xromata.com


Χρηση Χρωματων

 

 

Η διαδικασία χρήσης των χρωμάτων

 

 

Μιλήσαμε για τον χρωματικό κύκλο, τα βασικά, παράγωγα και τριτογενή χρώματα που τον απαρτίζουν και τους ανοιχτότερους (tints) ή σκουρότερους (shades) τόνους των χρωμάτων.

 

 

Η «Επιτομή στην Χρωματική Αρμονία», το βιβλίο που έχει σαν θέμα του την αρμονική συνδυαστική χρήση των χρωμάτων, είναι χωρισμένο σε τμήματα πού μας δείχνουν απόψεις ενός χρώματος και των διαφόρων συνδυασμών του και μας εξηγούν «οπτικά» την επίδραση που έχει κάθε χρώμα στην ζωή μας.

Επίσης ερευνά την χρωματική ορολογία, τους χρωματικούς συνδυασμούς και τα χρωματικά σχεδιαγράμματα.

Χρησιμεύει σαν ένας πρακτικός οδηγός για να έχουμε ακριβή και θετικά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιούμε τα χρώματα.

 

 

Πριν προχωρήσουμε όμως, καλό είναι να μάθουμε τα τέσσερα βασικά βήματα για την επιλογή των χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.

 

 

1.   1.   Ξεκαθαρίστε τα αποτελέσματα που θέλετε να πετύχετε με την χρησιμοποίηση ενός χρώματος.

(Με άλλα λόγια, ποιος είναι ο στόχος σας; Τι επιδιώκεται να προκαλέσετε;)

 

2.   2.  Επιλέξτε ένα κύριο χρώμα που αντανακλά τις ανάγκες του έργου που θέλετε να παράγετε.

(Ποιο χρώμα με την επίδρασή του θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα του στόχου σας;)

 

3.  3. Επιλέξτε ένα χρωματικό συνδυασμό βασισμένο στην κύρια χρωματική επιλογή σας.

(Αφού βρεθεί το κατάλληλο χρώμα, βάση αυτού να επιλέξουμε έναν συνδυασμό που θα βοηθήσει όσο το δυνατόν καλύτερα στην επίτευξη του στόχου μας).

 

4.    4. Προσαρμόστε τις διαθέσιμες χρωματικές επιλογές σας ως προς το συγκεκριμένο παραγόμενο έργο ή την ατομική σας ευαισθησία.

(Πέρα από τις προηγούμενες τεχνοκρατικές επιλογές να μην παραλείψουμε τους ιδιαίτερους παράγοντες του έργου στο οποίο θα χρησιμοποιήσουμε το χρώμα, αλλά και τις δικές μας προσωπικές ιδιαιτερότητες, ώστε να προσαρμόσουμε κατάλληλα τον επιλεγμένο χρωματικό συνδυασμό).

 

 

 

Ας έχουμε υπ’ όψιν μας πως τα χρώματα και οι χρωματικοί συνδυασμοί προκαλούν ορισμένες συναισθηματικές αντιδράσεις. Σημαίνουν όμως διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώ- πους και σε διαφορετικές κουλτούρες.

Κανένα χρώμα δεν επιδρά ακριβώς το ίδιο σε δυο ανθρώπους. Επιδρά τόσο γενικά, όσο και προ- σωπικά, στέλνοντας ποικίλα μηνύματα.

 

Ανάλογα με τις ιδιότητές τους τα χρώματα κατατάσσονται σε 8 κατηγορίες:

Στα θερμά (hot), στα ψυχρά (cold), στα ζεστά (warm), στα κρύα (cool), στα φωτεινά (light), στα σκούρα (dark), στα παλ – απαλά (pale) και στα λαμπερά (bright).

Για τις ομάδες αυτές θα μιλήσουμε λίαν προσεχώς.


is | Topic: Συνδυασμοί χρωμάτων, Χρωματικός κύκλος | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρηση Χρωματων”