xromata.com


Η παλετα της φυσης (Α) – Nature’s palette (A)

 

H παλέτα της μεγάλης μητέρας (Α)

 

Πιστεύω πως έρχονται κάποιες στιγμές που κοιτώντας κάποιο ζώο ή κάποιο λουλούδι μένουμε έκθαμβοι από τα χρώματά του και θαυμάζουμε τα χρώματα με τα οποία η φύση έβαψε τα παιδιά της.

 

 

Ποιες όμως είναι οι βαφές, οι μπογιές, που χρησιμοποιεί η Φύση, η Μεγάλη Μητέρα για να χρωματίσει τα πλάσματά της;

Οι φυσικές βαφές είναι οι βιολογικές χρωστικές, για τις οποίες ήδη έχομε κάνει μια μικρή αναφορά.

 

 

 

Τι είναι αυτές οι χρωστικές, πόσες είναι, είναι κοινές σε όλα τα πλάσματα της φύσης; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν για να δούμε το μεγαλείο και τη σοφία της Μεγάλης Μητέρας και τη σύνδεσή της με την συμπαντική νομοτέλεια και τους κανόνες της (νόμους δυαδικούς, τριαδικές εκδηλώσεις κλπ.)

 

 

Παραμερίζοντας (προς το παρόν) το ορυκτό βασίλειο που –κατά τα ανθρώπινα μέτρα- στερείται ζωής, θα αναφερθούμε στα δυο κυρίαρχα έμβια βασίλεια του πλανήτη μας, το ζωικό και το φυτικό. Τα δυο αυτά βασίλεια διαφέρουν μεταξύ τους σε πολλά σημεία. Ένα από τα σημεία διαφοράς των δυο βασιλείων είναι και ο χρωματισμός τους. Για την ακρίβεια οι βάσεις στις οποίες οφείλουν τον πλούσιο χρωματισμό τους, οι χρωστικές τους ουσίες.

Οι χρωστικές ουσίες στις οποίες οφείλουν τα χρώματά τους τα δυο ζωντανά βασίλεια διαφέρουν ανά βασίλειο. Άλλες ουσίες βάφουν το ζωικό και άλλες χρωματίζουν το φυσικό. Αξιοθαύμαστο είναι πως όλες αυτές οι χρωστικές ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες για κάθε βασίλειο. Τρεις για την πανίδα και τρεις για την χλωρίδα.

Οι τρεις ομάδες χρωστικών του ζωικού βασιλείου είναι οι:

Αιμογλομπίνη, καροτενοειδή (ή καροτίνια), μελανίνη

 

 

 

 

 

Οι χρωστικές δε φυτικού βασιλείου είναι οι:

Χλωροφύλλη, καροτενοειδή (ή καροτίνια), ανθοκυανίνες (ή φλαβόνες).

 

 

 

 

Παρατηρούμε ότι μόνο μια ομάδα είναι κοινή και για τα δυο βασίλεια (αυτή των καροτενίων) της οποίας οι χρωστικές δημιουργούνται κατά κύριο λόγο με προσλήψεις στοιχείων από το περιβάλλον.

Αντιθέτως, η μελανίνη για τα ζώα και οι φλαβόνες για τα άνθη παράγονται από τους ίδιους τους οργανισμούς, ενώ τόσο η αιμογλομπίνη, όσο και η χλωροφύλλη δημιουργούνται από τους αντίστοιχους οργανισμούς (ζώων η πρώτη και φυτών η δεύτερη) ενισχυόμενες από στοιχεία του περιβάλλοντος, όπως ιχνοστοιχεία μετάλλων η αιμογλομπίνη και ηλιακή ενέργεια η χλωροφύλλη.

 

 

 

 

 

 

 

Translated into English

The palette of the great mother (A)I think there are times that watching an animal or a flower we remain amazed by its colors and admire the colors with which nature paints its children.

But what kind of dyes uses Nature, the Great Mother, to color her creatures?
Natural dyes are organic pigments, for which we did made already ​​a brief mention.

What are these pigments, how many are and are they common to all creatures of nature? These are some of the questions that preoccupy us to see the greatness and wisdom of Great Mother and her connection to the universal laws and rules (binary laws, Trinity etc.)

Setting aside (for the present) the mineral kingdom, in which by human consideration there is no life, we will refer to the two dominant living kingdoms of the planet, animals and vegetation. These two kingdoms differ in many respects. One of the points of difference between the two kingdoms is their color sources, in fact the foundations from which they get the rich coloring.
The
pigments which give the colors to the living two kingdoms vary by kingdom. Other pigments color the animal one and other give color to the flora. Remarkable is that all these colors are grouped into three categories for each kingdom, three for fauna and three for flora.
The
three groups of colors in the animal kingdom are:
Haemoglobin,
carotenoids (or carotene), melanin.

