xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [πδ΄]: Κόκκινο, το βασικο χρωμα

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[πδ΄]

 

Κόκκινο, το βασικό χρώμα

[α΄]

 

 

-Ε, όχι και στο επόμενο χρώμα, στο πρώτο πραγματικό χρώμα θέλεις να πεις, το Κόκκινο αγαπητό μου Άσπρο.

Γιατί εγώ, το Κόκκινο, είμαι το πρώτο πραγματικό χρώμα που έχεις εννοήσει Άνθρωπε.

Αυτό σου έχει ξαναειπωθεί στην «Συνέντευξη με τα Χρώματα» πιο πριν, τότε που η Εννοιολογία παραχώρησε το βήμα της ‘Συνέντευξης’ σε εμάς τα χρώματα για να αυτοπαρουσιασθούμε.

https://xromata.com/?p=10919

Είχε προκύψει τότε ένας μικρός διαπληκτισμός μεταξύ του Μαύρου του Άσπρου κι’ εμένα, του Κόκκινου, για το ποιο από εμάς έπρεπε να πάρει πρώτο το βήμα.

Επέμενα να πάρω εγώ πρώτο τον λόγο γιατί είμαι το πρώτο πραγματικό χρώμα που εννόησες Άνθρωπε και όχι το άσπρο ή το μαύρο που στην πραγματικότητα δεν είναι χρώματα αλλά το ένα, το άσπρο, είναι φως, που συνίσταται από όλα τα χρώματα μαζί, και αυτό που βλέπεις σαν λευκό είναι αντανάκλαση φωτός, ενώ το άλλο, το μαύρο είναι η έλλειψη του, η έλλειψη φωτός, δηλαδή το σκότος.

Όμως η Εννοιολογία επενέβη και μας επέβαλλε να μιλήσουμε με την σειρά που γινόμαστε αντιληπτά στα εννοιολογικά στάδια, κατά την ανάπτυξη των χρωματικών εννοιών, όπου στο πρώτο στάδιο εμφανίζεται και εννοείται, από εσένα Άνθρωπε, κακώς σαν χρώμα, το δίπολο άσπρο – μαύρο, δηλαδή το ζεύγος φως – σκοτάδι.

Επομένως εγώ το Κόκκινο, αν και είμαι το πρώτο αντιληπτό από εσένα πραγματικό χρώμα, μοιραία καταλαμβάνω το δεύτερο στάδιο της χρωματικής εννοιολογικής ανάπτυξής σου και επειδή στο πρώτο στάδιο εμφανίζεται αναγκαστικά ένα ζεύγος χρωματικών ορών, τα άσπρο – μαύρο, θεωρούμαι σαν ο τρίτος χρωματικός όρος.

Άκου παραλογισμό δηλαδή, εγώ το κόκκινο, το πρώτο αντιληπτό χρώμα, σχηματίζομαι στο δεύτερο εννοιολογικό χρωματικό στάδιο της χρωματικής σου αντίληψης και θεωρούμαι σαν ο τρίτος χρωματικός όρος…….

Βεβαίως εάν ασχοληθούμε αριθμοσοφικά με την σχέση 1,2,3, όπου το 3 θεωρείται ως η αντανάκλαση της μονάδας, θα καταλάβεις την αξία μου, όμως η αριθμοσοφία δεν είναι το θέμα μας εδώ, αλλά η αυτοπαρουσίαση μου. Ξεκινώ λοιπόν:

Εγώ, το κόκκινο είμαι το χρώμα που βρίσκομαι στην μια άκρη του ορατού φάσματος φωτός, δίπλα στο πορτοκαλί και ακριβώς αντίθετα από το μωβ που βρίσκεται στην άλλη άκρη, το οποίο όμως είναι δευτερογενές παράγωγο χρώμα και όχι, πρωτογενές χρώμα βασικό, όπως εγώ που είμαι βασικό και στα τρία συστήματα μείξης χρωμάτων, τόσο στο RGB, όσο και στο RΥB, όπως και στο σύστημα CMYK.

Ω! Ναι! Η ματζέντα που παίρνει την θέση μου σαν βασικό χρώμα σ’ αυτό το τελευταίο, το CMYK, συμπεριλαμβάνεται κι’ αυτή στην ομάδα των κόκκινων χρωμάτων.

Το μήκος κύματος μου στο φάσμα είναι περίπου στα 625-740 νανόμετρα. Μέσα σ’ αυτό το μέτρο κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος κυμαίνονται όλα τα κόκκινα από το λαμπερό κίτρινο – κόκκινο βερμιγιόν έως το κόκκινο – μπλε πορφυρό και ποικίλλουν στην φωτεινότητα από τα ανοιχτό – κόκκινα ροζ και την ματζέντα, έως τα σκούρο – κόκκινα μπορντώ και καφε- κόκκινα.

Ναι! Όπως τα δυο αδέρφια μου, τα βασικά χρώματα, όσο και τα τρία παιδιά μας τα παράγωγα, καθένα μας είμαστε ένα πλήθος χρωμάτων που βρίσκονται μέσα στο ίδιο εύρος του φάσματος και έχουμε, λίγο – πολύ, κοινά χαρακτηριστικά.

