xromata.com


Επαγγελμα – ντυσιμο – χρωμα (58α) [χρωματικες συνομιλιες]

 

Χρωματικές Συνομιλίες  (58α)

Χρώμα, ντύσιμο και βίος επαγγελματικός

 

 

«Πόσο σημαντική είναι η πρώτη εντύπωση που προκαλούμε σε άλλον άνθρωπο όταν πρόκειται για επαγγελματικό ραντεβού και ποια όταν πρόκειται για κάτι πιο ιδιαίτερο; Σε τι βαθμό δηλαδή επηρεάζει ο χρωματικός συνδυασμός και η επιλογή των χρωμάτων των ρούχων στη συνομιλία;»

Αναρωτιέται μια φίλη από τη Γλυφάδα, στην οποία οφείλω να απαντήσω. Θα βρεθώ μπροστά της, μπροστά και σε άλλους, άγνωστος μεταξύ αγνώστων και θα πρέπει να την πείσω να ενστερνιστεί τις απόψεις μου. Για να δώσει προσοχή στον λόγο μου, και μόνο σ’ αυτόν, για να αποκτήσει ο λόγος μου μια βαρύτητα και να εστιάσει την προσοχή της κυρίως σ’ αυτόν και όχι σε άλλους περιστασιακούς παράγοντες, πρέπει να ντυθώ στα μπλε. Σκούρο μπλε!

Ή μήπως πρέπει να της δείξω ότι είμαι ένας απλός άνθρωπος, πιο κοντά της και να έλξω τη συμπάθειά της; Τότε μάλλον να βάλω κάτι σε λαδί ή καλύτερα σε μπεζκαφέ.

Μπα! Καλύτερα να κρατήσουμε κάποιες αποστάσεις, εκ του ασφαλούς. Δεν χρειάζεται να της αποκαλυφθώ τελείως. Να φορέσω γκρίζα! Έτσι να μπορέσω να κρύψω κάποια χαρτιά μου, να μπορώ να καλυφθώ και σε περίπτωση στριμώγματος.

Πάλι, με μαύρα μπορεί να της επιβληθώ. Ίσως όμως να με πάρει στραβά, καχύποπτα! Φίλη μου, χαριτολογώντας σοβαρολογώ! Για σκεφθείτε κι’ εσείς, με ποιο από αυτά τα χρώματα θα θέλατε να εμφανιστώ μπροστά σας και να σας εκθέσω τις απόψεις μου για την πρώτη εντύπωση που προκαλούν οι χρωματικοί συνδυασμοί των ρούχων σε ένα επαγγελματικό ραντεβού; Σε μια ιδιαίτερη συνάντηση;

Μήπως έχετε να μου προτείνετε κάποιον άλλο χρωματικό συνδυασμό; Γιατί;

Ας παίξουμε τώρα ένα παιχνίδι. Σας δίνω το ρόλο ενός δικαστή! Κάθεστε στην έδρα του δικαστηρίου και ακούτε δεινούς συνηγόρους να εκθέτουν τις απόψεις τους. Η υπόθεση που εκδικάζετε δεν είναι εύκολη. Και οι δυο πλευρές έχουν τα δίκια τους και τα άδικά τους. Ισοψηφούν στην κρίση σας, αλλά ο ένας δικηγόρος φοράει γκρίζα. Ο άλλος μπλε σκούρα. Ποιος νομίζετε ότι θα κερδίσει «πόντους» στο υποσυνείδητό σας; Ο μπλε ή ο γκρίζος; Θέλετε να τους αλλάξουμε χρώματα; Ας ντύσουμε τον ένα στα μαύρα και τον άλλον στα καφετιά. Τι λέτε τώρα; Ή αν τύχει οι συνήγοροι να είναι γυναίκες και εμφανιστούν στο δικαστήριο, η μια φορώντας ένα σκουρόχρωμο ταγιεράκι και η άλλη με ένα πολύχρωμο εμπριμέ φόρεμα. Θα σας επηρεάσει η εμφάνισή τους;

Ελάτε τώρα! Μη μου λέτε ότι θα δώσετε προσοχή μόνο στα λόγια τους και θα απονέμετε τη δικαιοσύνη ανεπηρέαστα και αδέκαστα. Είστε ένας κουρασμένος δημόσιος υπάλληλος στη 12η υπόθεση της ημέρας, οι αντίδικοι ισοψηφούν στην κρίση σας και επί πλέον κάνει ζέστη. Οπωσδήποτε σας επηρεάζουν εξωτερικοί παράγοντες.

Αν υποθέσουμε ότι και οι δυο είναι ντυμένοι σε ομοιόμορφο ουδέτερο γκρίζο χρώμα. Σε αυτή την περίπτωση η χρωματική επιρροή είναι ισόπαλη οπότε τα χρώματα υποχωρούν και αφήνουν άλλους παράγοντες να σας επηρεάσουν, όπως πχ. ο χειρισμός της γλώσσας από τους συνηγόρους, οι γκριμάτσες τους, το σουλούπι τους και οι τρόποι τους γενικά. Αυτά είναι στοιχεία που μας επηρεάζουν ούτως ή άλλως, το ξέρουμε και τα προσέχουμε. Ότι μας επηρεάζει όμως (και σε μεγάλο βαθμό μάλιστα) το χρώμα, είναι κάτι άγνωστο στους πολλούς. Αλλά και γνωστό να μας είναι, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Κάθε χρώμα έχει την ταμπελίτσα του, τους κωδικούς του και μας μεταφέρει σαφέστατα τα μηνύματά του!

 

 

 

 

 


is | Topic: Κοινωνική ζωή και χρώματα, Χρωματικές Συνομιλίες, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Επαγγελμα – ντυσιμο – χρωμα (58α) [χρωματικες συνομιλιες]”