον τρία, σαφώς διαφορετικά χρώματα. Το αποτέλεσμα είναι πάντα πολύχρωμο, μεγαλόφωνο, γεμάτο δύναμη και σαφές.

 

 

Η δύναμη του αποτελέσματος της αντίθεσης του χρώματος καθαυτό μειώνεται στο μέτρο που τα χρησιμοποιούμενα χρώματα απομακρύνονται από τα τρία πρωταρχικά.

Έτσι το πορτοκαλί, το πράσινο, το βιολέ, είναι λιγότερο δυνατά στον χαρακτήρα από το κίτρινο, το κόκκινο, το μπλε. Το αποτέλεσμα των τριτογενών χρωμάτων είναι ακόμα λιγότερο καθαρό.

 

 

Αν χωρίσουμε καθένα από τα χρώματα με μαύρες ή άσπρες γραμμές, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας τους γίνεται εντονότερα εμφανής.

 

 

Έτσι η ακτινοβολία και η αμοιβαία δράση τους εξουδετερώνονται σημαντικά. Κάθε χρώμα αποκτά μια πραγματική συγκεκριμένη αξία δράσης. Αν η τριμερής συγχορδία κίτρινο, κόκκινο, μπλε συνιστά την εντονότερη αντίθεση του χρώματος καθαυτό, είναι αυτονόητο ότι όλα τα καθαρά, ανόθευτα χρώματα μπορούν να δημιουργήσουν αυτήν την έντονη αντίθεση.

Η αντίθεση του χρώματος καθαυτό πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό εκφραστικών αξιών ολότελα νέων, αν συνδυαστεί με ανοιχτές – σκούρες τονικές αξίες.

 

 

Εξάλλου μπορούμε να μετατρέψουμε τις ποσοτικές σχέσεις των χρωμάτων. Ο αριθμός των δυνατών παραλλαγών είναι πολύ μεγάλος και αντίστοιχα πολλές είναι οι δυνατότητες διαφορετικών εκφράσεων.

 

 

Το να εισαχθούν το μαύρο και το άσπρο ως ποσοτικά στοιχεία στην συγχορδία του συνόλου, εξαρτάται από το θέμα και τις υποκειμενικές προτιμήσεις του καλλιτέχνη.

Το λευκό αποδυναμώνει την φωτεινότητα των χρωμάτων και τα σκουραίνει, το μαύρο ενισχύει την φωτεινότητα και τα κάνει να φαίνονται ανοιχτότερα. Έτσι το άσπρο και το μαύρο γίνονται σημαντικοί παράγοντες της χρωματικής σύνθεσης.

 

 

Βρίσκουμε την αντίθεση του χρώματος καθαυτό στην λαϊκή τέχνη των πιο διαφορετικών λαών. Πολύχρωμα κεντήματα, κοστούμια και κεραμικά μαρτυρούν μια φυσική ευχαρίστηση για τα έντονα χρώματα.

 

 

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, Συνδυασμοί χρωμάτων, Τέχνες και χρώματα, χρήση χρωμάτων | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Οι 7 αντιθεσεις του Ιττεν, 1η: Η αντιθεση του χρωματος καθαυτο”