xromata.com


Οι μπλε φλεβες

 

Γιατί οι φλέβες έχουν μπλε χρώμα;

 

Σ’ αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το χρώμα των φλεβών, όπως αναγράφεται στον ιστότοπο Wonderopolis.

 

 

 

 

Όλα τα μέρη του σώματός μας χρειάζονται αίμα. Η κίνηση του αίματος μέσω της καρδιάς στο σώμα μας ονομάζεται κυκλοφορικό σύστημα.

 

 

Όταν το αίμα φεύγει από την καρδιά μας, μετακινείται μέσω σωληνώσεων που καλούνται αιμοφόρα αγγεία.

Υπάρχουν τρεις τύποι αιμοφόρων αγγείων: οι αρτηρίες, οι φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία.

Οι αρτηρίες μεταφέρουν το αίμα μακριά από την καρδιά σε άλλα μέρη του σώματός μας. Καθώς απομακρύνονται από την καρδιά, οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα σε μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που ονομάζονται τριχοειδή αγγεία.

Τα τριχοειδή αγγεία μεταφέρουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά του αίματος στα κύτταρα που το χρειάζονται.

 

 

Καθώς τα κύτταρα χρησιμοποιούν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά του αίματος, παράγουν επίσης απόβλητα, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα. Τα τριχοειδή αγγεία παίρνουν το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα απορρίμματα και τα μεταφέρουν στις φλέβες, οι οποίες μεταβιβάζουν αυτά τα στοιχεία στο αίμα που επιστρέφει πίσω στην καρδιά.

Όταν το αίμα επιστρέψει στην καρδιά, η καρδιά το αντλεί στους πνεύμονες. Στους πνεύμονες, το διοξείδιο του άνθρακα αφαιρείται από το αίμα και εκπνέεται πίσω στον αέρα. Με κάθε νέα αναπνοή, οξυγόνο εισέρχεται στους πνεύμονες και αναπλάθει το αίμα προτού διοχετευθεί και πάλι πίσω στα κύτταρα του σώματος. Στη συνέχεια η διαδικασία επαναλαμβάνεται.

 

 

Πόσο διαρκεί όλη αυτή η διαδικασία; Η καρδιά μας μπορεί να αντλεί αίμα προς όλα τα κύτταρα του σώματός μας σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα. Λιγότερο από ένα λεπτό!

Δεδομένου ότι οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο μακριά από την καρδιά και οι φλέβες επιστρέφουν αίμα χωρίς οξυγόνο πίσω στην καρδιά, κάποιοι πιστεύουν ότι οι φλέβες φαίνονται μπλε επειδή το αίμα χωρίς οξυγόνο είναι μπλε. Αυτό δεν είναι αλήθεια!

 

 

Το αίμα είναι πάντα κόκκινο. Το καθαρό, πλούσιο σε οξυγόνο αίμα είναι λαμπερό κόκκινο καθώς φεύγει από την καρδιά. Όταν επιστρέφει στις φλέβες, χωρίς πολύ οξυγόνο, είναι ακόμα κόκκινο, αλλά είναι βαθύτερο, πιο σκούρο κόκκινο. Γιατί λοιπόν οι φλέβες φαίνονται μπλε;

Όλα έχουν να κάνουν με την λειτουργία του φωτός και των χρωματικών ακτινοβολιών του.

Τα χρώματα που βλέπουμε εξαρτώνται από τα μήκη κύματος του φωτός που αντανακλώνται πίσω στα μάτια μας. Οι φλέβες εμφανίζονται μπλε επειδή το μπλε φως αντανακλάται στα μάτια μας.

Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, αφού οι φλέβες περιέχουν βαθύ, σκούρο κόκκινο αίμα, οπότε θα έπρεπε να φαίνονται βαθυκόκκινες και όχι μπλε.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση των φλεβών μας με μπλε και όχι βαθυκόκκινο χρώμα.

Οι μπλε ακτινοβολίες του φωτός δεν διεισδύουν στον ανθρώπινο ιστό τόσο βαθειά όσο οι κόκκινες. Ως αποτέλεσμα, οι φλέβες που είναι κοντά στην επιφάνεια του δέρματος είναι πιθανότερο να αντανακλούν το μπλε φως πίσω στο μάτι.

 

 

Επιπλέον, επειδή είναι μειωμένο σε οξυγόνο, το αίμα που φέρουν οι φλέβες τείνει πλέον να απορροφά περισσότερο κόκκινο φως από το μπλε φως. Εφόσον το σκούρο κόκκινο αίμα απορροφά πολύ λιγότερες μπλε ακτινοβολίες και περισσότερο κόκκινο φως απ’ ότι προηγουμένως, οι περίσσιες μπλε ακτινοβολίες ανακλώνται πίσω στα μάτια μας.

 

 

Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι το μπλε φως τείνει να σκεδάζεται και να αντανακλάται πιο εύκολα καθώς περνά μέσα από τους ανθρώπινους ιστούς. Αυτό συμβάλλει επίσης στο να εμφανίζονται μπλε οι φλέβες, παρά το σκούρο κόκκινο χρώμα του αίματος που φέρουν μέσα τους.


is | Topic: Γιατί έχει χρώμα....., κόκκινο, μπλε, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Οι μπλε φλεβες”