xromata.com


Παρατηρησεις επι του στερεομετρικού εννεαδικου πινακα (Α)

 

Παρατηρήσεις επί του στερεομετρικού

εννεαδικού πίνακα

(Α)

 

Αφού τελειώσαμε με την στερεομετρική ανάπτυξη του έγχρωμου εννεαδικού πίνακα, έφθασε η ώρα να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις πάνω σε αυτόν.

Οι παρατηρήσεις αυτές θα συνδράμουν βοηθητικά σε όλους όσοι θέλετε να ασχοληθείτε με τα μαγικά τετράγωνα, σε όποιον τομέα σας ενδιαφέρει. Εμείς εδώ θα χρησιμοποιήσουμε, σαν παράδειγμα, ως δεδομένα αυτά που έχουν αναφερθεί έως τώρα σε προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις, όπως πχ. τα χρώματα Αρχές και χρώματα καταστάσεις, τις 9 ιδιότητες – αρετές του πνεύματος και τις αντιστοιχίες των χρωμάτων με τα: πνεύμα, ψυχή, ύλη, κλπ. κλπ.

Εσείς μπορείτε να αντικαταστήσετε τους όρους αυτούς με εκείνους του ενδιαφέροντός σας.

 

 

Θυμίζουμε ότι ο κύβος μας αποτελείται από τρία στερεομετρικά επίπεδα που καθένα τους αποτελείται από 9 κυβάκια, 3 Χ 9 = 27 συνολικά.

Τα πρωτογενή και δευτερογενή χρώματα του επάνω επιπέδου, το οποίο ονομάσαμε επίπεδο του πνεύματος, μεταβάλλονται επηρεασμένα από την επίδραση του μπλε χρώματος που αντιστοιχεί στο πνεύμα.

Εκτός από το (πρωτογενές χρώμα) μπλε κυβάκι που παραμένει αμετάβλητο, έχομε δυο κυβάκια σε χρώμα (δευτερογενές) πράσινο και ένα ανοιχτότερο (τριτογενές) πράσινο. Παρομοίως έχουμε δυο κυβάκια σε μωβ (δευτερογενές) χρώμα και ένα θερμότερο μωβ (τριτογενές). Επιπλέον δυο κυβάκια είναι καφετιά, δηλαδή δεν έχουν καθαρό χρώμα.

 

 

Σε προηγούμενο άρθρο της σειρά των ‘μαγικών τετραγώνων’ που τιτλοφορείται ‘χρώματα αρχές – χρώματα καταστάσεις’ είδαμε ότι τα τρία πρωτογενή (βασικά χρώματα) μπλε, κίτρινο, κόκκινο, αντιστοιχούν σε Αρχές, όπου το μπλε αντιστοιχεί στην Αρχή πνεύμα, το κίτρινο στην ψυχή και το κόκκινο στην ύλη – σώμα.

Τα δευτερογενή (παράγωγα) χρώματα, τα ορίσαμε σαν καταστάσεις, όπου το πράσινο χρώμα αντιστοιχεί στην κατάσταση της νόησης, το πορτοκαλί σε αυτήν του αίσθους (αισθαντικότητα) και το μωβ στην αιθερική (συνδετική – περικαλυπτική) κατάσταση.

Βάση αυτών, παρατηρούμε ότι το πρώτο επίπεδο του τρισδιάστατου κύβου μας, αποτελείται από ένα μπλε κυβάκι, δηλαδή μια Αρχή, αυτήν του πνεύματος, και 6 κυβάκια με χρώματα καταστάσεις: 3 πράσινα (καταστάσεις νοητικές) και τρία μωβ (καταστάσεις αιθερικές). Απομένουν άλλα δυο κυβάκια με καφετί χρώμα, δηλαδή αμαυρωμένα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

 

 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο μεσαίο επίπεδο του στερεομετρικού κύβου μας, που επηρεάζεται από το κίτρινο χρώμα της ψυχής. Έχομε κι εδώ ένα κυβάκι με πρωτογενές (βασικό) κίτρινο χρώμα, το κυβάκι της ‘ψυχής’, το οποίο βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, περιβαλλόμενο από τρία πράσινα (ένα δευτερογενές και δυο τριτογενή, ανοιχτότερης χροιάς), τρία πορτοκαλιά (ένα δευτερογενές και δυο τριτογενή, ανοιχτότερης χροιάς), και δυο κυβάκια με καφετί χρώμα, δηλαδή αμαυρωμένα.

 

 

Παρομοίως και στο τρίτο επίπεδο του κύβου μας, το επηρεασμένο από το κόκκινο χρώμα της ύλης, έχουμε ένα κόκκινο (πρωτογενές) κυβάκι, τρία πορτοκαλιά (δυο δευτερογενή και ένα ανοιχτότερο τριτογενές) καθώς και τρία μωβ (ένα δευτερογενές και δυο πιο ροδαλά, τριτογενή). Επίσης και σε αυτό το επίπεδο δυο κυβάκια είναι αμαυρωμένα με καφετί χρώμα.

Παρατηρούμε ότι ο κύβος μας σε κάθε επίπεδο περιέχει 1 βασικό χρώμα, 3 + 3 = 6 παράγωγα και 2 καφετιά (μη χρώματα)*

 

 

[*Το καφετί χρώμα, βάση της αφαιρετικής μίξης, μπορεί να θεωρηθεί πολύ σκούρο, έως και σχεδόν μαύρο, δηλαδή έλλειψη χρώματος.]

Έχομε δηλαδή σε ολόκληρο τον στερεομετρικό κύβο μας από 1 σε κάθε επίπεδο, 3 κυβάκια με πρωτογενή χρώματα (από ένα χρώμα το καθένα), 18 κυβάκια με παράγωγα χρώματα (9 δευτερογενή και 9 ανοιχτότερα τριτογενή) καθώς και 6 αμαυρωμένα.

Προς το παρόν, σταματάμε εδώ με τις παρατηρήσεις, και θα επανέλθουμε συμπληρωματικά και αναλυτικότερα επί του θέματος οσονούπω!

(συνεχίζεται)

 


is | Topic: Αριθμοί και χρώματα, μαγικά τετράγωνα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Παρατηρησεις επι του στερεομετρικού εννεαδικου πινακα (Α)”