xromata.com


οι γειτονες των χρωματων

 

Οι γείτονες των χρωμάτων

 

Ας ρίξουμε μια ματιά στους κοντινούς γείτονες των χρωμάτων (του φωτός ή ορατού φάσματος).

 

 

Ας θεωρήσουμε ότι το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα είναι μια ευθεία (;)* σειρά επί της οποίας οι διάφορες ακτινοβολίες που το αποτελούν κατέχουν, κάθε μια, από μια τακτή σταθερή θέση.

 

 

Το χρωματικό φάσμα καταλαμβάνει χώρο (αφού ως γνωστόν δεν κατέχει ακραία θέση στη σειρά των ακτινοβολιών) ανάμεσα σε δυο άλλες ακτινοβολίες.

Ποιες είναι αυτές οι γειτονικές ακτι- νοβολίες των χρωμάτων;

Από την πλευρά όπου τα χρώματα έχουν τα μικρότερα μήκη κύματος και την πυκνότερη συχνότητα (όπου βρίσκονται οι μπλε και βιολετιές ακτινοβολίες) γειτνιάζουν με τις ΥΠΕΡΙΩΔΕΙΣ ακτινοβολίες.

Στην αντίθετη πλευρά, όπου βρίσκονται οι κόκκινες ακτινοβολίες, γειτνιάζουν με τις ΥΠΕΡΥΘΡΕΣ

 

 

*Τοποθέτησα το ερωτηματικό εντός εισαγωγικών μετά το «ευθεία» γιατί κατά την δική μου άποψη το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα δεν εκπέμπεται σε ευθεία διάταξη αλλά σε μορφή φράκταλ. Ούτως ή άλλως το ορατό τμήμα του φάσματος δεν είναι ακραίο και επομένως οι άκρες του γειτνιάζουν με τις άλλες δυο αναφερόμενες ακτινοβολίες του.

 

 

Θα χρειαστούμε ξεχωριστά άρθρα για τους γείτονες του φωτός, τώρα όμως, προς το παρόν, θα κάνουμε μια μικρή συνοπτική αναφορά για κάθε έναν τους.

 

 

Η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία, είναι μια ακτινοβολία με μικρότερο μήκος κύματος από αυτό του ορατού φωτός, αλλά μεγαλύτερο από αυτό  των ακτίνων Χ, με διακύμανση από 10 έως 400 nm και ενέργεια από 3 έως 24 eV.

 

 

Ονομάζεται υπέρ ιώδης (πέρα από το ιώδες) γιατί στο φάσμα συνίσταται από ηλεκτρομαγνητικά κύματα υψηλότερης συχνότητας από αυτής που οι άνθρωποι προσδιορίζουν σαν το ιώδες (μωβ) χρώμα.

Το υπεριώδες φως βρίσκεται στο ηλιακό φως, εκπέμπεται από ηλεκτρικά (βολταϊκά) τόξα, και από ειδικούς λαμπτήρες σαν «μαύρο φως».

 

 

Σαν ιονίζουσα ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει διάφορες χημικές αντιδράσεις και προκαλεί λάμψη ή φθορισμό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν επίγνωση των επιπτώσεων της υπεριώδους ακτινο- βολίας από τα ηλιακά εγκαύματα που προκαλεί, αλλά η ακτινοβολία αυτή έχει και άλλες επιδράσεις είτε ωφέλιμες, είτε καταστρεπτικές για την ανθρώπινη υγεία.

 

 

 

Η υπέρυθρη (IR) ακτινοβολία (υπό το ερυθρό ή κάτω από το κόκκινο, αν προτιμάτε) είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της οποίας το μήκος κύματος είναι το αμέσως μεγαλύτερο από εκείνο του ορατού φωτός (400-700 nm), αλλά και μικρότερο από εκείνο της ακτινοβολίας των μικροκυμάτων (~ 30.000 μm).

 

 

Η υπέρυθρη ακτινοβολία χρησιμοποιείται εκτενώς, τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

 

 


is | Topic: Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, μωβ | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “οι γειτονες των χρωματων”