The three flora pigments are:
Chlorophyll
, carotenoids (or carotene), anthocyanins (or flavones).

We note that only one group is common to both realms (that of carotenes) whose colors are created primarily by recruiting components of the environment.
However
, melanin in animals and flavones in flowers are self-produced by the organisms themselves, while both haemoglobin and chlorophyll are created by the organisms assisted by environmental factors such as the trace minerals (mostly iron) for haemoglobin and solar energy for chlorophyll.


is | Topic: Φύση και χρώματα | Tags: None

12 Comments, Comment or Ping

 1. SheWolf

  1

  Kαλημερααααα

  τι τέλειο άρθρο???

  πρέπει να πιάσεις και την μαγεία στα ορυκτά όμως ( ωραιος γρανάτης)

  είναι αυτό που λένε η φυση ξερει τι κανει εμείς την καταστρέφουμε!!!!!
  7-4-11

  07 Apr
 2. admin

  2

  Μην ανησυχείς SheWolf, θα πάρουν και τα ορυκτά τη σειρά τους. Είναι θέμα που ξεκίνησα να μελετώ πέρσι καλοκαίρι – φθινόπωρο και θέλει τρομερή δουλειά και διάβασμα. Ήμουν πάντως τυχερός που βρέθηκα κάποιες ώρες στην αίοθυσα ορυκτών του Smithsonian museum, όπου έπαθα την “πλάκα” μου από τα χρώματα και όσα είδα εκεί μέσα.
  Πάνος
  8-4-11

  Υ.Γ. η Φύση όντως ξέρει τί κάνει, εμείς όταν μάθουμε τί κάνουμε ίσως να είναι αργά, αν και ελπίζω πως κάτι θα αλλάξει…

  07 Apr
 3. admin

  3

  Η επιθυμία σου Sosso Karderini εκπληρώθηκε. Είχες απόλυτο δίκιο. Ανεβάσαμε τον χώρο DIALOGUE με τα comments πάνω – πάνω ώστε να γίνεται αντιληπτός από όλους, μόλις μπαίνουν στο site και να είναι ευκολότερη η πρόσβαση σ’ αυτόν. Ευχαριστώ για την πρόταση. Πώς και δεν το είχα σκεφτεί τόσο καιρό;
  Φίλοι, ελπίζω να συμφωνείτε με αυτήν την καινοτομία!
  Πάνος
  8-4-11

  07 Apr
 4. Sosso Karderini

  4

  Πάνο μου ,
  Αυτή η αλλαγή στην οργάνωση της παρουσίασης του χώρου DIALOGUE σίγουρα καθιστά πιό “άμμεση” την επικοινωνία των φίλων-χρηστών στα xromata….
  ‘Ηταν κάτι που ασφαλώς στριφογύριζε στην σκέψη σου να κάνεις ….”έτυχε” να αναφερθεί σε πρόσφατη συνάντησή μας, και voila!….Το έπραξες……
  8-4-11

  07 Apr
 5. SheWolf

  5

  Kαλημέρα και καλή εβδομάδα
  δεν ανησυχω το αντιθετο μπορω να βοηθήσω είναι χημεία στα ορυκτά δεν είναι μαγεία μόνο τα χρώματα αλλά και πως δημιουργούνται και ανεβαινουν στην επιφάνεια ή πόσο χρόνο (γεωλογικός) χρειάζεται για την δημιουργείας του

  χιχιιχιχιιχι
  11-4-11

  07 Apr
 6. Sosso Karderini

  6

  Αγαπητέ Πάνο,
  Αναφέρομαι στην επιθυμια της SheWolf να συμπεριληφθούν κάτω απο τα xromata τα ορυκτά….Είμαι και γώ μαζί της!..

