xromata.com


Αλλαγη χρωματος ιριδας (περιπτωσεις 1-3)

 

Αλλαγή χρώματος της ίριδας των ματιών

(Οι 7 περιπτώσεις)

Περιπτώσεις 1 – 3

 

 

 

(συνέχεια της εισαγωγής)

Είναι επτά οι περιπτώσεις που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των ματιών σας.

Φυσικά γνωρίζετε ότι το χρώμα των ματιών σας είναι κάτι που δεν έχετε κανέναν έλεγχο επί αυτού και ότι οφείλεται στην γενετική και τα γονίδιά σας, αλλά συχνά ίσως έχετε αναρωτηθεί γιατί τα μάτια σας φαίνονται ανοιχτότερα σε μια ηλιόλουστη ημέρα ή γιατί τα μάτια των ανθρώπων που είναι οργισμένοι φαίνονται να σκοτεινιάζουν ξαφνικά;

Το χρώμα των ματιών σας μπορεί να αλλάξει ανάλογα όχι μόνο με τον φωτισμό ή τη διάθεσή σας αλλά και με ένα πλήθος άλλων παραγόντων που ομαδοποιούνται σε 7 γενικότερες περιπτώσεις:

 

Περίπτωση πρώτη

Μελανίνη και γήρανση:

 

 

Αν ένα μωρό γεννήθηκε με γκριζογάλανα μάτια, μην εκπλαγείτε αν καταλήξει λίγο αργότερα με διαφορετικό χρώμα ματιών.

Τα μπλε μωρουδιακά μάτια είναι αποτέλεσμα της χαμηλής περιεκτικότητας σε μελανίνη των ίριδων που εξαναγκάζονται να αντανακλούν περισσότερο φως σε σχέση με το να απορροφούμενο.

Το φαινόμενο αυτό στα μάτια ονομάζεται εφέ tyndall και είναι κάπως αντίστοιχο με την φωτο – σκέδαση που κάνει τον ουρανό να φαίνεται γαλανός.

 

 

Το χρώμα των ματιών των μωρών από 3 έως 18 μηνών καθώς ο αριθμός των μελανοκυττάρων στις ίριδες τους αυξάνεται μπορεί να γίνει πιο σκούρο, ανάλογα με το πόση περισσότερη μελανίνη αναπτύσσεται, ένα γαλανομάτικο μωρό μπορεί να καταλήξει με πράσινα, τσακίρικα ή καστανά μάτια.

Όσο πιο σκούρα τα μάτια του, τόσο περισσότερη μελανίνη, έχουν συσσωρευτεί στις ίριδες τους με την πάροδο του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, το τελικό χρώμα των ματιών, συνήθως δεν έχει ολοκληρωθεί έως τα 7 χρόνια από την γέννηση, μερικές φορές δε μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Από την άλλη πλευρά, τα μωρά που γεννήθηκαν με καστανά μάτια δεν παρουσίαζουν αλλαγές και διατηρούν το χρώμα των ματιών για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητα σε μελανίνη το εσωτερικό στρώμα της ίριδας απορροφά περισσότερο φως αντί να το αντανακλά με αποτέλεσμα το όμορφο καστανό χρώμα,

Βλέπετε λοιπόν ότι ο χρωματισμός των ματιών είναι λίγο πιο περίπλοκος από την γενετική και την κληρονομικότητα του χρώματος των ματιών των γονιών σας.

 

Περίπτωση δεύτερη

Τραυματισμός:

 

 

Τα μάτια μας μπορεί επίσης να αλλάξουν χρώμα λόγω τραυματισμού ή ατυχήματος. Σύμφωνα με το Δρ. Ivan Schwab κλινικού εκπροσώπου της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, ένας τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται ετεροχρωμία, η οποία είναι η κατάσταση κατά την οποία τα μάτια ενός ατόμου έχουν δύο διαφορετικά χρώματα.

Φυσικά μπορεί η ετεροχρωμία να είναι γενετική (το σύνηθες) αλλά ετεροχρωμία συμβαίνει επίσης όταν τα μελανοκύτταρα στο μάτι μας κλονιστούν μετά από ένα τραυματικό συμβάν.

Τραυματισμός της κεφαλής ή του ματιού από κάποιο ατύχημα μπορεί να επιφέρει ετεροχρωμία της ίριδας, η οποία παρουσιάζεται όταν ο τραυματισμός επηρεάσει και μετατοπίσει την μελανίνη στο μάτι μεταμορφώνοντας την ίριδα σε μια ανοιχτότερη ή πιο σκούρα χροιά.

 

 

Όταν η ετεροχρωμία είναι αποτέλεσμα τραυματισμού απαιτείται άμεση ιατρική παρακολούθηση.

Ο dr. Schwab λέει ότι ετεροχρωμία μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα μιας ασθένειας όπως το σύνδρομο Horner, Αιγυπωματικό γλαύκωμα ή τελευταίο στάδιο διαβήτη.

 

Περίπτωση Τρίτη

Η διάθεση:

 

 

Ναι! Οι σφυγμοί μας, η αναπνοή και η αλλαγή της αρτηριακής πίεσης αλλάζουν όταν επηρεαζόμαστε από συναισθήματα όπως ευτυχία, θλίψη ή θυμό.

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με τη σωματική ανταπόκριση του σώματός μας στα συναισθηματικά ερεθίσματα, όμως όπως αποδείχθηκε σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, κάτι που ίσως δεν γνωρίζουμε, είναι ότι τα συναισθήματά σας επηρεάζουν επίσης το χρώμα των ματιών μας.

Οι χρωστικές της ίριδας συμπιέζονται ή εξαπλώνονται, κάνοντας τα μάτια να φαίνονται ανοιχτότερα ή σκουρότερα όταν το μέγεθος της κόρης του ματιού αλλάζει.

Η κόρη του ματιού, με τη σειρά της μπορεί να μεγαλώσει ή μικρύνει ανάλογα με την συναισθηματική κατάσταση μας.

 

 

Άνθρωποι που είναι πολύ εξοργισμένοι φαίνονται να έχουν πιο σκούρα μάτια.

Αυτό οφείλεται στην διαστολή της κόρης. Οι διαστολές και συστολές της κόρης των ματιών είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο τα μάτια μπορεί να φαίνονται ανοιχτότερα ή πιο σκούρα σε διαφορετικό φωτισμό, οι κόρες γίνονται μικρότερες σε έντονο φως κάνοντας τις ίριδες να φαίνονται ανοιχτότερες και αντίστροφα σε χαμηλό φωτισμό.

 

(συνεχίζεται)

 


is | Topic: Ίρις και τα χρώματά της | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Αλλαγη χρωματος ιριδας (περιπτωσεις 1-3)”