xromata.com


εν αρχη το μακιγιαζ (56α) [χρωματικες συνομιλιες]

 

Χρωματικές Συνομιλίες  (56α)

Εν αρχή, το μακιγιάζ

 

 

Η πρώτη επαφή του ανθρώπου με τα χρώματα, τις βαφές, τον χρωματισμό γενικότερα, ξεκινά από πολύ παλιά, από την εποχή που υπήρχαν οι άνθρωποι του Νεάντερνταλ.

Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, πιστεύαμε ότι άνθρωποι Νεάντερνταλ, Γκρο Μάνιον, Χόμο Σάπιενς και Χόμο Ερέκτικους ήταν εξελικτικές μορφές του Ανθρώπου. Σήμερα οι επιστήμονες μας μπερδεύουν. Λένε ότι ήταν διαφορετικά ανθρωποειδή, κάποια επικράτησαν, κάποια συγχωνεύτηκαν, κάποια εξαφανίστηκαν και καταλήξαμε στο ένα και μοναδικό είδος, την αφεντιά μας. Η υπόθεση αυτή δεν μας ενδιαφέρει άμεσα. Το θέμα που μας αφορά στο χρώμα και ιδιαίτερα στη χρήση χρωμάτων, είναι η χρησιμοποίηση κάποιων χρωστικών ουσιών από τα παλαιότερα ανθρωποειδή σε ταφικά τελετικά. Σε τάφους αυτών των προ προ παππούδων μας (;) εκτός από λουλούδια (από τότε τα στέφανα στις κηδείες) βρέθηκαν και ίχνη από κόκκινες και μαύρες μπογιές. Κόκκινη ώχρα και μαύρο διοξείδιο του μαγνησίου.

Ξορκισμένα να ‘ναι, αλλά όπως μας διαβεβαιώνουν οι ανακαλύψεις, τα πρώτα χρώματα χρησιμοποιήθηκαν για θαφτικούς σκοπούς.

Στο θάψιμο επίσης έχει τις ρίζες του το καλλωπιστικό μακιγιάζ. Ναι! Ο καλλυντικός χρωματισμός του ανθρώπου, μπορεί να έχει στόχο την ωραιοποίηση του ατόμου, αλλά πολλές φορές στην ιστορία του το μακιγιάζ έπαιζε ρόλο κάλυψης ασθενειών. Ας πάμε όμως πάλι πίσω στους πρωτόγονους προπάτορές μας. Πολλοί, πιθανόν να έκαναν κάτι που κάνουν και αρκετές σημερινές πρωτόγονες φυλές της Ν. Αμερικής, Αφρικής και Ασίας. Έβαφαν τα πρόσωπα των νεκρών με κόκκινα σχέδια. Ίσως έδιναν έτσι κάποια ζωντάνια στο νεκρό, μια «μετάγγιση» αίματος ώστε να αντέξει το μακρινό τελευταίο ταξίδι. Πολλές φορές χρησιμοποιούσαν μαύρο ή άσπρο χρώμα, καλύπτοντας έτσι το χρώμα της θανατίλας.

Ελάτε τώρα! Σας φαίνεται το έθιμο μακρινό και παράξενο; Γιατί; Δεν το έχουμε και σήμερα; Μια αξιοπρεπής και ακριβή κηδεία δεν συμπεριλαμβάνει το μακιγιάζ του αποχωρήσαντος, ώστε να φαίνεται στην κάσα υγιής και ωραίος όπως τον θυμόμασταν; Άσε τώρα που αν δεν μας κάνει δώρο το μακιγιάζ ο νεκροθάφτης, το χρεώνει κάτι λιγότερο από νυφιάτικο. Το μακιγιάζ της νύφης στοιχίζει. Η αλήθεια να λέγεται, αλλά δεν μας νοιάζει. Πήγαμε από το πένθος στη χαρά και στις χαρές τα έξοδα δεν υπολογίζονται. Χαλάλι!

 

 

 

 


is | Topic: βάψιμο ανθρώπου, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “εν αρχη το μακιγιαζ (56α) [χρωματικες συνομιλιες]”