xromata.com


Τα χρωματα των φυτών [α]

 

Τα χρώματα των φυτών

(“Plant Colors” poster. part a)

 

Τον περασμένο Μάιο είχαμε αναρτήσει ένα άρθρο για τις χρωστικές των λουλουδιών. Μαζί είχαμε αναρτήσει και ένα σχετικό poster, (το οποίο κοσμεί και αυτή την ανάρτηση), βάση του οποίου δημιουργήθηκε αυτό το άρθρο.

Το πόστερ αυτό ανήκει σε μια σειρά posters που εκδόθηκαν από το πανεπιστήμιο του Wisconsin τα οποία περιέχουν συνοπτικά διδακτικές πληροφορίες για τα θέματα που πραγματεύονται.

Το συγκεκριμένο πόστερ τιτλοφορείται “Plant Colors” και το θέμα του είναι σχετικό με τις χρωστικές των φυτών.

Ας δούμε λοιπόν βήμα – βήμα τις μελέτες του πανεπιστημίου του Winsconcin σχετικά με τον χρωματισμό του φυτικού κόσμου, όπως αποτυπώνονται συνοπτικά και περιληπτικά στο πανεπιστημιακό αυτό poster.

 

 

Η παραγωγή χρωστικών ουσιών και η εμφάνιση των χρωμάτων σε ένα φυτό εξαρτάται από βιοχημικές διεργασίες, μορφολογικά χαρακτηριστικά, την ηλικία του φυτού και από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

 

 

Το χρώμα στις ρίζες των φυτών, τα στελέχη, τα λουλούδια και τα φρούτα προέρχεται κυρίως από τις χρωστικές ουσίες, αλλά και αντανακλαστικούς χρωματισμούς στους ιστούς, τα τριχώματα (τρίχες του φυτού) και σε επιδερμικές κέρινες ουσίες.
Οι χρωστικοί τύποι, η ποσότητα των χρωστικών ουσιών, η αλληλεπίδραση μεταξύ τους καθώς και με την αντανάκλαση του φωτός, συγκροτούν το χρώμα που αντιλαμβανόμαστε.

Αναλυτικότερα, οι χρωματισμοί των φυτών, ανθέων και καρπών, οφείλονται στις εξής βιο-χρωστικές ουσίες, που είναι:

 

 

Οι Πορφυρίνες (χλωροφύλλη), τα καροτενοειδή, οι φλαβονοειδείς (φλαβόνες, ανθοκυανίνες) και οι βεταλαΐνες (υποκατάστατα ανθοκυανίνων).

Σε επόμενο άρθρο θα δούμε πιο αναλυτικά αυτές τις βιοχρωστικές που είναι υπεύθυνες για τον πλούσιο χρωματισμό της χλωρίδας του πλανήτη μας.

Βέβαια, έχομε αναφερθεί επανειλημμένως στο παρελθόν στις χρωστικές της χλωρίδας και τα διάφορα σχετικά άρθρα είναι συγκεντρωμένα σε συνδέσμους (links) στο τελευταίο post που ανεβάσαμε γύρω από αυτό το θέμα, στο οποίο και εμφανίστηκε το poster που είναι υπαίτιο για το σημερινό άρθρο.

 

http://xromata.com/?p=6311

 

Γιατί επανερχόμαστε σ’ αυτό το θέμα; Ποιος ο λόγος;

Ο λόγος δεν είναι άλλος από μια συζήτηση που έγινε πρόσφατα σε μια φιλική συγκέντρωση γύρω από την μοντέρνα διατροφική προσταγή «Τρώτε φρούτα του δάσους. Γενικώς τρώτε φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα γιατί κάνουν καλό στην υγεία, στην αντιγήρανση και στην μνήμη».

 

 

Ναι, υπάρχει αλήθεια σ’ αυτήν την προτροπή, αλλά αυτό το γενικώς «φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα…» μπερδεύει κάπως τα πράγματα και πρέπει να τα διαχωρίσουμε.

Δεν είναι γενικώς τα έντονα χρώματα που ωφελούν, αλλά οι βιο –χρωστικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση αυτών των χρωμάτων. Ναι μεν μπορεί να είναι γενικά όλες οι χρωστικές ωφέλιμες στην υγεία, αλλά κάθε μια σε κάποιους ιδιαίτερους τομείς.

Οι βιο- χρωστικές των φυτών διαφέρουν μεταξύ τους (ακόμα και οι χρωστικές της ίδιας γενικής ομάδας, πχ. τα καροτένια). Οπότε κάθε χρωστική έχει τις ιδιαιτερότητές της και το δικό της πεδίο δράσης.

Καλό λοιπόν είναι να μάθουμε όσο περισσότερα μπορούμε για τις χρωστικές της χλωρίδας, ώστε να τις χρησιμοποιούμε και καταναλώνουμε σωστά, κατά τον ωφελιμότερο τρόπο.

 


is | Topic: Διατροφή και χρώμα, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Τα χρωματα των φυτών [α]”