xromata.com


Τα χρωματα των φυτων (δ)

 

Τα χρώματα των φυτών

(“Plant Colors” poster. part d)

 

 

Τελευταία συνέχεια του άρθρου που είχαμε αναρτήσει τον περασμένο Μάιο, ενός άρθρου για τις χρωστικές των λουλουδιών και φυλλωμάτων.

Μαζί είχαμε αναρτήσει και ένα σχετικό poster, (το οποίο κοσμεί και αυτή την ανάρτηση), βάση του οποίου δημιουργήθηκε η σειρά αυτών των άρθρων.

Το πόστερ αυτό ανήκει σε μια σειρά posters που εκδόθηκαν από το πανεπιστήμιο του Wisconsin τα οποία περιέχουν συνοπτικά διδακτικές πληροφορίες για τα θέματα που πραγματεύονται.

Το συγκεκριμένο πόστερ τιτλοφορείται “Plant Colors” και το θέμα του είναι σχετικό με τις χρωστικές των φυτών.

Βλέπουμε λοιπόν βήμα – βήμα τις μελέτες του πανεπιστημίου του Winsconcin σχετικά με τον χρωματισμό του φυτικού κόσμου, όπως αποτυπώνονται συνοπτικά και περιληπτικά στο πανεπιστημιακό αυτό poster.

Εδώ, στο τέταρτο και τελευταίο μέρος, θα δούμε πώς ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό οι διάφορες φυτικές χρωστικές ουσίες.

 

 

Θρεπτικά Χρώματα


Το σώμα μας απορροφά και να μεταβολίζει πολλά ευεργετικά φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε χρωματικά πλούσια φρούτα και λαχανικά, όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες, πολλά των οποίων είναι ενσωματωμένα  στις φυτικές χρωστικές.

 


Οι ελεύθερες ρίζες ιδιαίτερα αντιδραστικά άτομα, μόρια και ιόντα με ασύζευκτα ηλεκτρόνια είναι προϊόντα του μεταβολισμού. Άγχος, περιβαλλοντικοί ρύποι, ακτινοβολία, ακόμα και  η σωματική άσκηση καθώς και η καθημερινή λειτουργία βρώσης, χώνευσης και πέψης του φαγητού παράγει ελεύθερες ρίζες.

 

 

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι ελεύθερες ρίζες διαδραματίζουν καίριο ρόλο σε αρκετές ασθένειες, σε χρόνιες φλεγμονές, στην ωχρά κηλίδα και διάφορες νευρολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες,  μπορούν επίσης να επιταχύνουν τη γήρανση.

 


Τα αντιοξειδωτικά μόρια συνδυάζονται με τις ελεύθερες ρίζες και σταματούν την καταστροφική τους δράση στα κύτταρα του σώματος.

 

 

Οι βιταμίνες C και Α, λουτεΐνη, καροτένια (πρόδρομοι της βιταμίνης Α) λυκοπένιο, ανθοκυανίνες, χλωροφύλλη και άλλες χρωστικές ουσίες αποτελούν παραδείγματα αντιοξειδωτικών ζωτικής σημασίας για μια υγιεινή διατροφή και πρέπει να καταναλώνονται κάθε μέρα.

 


Αναζητήστε πλούσια σκούρα πράσινα, λαμπερά κόκκινα, κίτρινα και βαθιά μωβ φυσικά χρωματισμένα λαχανικά και φρούτα για την διατροφή σας.

 


is | Topic: Διατροφή και χρώμα, ίαση, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Τα χρωματα των φυτων (δ)”