xromata.com


Χρωματικα ταξιδια (61β) [χρωματικες συνομιλιες]

 

Χρωματικές Συνομιλίες  (61β)

 

Χρωματικά ταξίδια

 

 

 

Θα σας εξομολογηθώ ένα μυστικούλι! Κάτι που μου αρέσει πολύ στο σινεμά (πέρα από το μασούλημα ποπ – κορν) είναι οι σκηνές από τα έργα των επόμενων εβδομάδων.

Θα σας εξομολογηθώ τώρα και κάτι επί πλέον! Τα ωραία ταξίδια των «Χρωματικών Συνομιλιών» δεν έχουν καν αρχίσει. Παρακολουθήστε λοιπόν τα επόμενα αναφερόμενα, σαν σκηνές από έργα προσεχών εβδομάδων:

Τα χρώματα συνοδεύουν και χαρακτηρίζουν πολιτιστικές, αλλά και πολιτικοοικονομικές περιόδους!

Έχετε ακούσει το ρητό: «Ο Θεός αεί γεωμετρεί»; Το ίδιο και τα χρώματά Του. Έστω και νοερά. Στις διάφορες ιστορικές εποχές τα βασικά χρώματα ταυτίζονται με τα βασικά γεωμετρικά σχήματα και οι συνδυασμοί τους λειτουργούν σαν σφραγίδες των εποχών. Δυναμικές σφραγίδες! Όποιος ξέρει να τις «διαβάσει» καταλαβαίνει αυτόματα τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιόδου. Ακόμα, μπορεί να προγνώσει τι έπεται στο άμεσο μέλλον, βάση των νεοεμφανιζόμενων «σφραγίδων». Εκεί, στα τέλη του 20ου αιώνα, το 1999, μετά από μια περίπου εικοσαετία χρωματικής καθυπόταξης, με βιτρίνες και ρούχα που δεν ξέφευγαν από τα μαύρα, γκρι και σκούρα χρώματα, όπου τα χρώματα των μπλου τζίν ήταν ό,τι πιο χρωματιστό εμφανιζόταν, είδα ξαφνικά να εμφανίζονται στις προθήκες έντονα κόκκινα και κίτρινα που έπαιζαν ανάμεσα σε καμπύλες και γωνίες προσπαθώντας μάταια να ταυτιστούν με κάποιο από τα δυο σχήματα (κύκλους – τρίγωνα). Η σύντομη εμφάνισή τους ήταν εκρηκτική. Φοβήθηκα!

Ομολόγησα τον χρωματικό φόβο μου σε μια φίλη. Σύντομα επαληθεύτηκα! Πύργοι, Αφγανιστάν, Ιράκ, τρομοκρατία, πάταξη της τρομοκρατίας δια της τρομοκρατίας… και ένα σωρό άλλα ωραία που ζήσαμε και ζούμε ακόμα τον απόηχό τους.

Το παρηγορητικό είναι, πως παρ’ όλες τις δυσκολίες, εδώ και περισσότερο από μια διετία, μια άλλη χρωματική έκρηξη έχει εισβάλλει στη ζωή μας. Μια ωραία έκρηξη, σαν πυροτέχνημα, πολύχρωμη δυναμική και ατίθαση, αυτή την φορά. Δεν τιθασεύεται με τίποτα. Τα χρώματα απλώνονται παντού τριγύρω μας και δεν συμμαζεύονται. Ευοίωνο! Αρκεί να μη βρεθούν κάποιοι τεχνοκράτες μόδιστροι και τα πατάξουν πάλι, όπως έγινε με την χρωματική επανάσταση της οπ και της ποπ αρτ των ’60 και την μετέπειτα ψυχεδέλεια.

 

 

 

 

 


is | Topic: Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωματικα ταξιδια (61β) [χρωματικες συνομιλιες]”