xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ξε΄]: μαύρο, στρατός, μηχανήματα

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[ξεʹ]

 

Μαύρο, στρατός, μηχανήματα.

[ιβ΄]

 

-Συνεχίζω, Άνθρωπε, εγώ το μαύρο χρώμα να σου μιλάω για την σχέση μου με τον στρατό, το ‘κράτος’, την ισχύ κάθε έθνους.

 

Στρατός:

Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Εγώ το μαύρο ήμουν το παραδοσιακό χρώμα του ιππικού και των τεθωρακισμένων ή μηχανοκίνητων στρατευμάτων.

Οι άντρες των γερμανικών θωρακισμένων στρατευμάτων (Panzerwaffe) παραδοσιακά φορούσαν μαύρες στολές,

Ευνόητο ότι ο ρόλος μου στα θωρακισμένα και τα μηχανοκίνητα τμήματα στρατευμάτων ήταν ουσιώδης γιατί δεν αμαυρώνομαι εύκολα (εξ άλλου πώς να αμαυρωθώ εγώ το μαύρο;) από τις κάπνες και τις λαδιές της συντήρησης των μηχανών.

Στην Φινλανδία, το μαύρο είναι το συμβολικό χρώμα τόσο για τα θωρακισμένα στρατεύματα όσο και για τους τεχνικούς της μάχης, ενώ οι στρατιωτικές μονάδες αυτών των ειδικοτήτων έχουν μαύρες σημαίες και μαύρα διακριτικά μονάδων.

Σε πολλά στρατεύματα, ακόμα και σήμερα, ο μαύρος μπερές είναι κοινός.

Οι αποκαλούμενοι «μαυροσκούφηδες» θεωρούνται από τα πιο δυναμικά και σκληρά τάγματα του στρατού.

Ο μαύρος μπερές και το μαύρο χρώμα είναι επίσης σύμβολο ειδικών δυνάμεων σε πολλές χώρες.

Η σοβιετική και ρωσική ειδική αστυνομία OMON και το ρωσικό ναυτικό φορούν μαύρο μπερέ.

Μαύρος μπερές φοριέται επίσης από τη στρατιωτική αστυνομία στους καναδικούς, τσέχικους, κροατικούς, πορτογαλικούς, ισπανικούς και σερβικούς στρατούς.

Πριν όμως αλλάξω θέμα, αφού σου μίλησα για τα μηχανοκίνητα στρατιωτικά τμήματα και φυσικά ο νους σου αυτομάτως πηγαίνει στις μηχανές, ένα μικρό συμπλήρωμα για τα ‘μαύρα’ μηχανήματα.

Τον 19ο και τον 20ό αιώνα, πολλά μεγάλα και μικρά, μηχανήματα και συσκευές, ήταν βαμμένα μαύρα, για να τονίσουν την ‘κραταιή’ λειτουργικότητά τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται τηλέφωνα, ραπτομηχανές, ατμόπλοια, υπερωκεάνια (θυμήσου τον Τιτανικό) σιδηροδρομικές ατμομηχανές και αυτοκίνητα.

Το μοντέλο Ford T, το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής, ήταν διαθέσιμο μόνο σε μαύρο χρώμα από το 1914 έως το 1926. Από τα μεταφορικά μέσα, μόνο τα αεροπλάνα ήταν σπάνια βαμμένα μαύρα.

Αα! Κι’ ας μην ξεχνάμε και τους πρώτους γραμμοφωνικούς δίσκους, αλλά και τους μετέπειτα μουσικούς δίσκους βινυλίου που σπανίως είχαν άλλο χρώμα εκτός του μαύρου, όπως και τα ελαστικά των αυτοκινήτων…

Εδώ, στα τελευταία, τα λάστιχα των αυτοκινήτων, το μαύρο χρώμα τους οφείλεται στην αιθάλη του άνθρακα που προστίθεται στα ελαστικά ως σταθεροποιητικό χημικό συστατικό, καθιστώντας το ελαστικό μαύρο.

https://xromata.com/?p=10807

Μετά την μικρή αυτή παρέμβαση επιστρέφω στα ‘κραταιά’ θέματα.

Ένα άλλο ‘κράτος’ πέρα από τα έθνη με τους πολεμικούς στρατούς τους, ένα πνευματικό κράτος, είναι οι θρησκείες.

Ας δούμε λοιπόν πώς με αναφέρουν, ή πως με χρησιμοποιούν κάποιες θρησκείες.


is | Topic: μαύρο, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ξε΄]: μαύρο, στρατός, μηχανήματα”