xromata.com


Ανθοκυανινες: η μωβ αμυνα

 

Η δύναμη των ανθοκυανινών

η μωβ άμυνα

(α)

 

 

 

Οι ανθοκυανίνες και οι πρόδρομοί τους οι προανθοκυανιδίνες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών.

Είναι οι μπλε κόκκινες και μωβ βιο – χρωστικές ουσίες που υπάρχουν σε κόκκινα σταφύλια, μύρτιλα, βατόμουρα, δαμάσκηνα, μωβ λαχανικά, μελιτζάνες, καθώς και στα κεράσια.

 

 

Οι φυτικές αυτές χρωστικές ουσίες είναι αντιοξειδωτικές και πολύ ωφέλιμες για τον οργανισμό μας και την υγεία μας.

Πώς μας ωφελούν οι ανθοκυανίνες:

 

 

-Μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, προστατεύοντας το μάτι από βλάβες προκαλούμενες από τις ελεύθερες ρίζες (συνεργάζονται καλά για τον σκοπό αυτόν με την λουτεΐνη και την ζεαξανθίνη).

 

 

-Συνεργάζονται μαζί με την αντιοξειδωτική γλουταθειόνη για να αποκαθιστούν τα επίπεδα οξειδωμένης βιταμίνης C μέσα στα κύτταρα μας, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης.

 

 

-Αποτρέπουν με την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση τους τις καταστροφές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Οι βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες έχουν συνδεθεί με τη διαδικασία γήρανσης και σχεδόν με όλες τις χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της αρθρίτιδας και του καρκίνου. Η αντιοξειδωτική δράση των ανθοκυανιδινών είναι 50 φορές μεγαλύτερη από αυτή της βιταμίνης Ε και 20 φορές πιο ισχυρή από αυτήν της βιταμίνης C.

 

 

-Οι ανθοκυανιδίνες διαπερνούν τον εγκεφάλοαιματικό φραγμό και προστατεύουν τον εγκέφαλο και τα νωτιαία νεύρα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών

 

 

-Βοηθούν στην αποτροπή καταστροφής του κολλαγόνου (το κολλαγόνο είναι μια σημαντική πρωτεΐνη για το υγιές δέρμα και τον συνδετικό ιστό) και σταθεροποιούν τις δομές του.

 

 

-Χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία αρθριτικών καταστάσεων, λόγω της ικανότητάς τους να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και να διακόπτουν τη διάσπαση του λιπαντικού υγρού μέσα στις φλεγμονώδεις αρθρώσεις.

 

 

-Βελτιώνουν το κυκλοφορικό και μειώνουν την διαρροή και ευθραυστότητα των μικρών αιμοφόρων αγγείων.

 

 

-Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια εμποδίζοντας την παραγωγή προσταγλανδινών που προάγουν το θρόμβο, αποτρέποντας τη βλάβη της χοληστερόλης και την επίστρωσή της στις αρτηρίες.

Έχει βρεθεί ότι μειώνουν το αθήρωμα ή την πλάκα στο εσωτερικό των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνουν τη δύναμη του καρδιακού μυός ενώ μειώνουν τον κίνδυνο αρρυθμιών και αρτηριακής πίεσης.

 

 

-Τονώνουν και ενισχύουν τα τοιχώματα των αιμορροειδών φλεβών, μειώνοντας τον πόνο και το πρήξιμο και καθιστούν λιγότερο πιθανή την εκδήλωση αιμορροΐδων.

Οι ανθοκυανιδίνες με τη μορφή εκχυλισμάτων σπόρων σταφυλιών χρησιμοποιούνται ευρέως στη θεραπεία των κιρσών και άλλων φλεβικών διαταραχών.

 

 

-Βοηθούν τον οργανισμό να διαθέτει πιθανές αντικαρκινογόνες ουσίες και εμποδίζουν το σχηματισμό χημικών που προκαλούν καρκίνο, όπως οι νιτροζαμίνες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιών όχι μόνο ενισχύει την ανάπτυξη φυσιολογικών κυττάρων αλλά επίσης παρεμποδίζει την ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων.

 


is | Topic: Διατροφή και χρώμα, ίαση, μωβ, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ανθοκυανινες: η μωβ αμυνα”