xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ιϚʹ] : Χροια

 

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

   Συνέντευξη με τα χρώματα

 

[ιϚʹ]

 

 

 

 

 

 

Οι διαστάσεις των χρωμάτων αναλυτικότερα

 

 Χροιά

 

 


-Μάλιστα! Ξεκινάμε λοιπόν για μια αναλυτικότερη παρουσίαση των τριών διαστάσεων των χρωμάτων. Πρώτη παίρνω τον λόγο εγώ, η Χροιά, γιατί μάλλον είμαι η ευκολότερη να με κατανοήσεις άνθρωπε. Ίσως, μάλλον, να σε βοηθήσω να με καταλάβεις εάν σου φανερώσω το παρατσούκλι μου. Απόχρωση! Ναι, με φωνάζουν κι απόχρωση. Όμως εδώ θα μπερδευτείς, γιατί ναι μεν μπορεί να είμαι κι εγώ μια απόχρωση, να έχω τις αποχρώσεις μου, όμως αποχρώσεις έχουν και οι άλλες διαστάσεις, καθώς και οι συνδυασμοί και των τριών διαστάσεων καλούνται αποχρώσεις.

Εγώ η Χροιά είμαι η απόχρωση, δηλαδή το χρώμα που προκύπτει, μεταξύ δυο βασικών χρωμάτων και με εντοπίζεις πάνω στην περιφέρεια της χρωματικής σφαίρας, στις άκρες του χρωματικού κύκλου. Με άλλα λόγια, μεταξύ μπλε και κίτρινου χρώματος βρίσκονται οι μπλε-πρασινο-κίτρινες χροιές. Μεταξύ κίτρινου και κόκκινου οι κιτρινο-πορτοκαλο-κόκκινες χροιές και τέλος, μεταξύ κόκκινου και μπλε οι κοκκινο-μωβ-μπλε χροιές. Οι καθαρότερες Χροιές βρισκόμαστε ακριβώς στην περιφέρεια του ισημερινού της χρωματικής σφαίρας. Οι χροιές που βρισκόμαστε πάνω από τον ισημερινό της, προς την κορυφή της, είμαστε φωτεινότερες χροιές. Όσο δε πλησιάζουμε προς την κορυφή της σφαίρας γινόμαστε όλο και φωτεινότερες, μέχρι που καταλήγουμε σχεδόν λευκές.

Αντιθέτως, αυτές που βρισκόμαστε στην κάτω πλευρά της χρωματικής σφαίρας, κάτω από τον ισημερινό της, σκουραίνουμε και πάμε και όσο πλησιάζουμε στον νότιο πόλο της, σχεδόν μαυρίζουμε. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι εξαρτώμαι και από το φως που δέχεται η σφαίρα στην κορυφή της, δηλαδή η καθαρή χροιά του ισημερινού της σφαίρας, όσο απομακρύνεται από αυτόν, επηρεάζεται από την φωτεινότητα, την δεύτερη από τις τρεις διαστάσεις των χρωμάτων.

-Αδελφή Χροιά, άσε να μιλήσω κι εγώ η Φωτεινότητα, ώστε καταλαβαίνοντας εμένα ο Άνθρωπος, θα εννοήσει κι εσένα καλύτερα.

 


is | Topic: Μίξεις χρωμάτων, Συνέντευξη με τα χρώματα, Χρωματικός κύκλος | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ιϚʹ] : Χροια”