xromata.com


Οι βράχοι, οι πέτρες και τα χρώματά τους

 

Στον ιστότοπο Wonderopolis υπάρχει μια σειρά ερωτημάτων του τύπου «Γιατί το Χ έχει χρώμα Ψ;» και δίδονται οι απαντήσεις.

Κάποια από τα άρθρα αυτά έχουν ήδη μεταφρασθεί και αναρτηθεί και εδώ, όπως το ‘Γιατί οι ζέβρες έχουν άσπρες και μαύρες ραβδώσεις;’, ‘Γιατί το αίμα έχει χρώμα κόκκινο;’, ‘Γιατί οι φλέβες έχουν μπλε χρώμα;’

Πολλά ερωτήματα για χρώματα που μας περιτριγυρίζουν στην καθημερινότητά μας, που οι απαντήσεις τους δίδονται από τον προαναφερόμενο ιστότοπο, αλλά και από αλλού, θα τα βρείτε συγκεντρωμένα στα GATEGORIES της ιστοσελίδας μας κάτω από τον τίτλο «Γιατί έχει χρώμα….»

 

Πώς αποκτούν οι βράχοι και οι πέτρες

τα χρώματά τους;

 

Στο ερώτημα «Πώς αποκτούν οι πέτρες τα χρώματά τους;», θα δούμε την απάντηση όπως διατυπώνεται στον ιστότοπο Wonderopolis.

 

 

Σας αρέσουν οι πέτρες και οι βράχοι; Τα βράχια και οι πέτρες μπορούν να βρεθούν σε όλα τα είδη σχημάτων και μεγεθών. Το πιο σημαντικό, ότι μπορούν επίσης να βρεθούν σε μια μεγάλη ποικιλία από όμορφα χρώματα.

Αλλά πώς ακριβώς οι πέτρες παίρνουν τα χρώματα τους;

Εδώ στη Γη, ζούμε σε έναν βραχώδη πλανήτη.

 

 

Οι ίδιες οι ήπειροι είναι τεράστιες πετρώδεις πλάκες.

Πέτρινες οροσειρές εκτείνονται προς τον ουρανό σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και ο βυθός των θαλασσών αποτελείται από βραχώδεις πυθμένες.

Η Γη είναι ένας από τους τέσσερεις βραχώδεις πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

 

 

Οι άλλοι τρεις βραχώδεις πλανήτες είναι ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Άρης.

Οι υπόλοιποι πλανήτες – Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας – αποτελούνται κυρίως από αέρια.

Πολλοί από τους βράχους της Γης καλύπτονται από γρασίδι, δάση και υδάτινα σώματα.

Στους άλλους πλανήτες και το φεγγάρι της Γης, το γυμνό βραχώδες έδαφος είναι ό,τι βλέπουμε.

 

 

Πολλοί βράχοι της Γης μπορούν και παίρνουν μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά χρωμάτων. Έχοντας από έντονα κόκκινα και πορτοκαλιά  έως μουντά καφετιά και γκρίζα χρώματα, οι βράχοι της Γης μπορούν να αποδώσουν μια όμορφη χρωματική εικόνα της φύσης.

 

 

Όλα αυτά τα χρώματα είναι το αποτέλεσμα των ορυκτών που αποτελούν τους βράχους.

Τα ορυκτά είναι τα δομικά στοιχεία του βράχου.

Ορισμένοι βράχοι αποτελούνται από έναν μόνο τύπο ορυκτού, αλλά οι περισσότεροι βράχοι περιέχουν μερικούς διαφορετικούς τύπους ορυκτών που ενώνονται μεταξύ τους.

 

 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν 4.000 διαφορετικά είδη ορυκτών. Κάθε ορυκτό έχει τη δική του μοναδική χημική σύνθεση, η οποία βοηθά στον προσδιορισμό του χρώματος που έχουν.

Το χρώμα ενός ορυκτού μπορεί επίσης να επηρεαστεί από χημικές προσμείξεις, αλληλεπίδραση με άλλα ορυκτά και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

 

 

Όπως σε όλα τα αντικείμενα, το χρώμα ενός ορυκτού εξαρτάται από τα μήκη κύματος του φωτός που απορροφά και αντανακλά.

Οι ατομικοί δεσμοί εντός ενός ορυκτού καθορίζουν γενικά ποια μήκη κύματος θα απορροφηθούν και ποια θα ανακλώνται. Αυτά τα μήκη κύματος που αντανακλώνται πίσω στα μάτια μας καθορίζουν το χρώμα του ορυκτού.

 

 

Ορισμένα ορυκτά έχουν ελεύθερα ηλεκτρόνια που απορροφούν ορισμένα μήκη κύματος φωτός. Κατά την απορρόφηση η επιπλέον ενέργεια μπορεί να εκπέμπεται ως ένα άλλο μήκος κύματος φωτός.

Εάν αυτό το ορυκτό περιέχει προσμείξεις ή άλλα ορυκτά στοιχεία, η ατομική του δομή μπορεί να αλλάξει, επηρεάζοντας έτσι τα μήκη κύματος του φωτός που αντανακλώνται και πιθανώς αλλάζει το χρώμα του.

Τα ορυκτά μπορούν να πάρουν διαφορετικά χρώματα ανάλογα με την εσωτερική ατομική τους δομή.

 

 

Για παράδειγμα, ο γραφίτης του μολυβιού και τα διαμάντια είναι και τα δυο καθαρός άνθρακας. Ωστόσο, οι διαφορές στον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκαν τα ορυκτά αυτά, τους έδωσαν διαφορετικές ατομικές δομές, και έτσι έχουν πολύ διαφορετικά χρώματα και ιδιότητες.

 

 


is | Topic: Uncategorized, Γιατί έχει χρώμα....., ορυκτα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Οι βράχοι, οι πέτρες και τα χρώματά τους”