Ολόκληρο αυτό το πλήθος εντάσσεται κάτω από την έννοια του κόκκινου χρώματος και οι διαφορές τους οφείλονται στις τρεις διαστάσεις του χρώματος μου (χροιά, φωτεινότητα, κορεσμό).

Η φωτεινότητα με κάνει να εμφανίζομαι σε τόνους από τα πιο παλ (απαλά) ροζ έως τα σκουρότερα βυσινιά, σχεδόν μαυριδερά, κόκκινα.

Ανάλογα δε με την γειτνίασή μου προς τα άλλα δυο βασικά χρώματα, όσο πλησιάζω προς το κίτρινο παίρνω χροιές πορτοκαλοκίτρινες έως που φθάνω στο πορτοκαλί χρώμα, ενώ από την άλλη πλευρά, όσο πλησιάζω προς το μπλε, τόσο ροδίζω, μωβίζω, ώσπου φθάνω στο μωβ χρώμα.

Ναι! Από τα τρία παιδιά μας, τα παράγωγα χρώματα, μόνο τα δυο είναι δικά μου, το πορτοκαλί και το μωβ.

Με το τρίτο, το πράσινο, δεν έχω γονική σχέση. Η σχέση μας είναι συμπληρωματική. Συμπληρωνόμαστε! Ένα βασικό εγώ, το κόκκινο και το πράσινο καθώς αποτελείται από τα άλλα δυο βασικά, το μπλε και το κίτρινο, σχηματίζουμε, συμπληρώνουμε μαζί την βασική χρωματική τριάδα, γι’ αυτό αποκαλούμαστε συμπληρωματικά.

Αυτά ως προς την πιο οικεία προς εσένα αφαιρετική μείξη, που τελευταίως με ονομάζεις RYB ή άλλως μείξη χρωστικών ουσιών, γιατί ως προς τις χρωματικές ακτινοβολίες, δηλαδή το σύστημα RGB τα πράγματα διαφέρουν.

Εκεί, εγώ το κόκκινο, ένα από τα τρία βασικά χρώματα της προσθετικής μείξης, εμφανίζομαι με μια ελαφρώς πορτοκαλίζουσα χροιά, όπως εξάλλου και το αντίθετό μου βασικό χρώμα ακτινοβολιών, το μπλε, έχει μια ελαφρώς μωβέ χροιά.

Σου θυμίζω δε, πως στις χρωματικές ακτινοβολίες το τρίτο βασικό χρώμα είναι το πράσινο και όχι το κίτρινο, το οποίο σχηματίζεται όταν προσθέσω τις ιδιότητές μου σε αυτές του πράσινου.

Τότε παράγεται το κίτρινο, το ένα από τα δυο παιδιά μου στο σύστημα RGB.

Το άλλο παιδί μου, η άλλη παράγωγη ακτινοβολία που δημιουργώ προστιθέμενο στην μπλε ακτινοβολία είναι η ματζέντα, ενώ συμπληρωματικό μου χρώμα είναι το κυανό, η κυανή ακτινοβολία, αυτή που δημιουργείται από την προσθήκη της μπλε ακτινοβολίας επί της πράσινης.

Ω! Ναι! Όπως σου είπα προ ολίγου έχουμε και το μικτό σύστημα CMYK, όπου η ματζέντα παίρνει την θέση μου σαν βασικό χρώμα και θεωρείται το κόκκινο χρώμα του συστήματος, ενώ εγώ, το πραγματικό κόκκινο, στο σύστημα αυτό είμαι παράγωγο χρώμα που δημιουργείται από την ανάμειξη της ματζέντα με το κίτρινο, ενώ συμπληρωματικό μου εδώ είναι το κυανό. Δηλαδή σαν συμπληρωματικά χρώματα και στα δυο συστήματα CMYK και RGB παραμένουμε τα ίδια, αλλά σε αντίθετη θέση.

Στο RGB είμαι εγώ, το κόκκινο, το βασικό και συμπληρώνομαι από το κυανό, ενώ στο CMYK βασικό θεωρείται το κυανό και συμπληρώνεται από εμένα το κόκκινο που σ’ αυτήν την περίπτωση παίζω τον ρόλο δευτερογενούς χρώματος.

Άνθρωπε, ίσως σε έκανα να πλήξεις λίγο με τις αναφορές μου στην ιδιότητά μου ως βασικού χρώματος, αλλά έπρεπε να ξεκινήσω την αυτοπαρουσίαση μου από αυτό το σημείο ώστε να με καταλάβεις καλύτερα, να εννοήσεις την αξία μου… την αξία που έχω σαν το πρώτο βασικό χρώμα που εννοείς, το πρώτο χρώμα που εννοείς γενικότερα.     

 


is | Topic: κόκκινο, ματζέντα, Μίξεις χρωμάτων, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [πδ΄]: Κόκκινο, το βασικο χρωμα”