xromata.com


Καροτενοειδεις χρωστικες

 

Οι βιοχρωστικές της χλωρίδας, όπως αναγράφονται στον ιστότοπο “causes of color”.

Ας δούμε ό,τι αναφέρεται συνοπτικά για κάθε μία από τις κάποτε τρεις βασικές χρωστικές ομάδες του φυτικού κόσμο, που πλέον τείνουν να γίνουν τέσσερεις, μετά τον πρόσφατο διαχωρισμό των βεταλαΐνων από τις υπόλοιπες φλαβόνες.

 

ΚΑΡΟΤΕΝΟΕΙΔΕΙΣ:

 

[Γ]

 

 

 

Καροτενοειδείς χρωστικές

Γ

 

Στην ομάδα των καροτενοειδών ανήκουν τα καροτένια, το λυκοπένιο και οι ξανθίνες.

 

 

Τα καροτένια είναι χρωστικές ουσίες που απορροφούν τις μπλε και ίντιγκο ακτινοβολίες του φάσματος και αντανακλούν πλούσια κίτρινα και πορτοκαλιά χρώματα.

 

 

Τα διακριτικά χρώματα των μάνγκο, των καρότων, της κολοκύθας, της γλυκοπατάτας και των φθινοπωρινών φύλλων των φυλλοβόλων δέντρων πριν την πτώση τους οφείλονται σε διάφορες μορφές καροτενοειδών, όπως και το κίτρινο του βουτύρου και άλλων ζωικών λιπών.

 

 

Αυτή η χρωστική ουσία είναι σημαντική για τη διατροφή μας, καθώς το ανθρώπινο σώμα διασπά κάθε μόριο καροτίνης για να παράγει δύο μόρια βιταμίνης Α.

 

 

Το λυκοπένιο, και οι ξανθίνες κανθαξανθίνη και ασταξανθίνη έχουν παρόμοια δομή με τα καροτένια.

Το κόκκινο χρώμα της ντομάτας, το ροζ της γκουάβα, τα κόκκινα και ροζ χρώματα σε γκρέιπφρουτ, παπάγια, τριαντάφυλλο και καρπούζι υποδηλώνουν την παρουσία λυκοπενίου.

 

 

Η Canthaxanthin (καθαξανθίνη) παράγει τα ροζ χρώματα των φλαμίνγκο, μερικών καρκινοειδών, στον σολομό και την πέστροφα.

 

 

Στη συνθετική της μορφή, χρησιμοποιείται ως κόκκινη διατροφική χρωστική ουσία για να διασφαλισθεί ότι τα αιχμαλωτισμένα σε ζωολογικούς κήπους φλαμίνγκο θα διατηρούν το χρώμα τους, και ακόμη και σαν βοήθημα στα καλοκαιρινά μαυρίσματα από ηλιοθεραπείες.

Η Astaxanthin (ασταξανθίνη) παρέχει τα κόκκινα χρώματα του μαγειρεμένου σολομού, κόκκινης τσιπούρας, πέστροφας, αστακού και οστρακοειδών.

 

 

Σε ένα ζωντανό ζώο, η ασταξανθίνη συνδυάζεται με μια πρωτεΐνη και έχει μαύρο χρώμα. Όταν βράσει, η πρωτεΐνη διασπάται για να αποκαλύψει το πραγματικό «κόκκινο αστακί» χρώμα της ασταξανθίνης.

 


is | Topic: Γιατί έχει χρώμα....., Διατροφή και χρώμα, κόκκινο, Πορτοκαλί, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Καροτενοειδεις χρωστικες”