xromata.com


Το 3 και τα Φωτα

 

Το 3 και τα Φώτα

 

 

Σχετίζεται ο αριθμός 3 με το φως;

Θα έλεγα πως ΝΑΙ! Σχετίζεται, όπως θα δούμε σε κάποια επόμενα άρθρα.

Ναι, ο αριθμός τρία και οι τριαδικότητες που απορρέουν από αυτόν κατέχουν κύρια θέση στον κόσμο των τριών διαστάσεων όπου βρισκόμαστε, όπως δε είναι επόμενο και στο φως αυτού του κόσμου καθώς και στο φαινόμενο της όρασής του.

Με όλα αυτά θα ασχοληθούμε αναλυτικότερα λίαν προσεχώς.

 

 

Σήμερα, λόγω του μεγάλου αυριανού εορτασμού των Φώτων, θα ασχοληθούμε μόνο με τον θρησκευτικό χριστιανικό συσχετισμό του 3 με το Φως.

Τις μέρες αυτές (στην περίοδο του Χειμερινού ηλιοστασίου, όπου το ημερήσιο φως αρχίζει να αυξάνεται και πάλι) οι ορθόδοξοι χριστιανοί εορτάζουν τα Άγια Θεοφάνεια, όπου το τρία και το φως ταυτίζονται, γι’ αυτό και ο μεγάλος αυτός εορτασμός της Ορθοδοξίας καλείται κοινώς ΤΑ ΦΩΤΑ.

 

 

«Τα Θεοφάνεια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον 'Αγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Κατά τις ευαγγελικές περικοπές στις αρχές του 30ου έτους της ηλικίας του Ιησού, ο Ιωάννης (ο Πρόδρομος), γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ, ο επιλεγόμενος στη συνέχεια Βαπτιστής, που ήταν 6 μήνες μεγαλύτερος του Χριστού, και διέμενε στην έρημο, ασκητεύοντας και κηρύττοντας το βάπτισμα μετανοίας, βάπτισε με έκπληξη και τον Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό. Κατά δε τη στιγμή της Βάπτισης κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα από τον ουρανό ακούσθηκε φωνή που έλεγε ότι: Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα".

 

 

Η φράση αναφέρεται στα ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά, ενώ απουσιάζει από αυτό του Ιωάννη.

Αυτή δε είναι και η μοναδική φορά της εμφάνισης στη Γη, της Αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος.

Τα Θεοφάνεια ονομάζονται έτσι επειδή η φωνή του θεού ακούστηκε στη γη. Για αυτό ονομάστηκαν έτσι Θεό + Φάνεια δηλαδή ο Θεός φάνηκε στην γη (θεός + φάνηκε).

 

 

Εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων).

Όπως είδαμε, το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, η δε εορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης και Επιφάνεια και ΦώταΕορτή των Φώτων), γιατί όπως αναφέρεται και στο απολυτίκιο των Θεοφανείων:

«Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός και τον κόσμον φωτίσας»

 

 

Δια της βαπτίσεως επέρχεται και ο «φωτισμός» των βαπτιζομένων.

Το άγιο βάπτισμά λέγεται φώτισμα και οι μέλλοντες να βαπτισθούν καλούνται φωτιζόμενοι, οι δε μόλις βαπτισθέντες λέγονται νεοφώτιστοι.

[Ο αριθμός 6, που αποτελείται από δυο τριάρια, σκόπιμα έχει σημειωθεί με κόκκινο χρώμα.]

 


is | Topic: Αριθμοί και χρώματα, τριαδικότητες, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Το 3 και τα Φωτα”