xromata.com


Η αλλοφυλη Παναγια

 

Η Παναγία και τα ‘χρώματα’ του ανθρώπου

(Η Αλλόφυλη Παναγία)

 

Τον δεκαπενταύγουστο, είθισται να φροντίζουμε ώστε το άρθρο της ημέρας αυτής να είναι σχετικό με την Παναγία, την μεγάλη αυτή θηλυκή μορφή του ελληνορθόδοξου και όχι μόνον, χριστιανισμού, που σήμερα εορτάζεται η μνήμη της.

Η δυσκολία είναι πως το θέμα μας πρέπει να σχετίζεται κάπως με τα χρώματα, όμως, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, δεν υπάρχουν πολλές χρωματικές λαβές για τέτοια σύνδεση.

Έτσι λοιπόν, αφού στο παρελθόν αναφερθήκαμε στο φόρεμα της Παναγίας, δηλαδή γιατί και με ποιους χρωματισμούς βάφονται τα ενδύματα της Παρθένου στα διάφορα εικονίσματα

https://xromata.com/?p=1785

εφέτος θα κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στο χρώμα της Θεοτόκου, σαν ενσαρκωμένου ανθρώπου.

 

 

Ναι, κατά την ιστορική και κυρίως γεωγραφική τοποθέτηση της Παναγίας, το σεβαστό ιερό αυτό πρόσωπο ανήκε στην λευκή φυλή και μάλλον στην σημιτική.

Ο χριστιανισμός ξεκίνησε από περιοχές με σημιτικά φύλα, αλλά απλώθηκε και εδραιώθηκε σε πλήθη καυκασίων λευκών ανθρώπων, επομένως με την πάροδο του χρόνου η Παναγία ξάνθυνε και το δέρμα της απέκτησε απαλότερο λευκό χρώμα.

 

 

Όμως… όμως… όπως συνέβη μεταξύ σημιτών και καυκασίων λευκών, κάθε φυλή θέλει τα «πιστεύω» της να ταυτίζονται με αυτήν και όχι να είναι ξένα προς αυτήν, οπότε στην παγκοσμιότητα που απλώθηκε ο χριστιανισμός, απόκτησε πιστούς και στις άλλες ανθρώπινες φυλές, πέραν της λευκής. Έτσι λοιπόν, τα Θεία πρόσωπα απέκτησαν και ασιατικά και αφρικανικά χαρακτηριστικά.

 

 

Στο εφετινό δεκαπενταυγουστιάτικο αφιέρωμα θα σας παρουσιάσουμε μερικούς πίνακες με την Βρεφοκρατούσα Θεομήτορα με ασιατικά και αφρικανικά χρώματα και χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

  

 

  

 

    


is | Topic: Uncategorized | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Η αλλοφυλη Παναγια”