  Αυτή η εκπληκτική χρωματική γκάμα των ορυκτών πρέπει να “τύχει” αναρτήσεων στο μέλλον…Όλη αυτή η απολιθωμένη μαγεία χρωμάτων έχει να κάνει με τον συνδιασμό συνύπαρξης ζωϊκού-φυτικού βασιλείου που για λόγους κοσμογονικών αλλαγών…εγκλωβίστηκαν βαθειά στα έγκατα της γής μεταλλάχθηκαν σε διάφορες μορφές….αναλόγως της σύστασής των…Και όταν “ανακαλύπτουν” πάλι το φώς , έχουν τόσα να μας πουν και άλλο τόσο να γοητεύσουν με την ομορφιά τους!
  Αντιλαμβάνομαι οτι απο πέρσυ ,Πάνο, έχεις μπεί βαθειά στο σχετικό διάβασμα και μελέτη γύρω απο τα ορυκτά και την σχέση τους στα xromata…!
  Επομένως …..υπομονή και όλα γίνονται στον καιρό τους!
  11-4-11

  07 Apr
 7. admin

  7

  Voila Sosso Karderini το έπραξα. Εμένα μου αρέσει αυτή η αλλαγή, αλλά εκτός από εσένα δεν έγραψε κανείς άλλος πως του φαίνεται.
  Πάνος
  12-4-11

  07 Apr
 8. admin

  8

  Όσον αφορά τα ορυκτά Sosso Karderini και SheWolf και τα χρώματά τους θα έχουμε να πούμε πολλά, όταν θα έρθει η ώρα. Πρόκειται για ένα δύσκολο κεφάλαιο που θα τύχει πολλών αναρτήσεων. Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα απ’ ότι στα ένζωα βασίλεια. Εδώ δεν υπάρχουν βιο χρωστικές αλλά πρωτοστατεί η χημεία και οι ιδιότητες κάθε στοιχείου.
  Πάνος
  12-4-11

  07 Apr
 9. SheWolf

  9

  το ξερω κάλα αυτο πανο είναι καθαρη χημεία στοιχεία, πλέγματα κλπ

  καλημερα
  14-4-11

  07 Apr
 10. Sosso Karderini

  10

  Πάνο,

  Μμμμμ. σίγουρα είναι καθαρή χημεία….ιδιότητες στοιχείων και πώς αντιδρούν σε σχέση με το περιβάλλον που “βρέθηκαν”…ώστε να δημιουργηθέι η χρωματική μαγεία χρωμάτων και σχημάτων…στο κόσμο των ορυκτών.

  Επιπροσθέτως,χαίρομαι που στα χρώματα υπάρχει γνώση και διάθεση όπως της SheWolf και άλλων φίλων των xromata, οπότε και με την δική σου συνιστώσα……χαρά γνώσης περί ορυκτών και όχι μόνον!

  Χημεία…ένα μάθημα που ποτέ δεν τα πήγα καλά……θαύμαζα όμως το αποτέλεσμα της χημικής διεργασίας….Και φυσικά του αποτελέσματος….

  Να λοιπόν που λόγω χρωμάτων , θα ξεπεράσω αυτήν την “αδυναμία” μου για να προχωρήσω λίγο πιό πέρα…τώρα που μεγάλωσα….
  Σε αναμονή λοιπόν ….!
  19-4-11

  07 Apr
 11. admin

  11

  H χημεία Sosso Karderini ήταν ένα μάθημα που μου έφερνε απελπισία. Νόμιζα ότι δεν θα κατόρθωνα να τελειώσω το σχολείο εξ αιτίας της. (Μετά ήρθε η τριγωνομετρία και έριχνα σ’ αυτήν το φταίξιμο). Τα κατάφερα όμως και το τέλειωσα -ώ, του απιστεύτου- στην ώρα του. Έκτοτε η σχέση μου με την χημεία αποκαταστάθηκε.. όταν δε άρχισα να ασχολούμαι με τα χρώματα, κατάλαβα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στον κόσμο τους η φυσικοχημεία!
  Για να απαλύνω κάπως την αναμονή σου, ένα μικρό tip από μελλοντικά άρθρα: Γνωρίζεις ότι αν αφαιρεθεί ή προστεθεί ηλεκτρόνιο σε κάποια στοιχεία, πολλά από τα στοιχεία με το “πειραγμένα” ηλεκτρόνια αλλάζουν την χρωματική τους απόδοση;
  Πάνος
  22-4-11

  07 Apr
 12. Sosso Karderini

  12

  Πάνο,

  Σε ευχαριστώ για το μικρό tip για τα μελλόυμενα άρθρα περί ορυκτών…..

  Μμμμμ…μου έρεσε ….Ευνόητη αυτή η αλλαγή στην χρωματική απόδοση των στοιχείων που συμβαίνει με την προσθαφαίρεση ηλεκτρονίων της ατομικής τους σύστασης…

  Ουάου…αρχίζω και μιλάω σαν φυσικοχημικός επιστήμων!
  Μας άνοιξες την διάθεση Πάνο….Δόξα τω Θεώ, έχουμε υπομονή….!
  27-4-11

  07 Apr

Reply to “Η παλετα της φυσης (Α) – Nature’s palette (A)”