xromata.com


Ειναι ολες οι φραουλες κοκκινες;

 

Σον ιστότοπο Wonderopolis υπάρχει μια σειρά ερωτημάτων του τύπου «Γιατί το Χ έχει χρώμα Ψ;» και δίδονται οι απαντήσεις.

Κάποια από τα άρθρα αυτά έχουν ήδη μεταφρασθεί και αναρτηθεί και εδώ, όπως το ‘Γιατί οι ζέβρες έχουν άσπρες και μαύρες ραβδώσεις;’, ‘Γιατί το αίμα έχει χρώμα κόκκινο;’, ‘Γιατί οι φλέβες έχουν μπλε χρώμα;’

Πολλά ερωτήματα για χρώματα που μας περιτριγυρίζουν στην καθημερινότητά μας, που οι απαντήσεις τους δίδονται από τον προαναφερόμενο ιστότοπο, αλλά και από αλλού, θα τα βρείτε συγκεντρωμένα στα GATEGORIES της ιστοσελίδας μας κάτω από τον τίτλο «Γιατί έχει χρώμα….»

 

 

 

 

Έχουν όλες οι φράουλες κόκκινο χρώμα;

 

Είναι όλες οι φράουλες κόκκινες; Η απάντηση είναι ΟΧΙ! Κάποιες φράουλες είναι άσπρες. Έχουν ασπριδερό χρώμα.

 

 

Όχι! Δεν μιλάμε για άγουρες φράουλες που αλλάζουν από μικροί πράσινοι καρποί σε μεγαλύτερους άγουρους λευκούς που ωριμάζουν και τελικά γίνονται κόκκινοι. Υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλές ποικιλίες λευκών φραουλών που ωριμάζουν και δεν γίνονται ποτέ κόκκινες.

 

 

Δύο από τις πιο κοινές ποικιλίες λευκών φραουλών είναι λευκά υποείδη του γένους Fragaria vesca (επίσης γνωστή ως φράουλα των Άλπεων) και Fragaria chiloensis (επίσης γνωστά ως παράκτιες, χιλιανές φράουλες της Νότιας Αμερικής). Αναπτύσσονται σε πολλές περιοχές και μπορούν να βρεθούν σε ορισμένα καταστήματα ή να παραγγελθούν μέσω διαδικτύου απευθείας από τα φυτώρια που τις καλλιεργούν.

 

 

Ενώ οι λευκές φράουλες του είδος Fragaria vesca και Fragaria chiloensis είναι πραγματικές φράουλες, φυτρωμένες από σπόρους, άλλες ποικιλίες λευκών φραουλών είναι αποτέλεσμα υβριδίων.

Για παράδειγμα, οι pineberries (πευκοφράουλες) είναι ένα υβρίδιο, το Fragaria x ananassa, που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μιας λευκής φράουλας με μια γεύση που, όπως πιστεύουν ορισμένοι, είναι ένα μείγμα μεταξύ φράουλας και ανανά.

 

 

Ένα άλλο υβρίδιο λευκής φράουλας είναι η σπάνια ποικιλία White Jewel (λευκό κόσμημα), επίσης γνωστή και ως Shiroi Houseki, που δημιουργήθηκε πρόσφατα από τον Yasuhito Teshima στην Ιαπωνία.

 

 

Το αποτέλεσμα πολυετών ποικιλιών διασταυρούμενης αναπαραγωγής υπό ειδικές συνθήκες χαμηλού φωτισμού, οι White Jewel είναι μεγαλύτερες και πιο λευκές από άλλα είδη λευκών φραουλών.

 

 

Θέλετε να δοκιμάσετε μια φράουλα White Jewel; Θα σας κοστίσει λιγάκι!

Πωλούνται για περίπου 10 $ η μια και μπορούν να βρεθούν σε πολυκαταστήματα και όχι σε φρουτοπωλεία / παντοπωλεία.

 

 

Συνήθως αγοράζονται από τους Ιάπωνες ως δώρα ιδιαιτέρων περιστάσεων και όχι σαν απλά φρούτα για να φαγωθούν στο σπίτι.

Ωραία, λοιπόν! Τί είναι αυτό που κάνει λοιπόν τις λευκές φράουλες να είναι άσπρες και όχι κόκκινες;

Η απάντηση βρίσκεται ‘όχι σε αυτό που τις κάνει, αλλά σε αυτό που τους λείπει και δεν τις κοκκινίζει.

Οι κανονικές κόκκινες φράουλες έχουν μια ειδική πρωτεΐνη ωρίμανσης που ονομάζεται Fragaria allergen A1 (ή Fra a1) ώστε να μετατρέπονται από άγουροι λευκοί καρποί σε κόκκινους όταν ωριμάσουν.

 

 

Οι λευκές φράουλες περιέχουν πολύ λίγη έως καθόλου πρωτεΐνη Fra a1, που σημαίνει ότι ωριμάζουν μεν, αλλά παραμένουν λευκές.

Η πρωτεΐνη που λείπει είναι επίσης η πρωτεΐνη που είναι κυρίως υπεύθυνη για τις αλλεργίες που προκαλούν οι φράουλες.

Ως αποτέλεσμα, ορισμένα άτομα αλλεργικά στις φράουλες μπορούν να τρώνε λευκές φράουλες χωρίς πρόβλημα.

 

 

Αν σας αρέσει να καλλιεργείτε φυτά, η καλλιέργεια λευκών φραουλών σε γλάστρες μπορεί να σας ενδιαφέρει.

Αν και τα λευκά φυτά φράουλας τείνουν να παράγουν λιγότερους και μικρότερους καρπούς σε σύγκριση με τα κανονικά φυτά φράουλας, οι καρποί που παράγουν έχουν ιδιαίτερα γλυκές γεύσεις.

Ως πρόσθετη επιβράβευση για την προσπάθειά σας, ίσως να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για τα πουλιά που λεηλατούν φρούτα σας.

Τα περισσότερα πουλιά τείνουν να αγνοούν τις λευκές φράουλες επειδή δεν γίνονται κόκκινες, κάτι που συνήθως σηματοδοτεί ότι είναι ώριμες και έτοιμες για κατανάλωση!

 

 


is | Topic: Γιατί έχει χρώμα....., κόκκινο, Λευκό, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ειναι ολες οι φραουλες κοκκινες;”